Najdi forum

nočem delati samomora, a….

Pozdravljeni!

Lepo prosim za nasvet ker ne vem kako bom lahko naprej živel.

Mama je smrtno bolna, baje ima samo še dobro leto. Drugih družinskih članov nimam, imam pa 46 let. Žal že dolgo ne dobim službe kljub zelo aktivnemu iskanju (zaman imam diplomo), tako da prejemam le soc. podporo (400 €) iz česar pa si ne morem nič prihraniti, drugih prihrankov tudi nimam. Ko mi bo mama umrla, jaz pa bom morda še dalje brez službe (zaradi zdravstvenih težav ne morem bilokaj opravljati), bom sicer nekaj malo denarja podedoval, a takrat ne bom več upravičen do soc. podpore, drugih prilivov pa ne bo vmes in bo podedovan denar tudi počasi odšel za stroške. Ko bom spet lahko dobil pomoč, s tistimi 400 € na mesec ne bom skoz prišel, saj so mi mesečni stroški višji kot pomoč-izredno pa prosim za druge stvari, tako da od tega tudi nimam kaj.

Ne vem kako bom naprej živel. Hiše tudi ne morem čez noč prodati oz. bi jo raje dal v najem, da bi prišel do več denarja in se recimo odselil v manjše stanovanje in v regijo, kjer je več zaposlitvenih možnosti. V tujino ne bi šel, saj je tam še dražje.

Razmišljam pač vnaprej, a enostavno ne vidim rešitve v prihodnosti in ne vem, če mi ne bo preostalo delanje samomora. Sicer tega si ne želim, nisem depresiven (še), ampak če drugega izhoda ne bo, mi drugo ne preostane. Bo bolje to, kot zmrzavati, ker ne bom imel za kurjavo in bom anoreksičen, ker ne bom imel za kruh. Ne bi pa rad prosil preko nekih društev ipd, ker se ne želim javnosti izpostavljati. Dejstvo je, da niti nočem čakati tako dolgo, da bi prišlo do tega.

Prosim lepo za nasvete, pomoč, morda bom še uspel pravočasno rešiti svoje težave in tudi življenje.

Hvala lepa vsem, lep pozdrav!

Franček46

Pozdravljeni, gospod,
vidim, da ste res v veliki stiski in hvala, da ste se obrnil na naš forum. Vam bom poskušala napisati nekaj opogumljajočih besed, spodaj pa bom navedla telefonske številke oz. oblike pomoči, kamor se lahko obrnete, da vam v stiski lahko pomagajo.
Menim namreč, da človeku v stiski pripada, da ga nekdo posluša, sliši in mu ponudi roko v pomoč.
Vaši strahovi so veliki, razumem jih. Strahovi delujejo na način, da pravzaprav še niso udejanjeni, vendar nam preprečijo smiselno živeti tukaj in sedaj. Pravijo tako, da strahovi izhajajo iz preteklosti in nam uničujejo sedanjost in prihodnost, pa dostikrat dejansko sploh še nismo tam, da bi jih izkusili. Navajate, da se bojite, kaj bo, ko bo mama umrla. Vendar še ni in ne veste, kako bo potem. Morda boste v tem času le dobil kakšno službo, morda le za 4 ure. Verjamem, da se hiša ne da prodati čez noč, vendar lahko morda že zdaj počasi začnete razmišljati o prodaji. Tudi razne pomoči niso zato, da jih ljudje ne bi koristili. Saj se vam ne bi bilo potrebno izpostavljati, to je sedaj kar dobro urejeno. Kar jaz v tem trenutku vidim je, da bi bilo zares dobro, če bi si poiskal kakšno brezplačno terapevtsko pomoč, ki bi vam pomagala, da bi si bolj ovrednotil svoje življenje, dobil smisel, znal poskrbeti zase, si razširiti socialno mrežo, kar vsak človek potrebuje. Na ta način boste začel tudi drugače razmišljati. Ne bo več vse tako brez pomena. Mlad ste še, pravzaprav na vrhuncu življenja. Življenje nam zares veliko nudi. Ne vem, kako ste živel do sedaj, kdo so bili vaši stiki, poleg mame. Vas je odnos z mamo tako izoliral? Tukaj je temelj, ki ga lahko spremenite.
Na našem Študijsko-raziskovalnem centru za družino lahko dobite brezplačno terapevtsko pomoč, le obrniti se morate na nas, poklicati, da vas terapevt uvrsti na seznam. Poskušajte si organizirati življenje, najti neko rutino in postaviti sebe na prvo mesto. V obupu ni rešitve, je pa v prevzemanju odgovornosti za svoje življenje, to mislim tako, da vsak dan sproti nekaj naredite zase za varnejši danes in naprej.
Spodaj vam tudi navajam nekaj telefonov, ki so res namenjeni temu, da se obrnete na njih, ko ste v stiski. Pogovor pomaga. Roka, ki jo dobite v oporo, ko vam je najtežje tudi. Tudi mi smo se odzvali na vaše pisanje. Oglasite se še kaj.
Lepo vas pozdravljam!
Telefonske številke za primere v duševni stiski
NUJNA POMOČ: Kadar je duševna stiska res zelo huda, pokličete dežurno službo ali 112.
TELEFONSKO SVETOVANJE:
01 520 99 00 – Klic v duševni stiski, od 19. do 7. ure zjutraj;
116 123 – Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik, 24 ur;
080 11 55 – SOS telefon za ženske in otroke, žrtve nasilja, vsak delovnik od 12. do 22. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih od 18. do 22. ure;
116 111 – TOM – Telefon za otroke in mladostnike, od 12. do 20. ure
POMOČ REDOVNIKOV V ČASU ČLOVEŠKE STISKE – na tejle spletni strani najdete telefonske stike različnih redovnih ustanov, ki jih lahko pokličete za pogovor in svetovanje
INTERNET:
http://www.tosemjaz.net
https://med.over.net/forum5

*** Lidija Bašič Jančar, terapevtka zakonske in družinske terapije [i]A simple act of caring creates an endless ripple.[/i]

hvala.
ampak sem daleč od lj, tako da to odpade. ne vem zakaj vedno vsi msilite, da smo vsi iz lj!
sicer pa potrebujem hitre in konkretne rešitve, ne pa mesece in leta terapevte, ko bi težko kam napredovali. terapevt mi že ne bo znal finančno pomagati, pač pa le psihi. če bo denar, bo tudi psiha pomirjena in lahko normalno živim. vse drugo je poštimano pri meni.

lp

New Report

Close