Najdi forum

V zadnjem času imam težavo, ki me nekoliko bega. Pred dobrim mesecem sem po daljšem samskem obdobju spoznal (vsaj zame) vsestransko zanimivo žensko, s katero sva hitro ugotovila, da imava precej skupnega, tako v pogledih na življenje, kot tudi kar se tiče hobijev in drugih interesov. Oba sva stara nekaj čez 30 let in imava vsak zase za sabo več neuspelih zvez. Kadar sva se lahko uskladila (nisva iz istega kraja), sva preživljala prosti čas skupaj – ponavadi je bilo res lepo. Moram reči, da sem do nje kmalu začutil več kot prijateljstvo, a nisem hotel prehitevati. Toliko za uvod, zdaj pa k problemu.

Pri njenem obnašanju pa sem opazil nekaj nenavadnih stvari – ko se je znašla pred precejšnjo dilemo v službi, je za nekaj dni kar izginila – se zaprla v stanovanje (živi sama), izključila telefon….ko sva se potem spet dobila, je priznala, kako jo je zadeva spravila ob živce in da je tako ravnala, ker pač ni vedela, kaj narediti. Sicer je večkrat omenila svoja razočaranja iz prejšnjih zvez, pa tudi problem, ki ga ima s službo, saj je ta, čeprav je v poklicu kar uspešna, skoraj nič ne veseli, lotiti se nečesa popolnoma novega pa seveda ni enostavno. Ko je bila pri meni na obisku, je bila (tako se je zdelo meni) tako »na tleh«, da je celo rekla, kaj je njej vendar še ostalo drugega od življenja, kot da se zapije ?? Take izjave so me zaskrbele, poleg tega pa sem tudi opazil, da je skoraj vedno, kadar sva kje bila, pila v glavnem le žgane pijače in to ponavadi več kot le kozarček. Rekla mi je tudi, kako je njena velika dilema, po vseh razočaranjih, ali sploh še kdaj imeti kakšno zvezo, v naslednjem trenutku pa mi je že sedela v naročju in se stiskala k meni.

To njeno obnašanje me res nekoliko bega, ne vem, kaj naj si mislim in kako naj ravnam v odnosih z njo.

Lahko,da je res alkoholik. To moraš res preverit. Najbolje tako,da sta nekaj dni skupaj,pa OBVEZNO čisto brez alkohola. Hodita ven,pa naročaj brez alkohola pijačo. Če ne bo zdržala brez,potem nimaš kaj z njo. Pa še to ni zadosten dokaz,da ni alkoholik. Moj brat je zdržal več mesecev brez pijače,potem se ga je napil toliko,da po par dni ni šel v službo. Po nekaj letih so mu postavili diagnozo shizofrenije.
LP

Predvsem je razbrati da ima ona resne težave, ki jih rešuje na popolnoma napačen način. Verjetno je tudi brez volje, sama ne ve kaj bi rada. Alkohol pa vse to in učinek samo še poveča. Govorim ti iz lastnih izkušenj s takim človekom. Poskusi se pogovoriti z njo. Ampak dvomim v iskrenost besed, ki jih boš dobil vrnjene. Težko mi je dati kakršenkoli nasvet. Zavedam se, da bi se najprej ona morala zavedati da ima problem, ki ga z alkoholom ne bo rešila. Ponavadi enkrat, ko so že tako daleč, lažejo. Lažejo drugim in predvsem sebi. Iz tvojih besed je razbrati da je labilna oseba. Skrajno neprimerno se mi zdi, da bi tule pametovala, ker vem kako hudo je to. Predlagam ti, da za nasvet vprašaš kakšnega strokovnjaka. Ta ti bo znal najbolje svetovati. Mislim pa, da ji boš težko pomagal, če pomoči ne bo hotela. Še enkrat. Obrni se po nasvet na kakšnega strokovnjaka.
Opravičujem se ti, ker je tole mogoče malo zmedeno napisano, ampak topic kot sam je potegnil za sabo neprijetne spomine. Srečno.

se strinjam s tabo MihaX. Alkoholik vedno ostane alkoholik. Ne trdim, da se vsi vrnejo na stara pota, sploh ne. Ampak da se ves čas borijo s tem, to je pa sigurno res.

kar si opisal,je tudi meni zelo sumljivo…..moja mama je bila alkoholik ….imela je zelo podobne,ali skoraj identične finte……vendar pa mi ne smemo biti preveč pametni,oz. nam ne smeš preveč zaupati,zato vprašaj na sosednjem forumu PSIHIATRIJA dr.Rejec-a,on ti bo strokovno odgovoril…..kar skopiraj tvoje pismo in ga prilepi na njegov forum…..kmalu boš dobil njegov odgovor….iz mojih izkušenj pa ti svetujem veliko previdnost…..

Jaz bi rekla, da je pretirano poseganje po alkoholu tvoje partnerke le posledica nekih notranjih napetosti, samonezaupanja vase. Zaskrbljujoce je to, da se pred zivljenskimi problemi zapira vase in ne pusti nikogar blizu. Mislim, da ti bo res najbolj pameten nasvet dal dr. Rejc.

LP Senja

Moram priznati, da se njeno obnašanje, kot si ga opisal, tudi meni zdi čudno. Morda pa ima v službi težave prav zaradi pitja (nenavadno se mi zdi, da je nekdo uspešen, a ga delo prav nič ne veseli). In to abstraktno govorjenje o problemih v službi…. Res je sicer, da se ne poznata prav dolgo, a nekoliko pa že lahko podrezaš vanjo in jo bolj konkretno vprašaš o problemih. In če se ti zdi nenavadno, da vedno pije žgane pijače, ji lahko tudi to omeniš. Ali te je že seznanila s kako svojo dobro prijateljico ali jo vsaj omenila? S kako sodelavko morda?

Kakorkoli, zelo mogoče je, da ima resne težave, ti pa se moraš vprašati, koliko ti pomeni in ali si ji zares pripravljen pomagati, če se bodo naše bojazni izkazale za upravičene. Morda je enostavno samo v enem svojih slabih obdobij, mogoče pa ima psihične težave. Vendar pa pusti času čas – prekratko in preslabo je vajino poznanstvo, da bi že lahko delal zaključke. V odnosih z njo pa pač bodi tak kot si, čimbolj naraven. Vprašaj jo, kar te zanima, povej ji, ko ti kaj ni všeč. Povej in pokaži ji, da se v težavah lahko obrne nate (če res tako čutiš), in ji daj hkrati vedeti, da tudi od nje pričakuješ podoben odnos (vsaj kratko pojasnilo po telefonu: oprosti, želim biti sama…..- ne pa enostavno odklop za nekaj dni…)

Dragi Miran
Glede na tvoje iskušnje, ki jih opisuješ, da si jih predhodnje imel si upam trdit, da premalo poznaš česarkoli se tiče partnerstva.
Sama sklepam, da ta ženska ni uravnovešena in, da ti si še najmanj potreben v njenem življenju in v njeni zmedi, ker žal ona ne najde niti sama sebe.
Škoda tvojega truda za žensko, ki sama ne ve kaj hoče.
To je moje mnenje in nasvet želim ti pa vso srečo.
BRIGITA. T.

stvari, ki si jih opazil kažejo na to,da je tvoja prijateljica čustveno neuravnovešena, verjetno pa tudi alkoholik. dejstvo, da kar izgine iz službe pove, da nima ravno visoko razvite zavesti o odgovornosti.

Ne strinjam se z mnenejem, da alkoholik za vedno ostane alkoholik, spremembe so mogoče vendar pa odvisne od alkoholika samega.

Če želiš iz te zveze iziti kolikor toliko nepoškodovan( čustveno) prekini stike s svojo prijateljico.

New Report

Close