nočna plenička
Pozdravljeni,
čeprav smo bili z našim trimesečnikom pred kratkim na rednem pregledu pri pediatru, ki ni odkril nič nenavadnega, bi vseeno o mojih skrbeh glede zadostne količine mleka povprašala še vas. Fantek je dojen samo delno, dobi pa še 400-500 ml dodatka. Pri pregledu je tehtal natanko 6000 g (najnižja teža 3340), v dolžino pa je v treh mesecih zrasel za 10 cm. Pediatru sem omenila, da me skrbi, če poje dovolj, saj včasih zjutraj (okrog štirih ali celo šestih, sedmih) še nima povsem polne plenice. Sicer je polulana, ampak še zdaleč ne tako močno kot čez dan v precej krajšem času. Se pa zjutraj, ko se zbudi, obvezno pokaka. Zdravniku se ta podatek ni zdel prav nič posebnega, mene pa še vedno skrbi, saj zaradi kombiniranega hranjenja ne vem točno, koliko dobi mleka. Lahko se torej zanašam samo na polulane plenice. Čez dan so normalno mokre, le ta nočna plenica mi dela preglavice. Ali to pomeni, da čez dan dobi premalo tekočine?? Bi ga morala zbujati za nočno hranjenje?
Za odgovor se vam res najlepše zahvaljujem!
Še ena zaskrbljena mamica
Draga zaskrbljena mamica,
v odgovoru se povsem pridružujem mnenju vašega pediatra, da vas nima kaj skrbeti. Lulanje in kakanje ni povezano samo z uživanjem tekočine in hrane, ampak ima tudi svoj dnevno-nočni ritem. In ker je narava predvidela, da živa bitja potrebujejo strnjen počitek, je vse življenjske funkcije prilagodila na dnevno-nočni ritem. Da so torej čez dan aktivnosti živahnejše, ponoči pa zmanjšane.
(malo neresna pripomba, a vseeno: si lahko mislite, kako bi bili vi utrujeni, če bi ponoči hodili lulat (in še kaj drugega) v dnevnem ritmu?)
Pridobivanje teže je pri vašem otroku več kot idealno, no, le z dolžino so morda malo pretiravali in se zna do naslednjega pregleda “skrčiti”.
Lep pozdrav,