Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami noče nositi aparata

noče nositi aparata

od sodelavca hčerka, stara 4 leta slabo sliši in zato ne ve govoriti in je dobila aparat za ušesa, kar pa noče nositi, meče si dol. razumem, da tako mali otrok noče to nositi, a starši jo sploh ne silijo, recimo, da bi ji dnevno parkrat gor dali, za kakših 5 minut, da bi jo postopoma navajali na to. meni se to ne zdi v redu, da ji sploh ne poskušajo gor davat, čeprav je že parkrat dol vzela. potrebno bi bilo vztrajati, ker čim dlje odlašaš, tem hujše je za otroka, ki pri teh letih nič ne govori…kaj bo šelel kasneje, še v šolo bo kasneje šla ali padla razred ipd.

kaj menite vi?

lp

Takšnega otroka bi bilo treba dati takoj v zavod za gluhe in naglušne (v vrtec seveda) in ga čimprej navaditi, da bo nosil aparat, tako da bo čimprej spregovoril… Tukaj gre za hudo zanemarjanje s strani staršev, zato bi bil takšen ukrep čisto na mestu. Žal pa so dandanes v zavodu le še tisti gluhi in naglušni, ki imajo tudi omejene intelektualne zmožnosti (no, izjemam se opravičujem), slišeči avtisti ter umsko in vedenjsko moteni slišeči otroci.
Predlagam, da to zanemarjanje prijavite najbližjemu Centru za socialno delo, tako da bodo oni mogoče kaj ukrepali. V Zavodu za gluhe in naglušne pa bi bilo treba ustanoviti oddelek za tiste gluhe in naglušne, ki imajo normalne intelektualne zmožnosti in torej ne rabijo nižjega standarda in oprostitve domačih branj, vendar pa v domačem okolju nimajo možnosti za normalen razvoj in normalno šolanje…

hvala. tud jaz sem že pomislil na prijavo.

a ravno danes sem slišal veselo novico, da ima, nosi aparat, vendar le na enem ušesu. mislim, da je za začetek tud to ok..v kolikor pa izvem in vidim, da tega ne delajo več, pa jih bom res prijavil-anonimno, ker nočem frke z njimi. gre se mi za ubogega otroka, ki je sicer povsem normalen in živahen.

lp

Kar trideset let zapora naj jima dajo in to obema. Fotru in materi.
Če bo pa nov zakon sprejet pa kar dosmrtno.
Namreč, gotovo to delata z naklepom. Da bi svojemu otroku škodila.

Kako otežujete svet in življenje, drugim ljudem in vsem živim bitjem!!! In svet vas je prepoln.
K sreč se bliža kataklizma, in bo Bog naredil malo reda, kdot je nekdaj z Noetom.

Pa kaj mislite, da so starši vsevedi? Da so psihologi? in Da imajo na pretek časa?

1. Nekdo jima mora razložiti, kako je pomembno za otroka, da nosi aparat
2. Nekdo (psiholog) jima mora svetovati kako to doseči
3. Sicer bo pa tudi z vztrajanjem tudi otroku samemu potegnilo, da je aparat zanimiva in potrebna stvar zanj?
Narava ima namreč vedno prav.
4. In Kje pa so vsi bili vsi do 4 leta?
A ni več pediatrov?
A tako so že uspeli sesut zdravstvo? da niti za otroke ne skrbijo več?

Skratka, za tiste ki radi čez ključavnice kukate pod tuje rjuhe:

A je pred Vašim pragom pometeno?

Starši so dolžni skrbeti za otrokovo dobro in v tem primeru se zdi, da bi koristila pomoč strokovnjakov, ki bi svetovali, kako uvajati in se privajati na slušni aparat. Vsekakor nikakor ni priporočljivo siliti otroka, da nosi aparat cele dneve, ko pred tem ni nikoli nosil aparata. Privajanje se dela postopoma vsak dan po malem in s podaljševanjem časa. Lahko, da otroka moti neustrezna oliva, ali neprijetno šumenje itd… Vzrokov je vedno veliko in se lahko reši.

Najbolje se je obrniti na splošnega zdravnika po napotnico za surdopedagoga, ki bo svetoval, kako naprej.

LP!

Petra

mag. Petra Rezar

Morda pa lahko tudi vi na prijazen način staršem poveste /sploh če imate lastne izkušnje/, kako pomembno se vam zdi, da otrok nosi aparat in sliši. In jih seznanite z problematiko ki nastaja ob nošenju aparata. Predvidevam pa, da bi morali biti starši vključeni v primerno obravnavo. Vsekakor pa je bil verjetno otrok na sistematskem pregledu in je obravanvan s strani zdravstvene in logopedske službe.

New Report

Close