nočni nemir
Pozdravljeni,
imam 4 mesece starega sinka. Bil je prenešen (vem, da se ukvarjate z nedonošenčki,pa vas vseeno prosim za nasvet), 4 kg. Ob rojstvu je imel manjše težave, saj so ga morali aspirirati zaradi mekonijeve plodovnice. Zaradi mojih obsežnih raztrganin in njegove oskrbe, ga nisem takoj dobila, ampak šele zjutraj (rodila sem zvečer).Takoj je pokazal, da se noče oz.ne zna dojiti. Med.sestra se je zelo trudila z nama, ampak ni šlo. On je z jezičkom odrival bradavico ven. Tudi s hranjenjem po flajški imava še vedno težave, tudi dude ne sprejme. “cuza”samo moj vrat.Imel je hude kolike.Zaradi nakazane alergije ga hranim z Allernovo. Med hranjenjem je zelo nemiren, cucelj odriva ven, tudi ogromno poliva, smrdi po kislem. Bili smo na pregledu pri gastroenterologu, saj so mislili, da ima stenozo dvanajstnika, pa UZ ni nič pokazal. Na teži lepo pridobiva. Nekako sva uspela uspostaviti urnik, čez dan se je hranil na 4ure, ponoči na 5, sedaj pa se je vse podrlo. Čez dan zahteva hrano na 3 ure, ponoči na 4. Poje približni 120ml. Tega sem se pač navadila. Kar pa me skrbi je njegovo nemirno spanje. Stalno se vrti, stoka, tudi joka. Je kot “vrtavka”, vsake 2 uri ga moram dvigniti, da se pomiri in nazaj zaspi, Zakaj je do tega prišlo, je to normalno, kdaj bo minilo? Otročiček se mi smili, saj to ni kvalitetno spanje. Nevem, če je to primerno vprašanje za vas, pa vas vseeeno prosim za kakšen nasvet.
Spoštovana,
to, kar opisujete, je zelo pogosta težava dojenčkov, ki so imeli blago obporodno dušenje – torej prehodno, kratkotrajno pomanjkanje kisika med porodom, ki se je pokazalo tudi z izločanjem mekonija. Očitno so tudi hiteli, da bi ga “čim prej dobili ven” – in s tem skrajšali čas poroda, a na račun vaših raztrganin.
Pri takih otrocih so težave pri hranjenju, nemir (tako med hranjenjem kot med spanjem), prekomerno polivanje – bruhanje (če smrdi po kislem, kaže, da želodček dobro dela svojo nalogo…), trebušni krči, pa tudi prekomerno iztezanje nogic in rokic, tiščanje pesti (pa še kaj bi se našlo) zelo pogoste. Večinoma svetujemo potrpljenje, zelo nežno in pomirjujočo nego (vse počasi, brez razburjanja) – in obisk pri fizioterapevtki, ki vam svetuje položaje in postopke za pomirjanje. Pa seveda to, kar zelo pogosto pišem – pazite, da mu ni prevroče; v sobi, kjer spi, naj bo največ 20 stopinj. Naj vas ne bo strah iti na sprehod, če je temperatura zunaj okrog ničle. In ko vam od utrujenosti in neprespanosti popuščajo živci, najdite koga za pomoč, najbolje kar očka.
Težave naj bi minile tam okrog 6 meseca – a kaj, ko se vam danes zdi ta čas še tako oddaljen…
Lep pozdrav,
Najlepša vam hvala! Kako ste me potolažili. Sem vedela, da ste Vi prava oseba na katero se lahko obrnem.
Pa še eno vprašanje imam. Pozabila sem napisati, da se včasih po obroku dobesedno sili sam sebe, da polije oz. bruhne. Tlači si prste v usta (iztegnjene, tako, da imam občutek prav do grla) in si še s krki pomaga, dokler ne vrže ven.Moje mnenje je, da je poln zraka, ker tako hlastajoče je in spušča cucelj, med hranjenjem zdraven še joka,…Če je res vse to posledica njegovega poroda in bo minilo, bomo pa potrpeli. Zdaj ko to vem, bom lažje in porpežjivejše počakala še dva meseca.
Res se vam iz srca zahvaljujem. Lep pozdrav!
Spoštovana,
ne me preveč hvalit, se bom napihnila od ponosa. Če si napihnjenec, te pa hitro odnese… (Vse zapisano je simbolično, da si ob težavah vašega malčka ne bi preveč nazorno predstavljali :))
Naj se še malo vrnem k vašim težavam – da, tudi potiskanje prstov v usta in goltanje zraka med pitjem sodita med pričakovane prehodne nevšečnosti.
Čeprav se vam zdita 2 meseca kratek čas, se vam bosta zelooooo vlekla. Zato bi jaz vseeno poiskala pomoč ali vsaj nasvet izkušene fizioterapevtke, h kateri vas lahko usmeri vaš izbrani pediater tudi samo na pogovor.
Srečno, naj težave čim prej minejo,