Najdi forum

Nočne "slabosti"

Že več let me mučijo problemi,ki se pojavijo in izginejo,zaradi katerih sem bila tudi večkrat pri zdravniku,celo na urgenci,vendar še vedno nisem sigurna za kaj sploh gre.
Zgodi se ponoči,največkrat konec tedna in sicer v soboto ali nedeljo zvečer.Prične se s čudnim občutkom v glavi,nato imam občutek,da me peče v prsih,da težko diham,v ustih imam nekak izsušen občutek,včasih ma trese mrzlica,vsekakor pa se ne smem uleči,ker se mi zelo vrti v glavi in imam občutek kot da padam.Zelo sem utrujena ,vandar ne morem spati niti bedeti.Nekakšen grozen občutek slabosti in občutek,kod da moja glava ni moja.Ponavadi se tako mučim do jutra,včasih mi uspe oddremati kakšno urico in naslednji dan se počutim brez moči in izčrpana.To se mi dogaja včasih bolj pogosto,včasih manj,zgodilo se je celo da sem imela pred temi napadi celo leto dni mir,vendar se mi ti napadi sedaj ponavljajo spet pogosteje.Bila sem na različnih pregledih (EEG,EKG,ščitnica,krvni sladkor,…)vendar so bili izvidi v redu.Moj zdravnik je nato menil,da gre morda za zadevo živčnega izvora ,saj sem preživele več stresov in mi predpisal zdravila
Xanax.Ker nisem ravno ljubitelj teh zadev jih do sedaj nisem jemala.Vendar se mi je pred nekaj dnevi napad zopet pojavil v še hujši obliki,in ko več nisem vedela kaj narediti sem vzela eno tableto,da sem se lahko vsaj za pol ure spočila.
Kaj menite vi? Bojim se odvisnosti od tablet po drugi strani pa ne vem ali je to sploh to.Prosim vas za vaše mnenje in se vam zahvaljujem.
Lep pozdrav!

Spoštovana Andreja!

Zdravilo, ki vam ga je predpisal vaš zdravnik sodi med anksiolitike, torej sredstva proti tesnobi in strahu. Ob občasni uporabi se vam ni treba bati zasvojenosti, ta je pri tem zdravilu sicer opisana, vendar ob jemanju visokih doz in konstantno (trikrat dnevno). Vsekakor bo kdaj kasneje koristno, da se oglasite še pri psihiatru, kjer bosta skupaj iskala možne sprožilne dejavnike, ki jih boste potem morali odpraviti. Lahko vam bo namesto zdravil svetoval različne tehnike sproščanja, npr. avtogeni trening, ta sploh ne povzroča zasvojenosti, je primeren celo za nosečnice in ob redni uporabi celo uspava.

Dovolite, da ob tem napišem še svojo izkušnjo, ki bi morda lahko kaj pomagala.
Po prvem zelo težkem vakuumskem porodu sem zardi nevarnosti za moje življenje, ob takojšnji zanositvi, 6 mesecev uporabljala Stediril (tak je bil nasvet mojega ginekologa). Počutila sem se absolutno grozno.
Nekako od takrat so se mi začeli migrenski napadi (utripajoči glavobol, bruhanje, driska, telesna oslabelost, boleče oči na svetlobi, občutek plavanja, vrtenja itd.).
Ob zasledovanju, kdaj se mi pojavljajo sem ugotovila:
– napadi so se pojavljali ob vsaki menstruaciji, ali malo pred njo ali takoj potem
– redno, več mesecev zapored pa tudi takole:
– službo sem imela v pisarni in to zelo stresno od 6 ure zjutraj pa tudi do 20 ure.
Ob prostih sobotah ali nedeljah sem dobila napad, kot po pravilu. Tako sem se
že v naprej bala prostih dni. Napadi so bili včasih zjutraj,včasih pa šele čez dan,
ko sem pomislila, da mi bo prihranjeno. Ne vem, ali sem sama s tem sprožila
napad. Najbolj pomembna pa je bila tale ugotovitev: vedno se je pojavljal ob
PROSTIH dneh. Moja mama, s katero smo živeli skupaj, je to opazila.
Ne vem, ampak izgleda, da je bil kriv tedenski bioritem ali drugače povedano,
ob prostih dnevih nisem vstala ob 5 uri ampak po osmi (saj veste, ko lahko, je
tako prijetno malo polenariti). Tako sem začela tudi ob sobotah in nedeljah
zjutraj vstajati ob 5 uri, se malo sprehodila, pretegnila, spila kakšno
nealkoholno pijačo in šla nazaj v posteljo za uro ali dve. In čudež: migrene so
se na proste dni izgubile. Morda je bila kriva tudi podzavest, saj že v petek
nisem bila več napeta, ker sem vedela, da bom 2 dni doma. Žal sem za
nagrado dobivala napade. Aja, pozabila sem še povedati, da sem imela takrat
zelo nizek krvni tlak (90/40, 80/30). Pa še nekaj: prav ogibala sem se mislim,
na glavobole, saj se mi je zdelo, da kadar sem razmišljala o tem, sem nekako
kot na neko stikaloo pritisnila in sprožila svoje težave.

Nisem strokovnjak, ampak moja izkušnja bi morda pomagala malo tudi vam, da bi poskusili ugotoviti, kaj lahko povzroča te vaše napade. Moj zdravnik mi je rekel, da je bilo to zelo pametno, da sem spremljala okoliščine za napad, saj on tega ne bi mogel ugotoviti, ker pač ne živi mojega življenja. In prav je imel. Saj imam migrene še vedno, vendar samo ob hormonalnih spremembah (menstruacije).

Morda so tudi pri vas kakšni zunanji dejavniki, ki delujejo sprožilno.

Oprostite na dolžini, ampak bi vam res želela, da se rešite vaših težav.

Zanimivo, da je ima moja mama, ki je sicer sedaj v pokoju, točno takšne izkušnje.
Napade migrene je dobila vedno za vikend in nikoli si ni mogla čisto dobro odpočiti od napetega delovnega tedna. Ravnala je potem točno tako kot Sanja in napadi med vikendom so izginili. Je pa res, da je imela glavobole, kadar je šla v hribe,kjer se je nadihala veliko svežega zraka, ki ga čez teden ni deležna.

LP, Kaja

New Report

Close