Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? NMP v ZD

NMP v ZD

Ne vem, če se to dogaja tudi po drugih zdravstvenih domovih, ampak moram vam povedati, kaj se dogaja pri nas. Otroška zdravnica, ki recimo dela popoldan v ponedeljek in torek, ima v ponedeljek poleg redne ordinacije še nujno medicinsko pomoč na domu. To pomeni, da če jo nekdo pokliče na dom, pusti vse skupaj in pač gre. Da pa ti z bolnim otrokom potem čakaš lahko celo par ur, da pride nazaj pa ni pomembno, če sploh pride. Drugače pa čakaš na milost pri drugi zdravnici. Gospod direktor zdravstvenega doma pa seveda razloži, kako ni zdravnikov in ni denarja, da bi lahko en zdravnik samo dežural.
V glavnem, meni so se naši vrli dohtarji že zelo zamerili in niti slučajno jih ne podpiram v njihovih stavkah.

Spoštovani!

Sistem zdravstvenega varstva v Sloveniji temelji na naslednjih načelih: enakost, pravičnost, dostopnost. Enakost pomeni, da ima vsakdo pravico do zdravstvene oskrbe pod enakimi pogoji, pravičnost pomeni, da vsakega bolnika obravnavamo enako ne glede na njegov spol…, dostopnost pomeni, da soslužbe raporejeno tako, da bolniki nimajo predaleč od doma do najbližjega zdravnika.

Svoje pravice lahko zavarovanci (ne bolniki) uresničujejo ob pogoju, da imajo potrjeno zdravstveno kartico pri svojem osebnem zdravniku, izjemoma v nujnih primerih pri drugem.

Zdravstvena služba, ki to pokriva pa je organizrana takole: Med 7.00 (6) in 20.00 v delovnih dneh velja t.i. normalni delovni čas, v katerem je na razpolago osebni zdravnik, ali pa njegov namestnik (ker je pač zahtevapo “normalnem” delovnem času ZZZS nerazumna, saj nikjer ne poznajo 13 urnega delovnika, pač pa razumejo normalni delovni čas npr. od 9.00 do 17.00 ali podobno, konkretni zdravnik dela polovico tega časa). V tem času ste dolžni obiskati osebnega zdravnika. Hkrati pa ZZZS nalaga zavodom (praviloma zdravstvenim domovom) pokrivanje nujnih primerov, ki pa niso zgoloj primeri, ki jih vidimo v filmih injih tudi pri nas ZZZS plačuje dodatno, temveč tudi primeri visoke vročine, bolečinv terbuhu, križu, rakave bolečine, umirajoči bolniki… Vse te bolnike pač nekdo mora oskrbeti in zato se to rešuje s t.i. notranjo organizacijo dela, ko v skupiniveč zdravnikov eden po razporedu na določen dan opravlja tudi te naloge – dodatno, brezplačno (razen resnične nujne medicinske pomoči). Če želimo preživeti ob takem modelu plačevanja in organizacije dela, moramo pač vsi malce stisniti zobe. Nihče pri tem ne daje nič v žep, razen v naš skupni žep, da zdravstvo ni še dražje, kot je že tako.

Lepo, da poveste svoje mnenje o zdravnikih, pa ga kdaj in kje še o kakem drugem javnem uradniku dajte. Teh je tudi vsak dan več. Seveda to ne bo rešilo vašega problema. Najbržbo treba izbrati tudi kak drug dan za obisk,predvsem pa se izogibati dnevov, ko je vaša zdravnica razporejena tudi za delo na terenu. Seveda, če pa imajo delo organizriano tako, da večina dela dopoldne, popoldne pa le en zdravnik, ki je prisotjen za vse, potem pa lahko kritizirate. Če imajo delo slabo organizirano, jim tudi vi z vašim izogibanjem kritičnih dnevov, ali celo kar vseh popoldnevov ne morete pomagati.

Prihajajo volitve, pa vam povem, nihče ne bo kandidatov za župana in predsednika spraševal tega, kar je pomembno za naš vsak dan. Polna usta nata in eu, jih bodo, kar se nas bo dotaknilo posredno.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close