Najdi forum

Stara sem 23 let, s fantom bova skupaj 2 leta. Ne dolgo nazaj sva si skupaj obnovila stanovanje kjer tudi ziviva ze pol leta. Najvecji razlog za obnovo in zivljenje na samem sva se odlocila zato, ker sva se hotela lociti od svojih druzin, saj so nama parali zivce. Takrat sva mislila da bova koncno lahko zadihala ker bova na svojem. Na zalost se fantova druzina se vedno umesava v naju, najbolj pogosto njegova sestra in njen moz. Predkratkim sem se zaletela z avtom od njegovih starsev in se zmenili da bom stroske krila jaz in da bova z mojim fantom ga odpeljala na popravilo. Seveda se to ni zgodilo ker je na zalost mehanik kamor sva ga hotela odpeljati bil na dopustu. Zet od mojega fanta pa ni mogel vec cakati in gledati na dvoriscu razbit avto in ga je sam popravil in zahteval denar od mene. Jaz sem seveda sla po denar in mu ga dala, ampak meni prijatelji pravijo da me je zafrknil in zahteval visjo ceno kakor pa je on dobil dele za avto in meni se mesa ze od tistega dneva ko sem razbila avto, saj tudi nisem zaposlena in me je bilo strah kaj bo rekla njegova druzina in ce bom lahko sploh placala za popravilo. Zet od fanta je avto popravil takoj in zdaj ko se midva skusava pozanimati koliko je dejansko on placal za dele avtomobila se dobesedno dela norca iz najo kod da sva skrta in nesposobna a on se je sam odocil da bo avto popravil. Dobesedno se norcuje iz naju in to bockanje traja ze od kar sem ga prvic spoznala ima se kod da je nekaj vec in po pravici sploh nocem vec hodit h njegovi druzini ker je vedno on tam. Ne morem vec spati ponoci vedno sem ziucna, delam si veliko scenarijev v glavi, nonstop razmislam v stvareh ki sem jih naredila in se vsak dan pocutim kot da sem en cudak. Vedno mi je neprijetno priti do njegove druzine. A ko pridem do svoje se skoraj vedno zjokam ler ne zrzim vec a meni fant pravi da sem otorcja in da naj odrastem a v resnici sem samo zelo obcutliva in nevem na koga naj se obrem preden se mi bo zmesalo.

Upam da bi kdo lahko pomaga.

Lp.

Pozdravljeni, nekdonekje9999,

razumem vašo občutljivost in občutke tesnobe, ko se v novih in zahtevnih situacijah srečujete s pritiski fantove sestre in svaka. Ob nesrečnem spletu okoliščin, ko ste razbili avto njegovih staršev, ste že itak doživljali strah in občutke krivde, skrbelo vas je kako jim obrazložiti situacijo in kako urediti stvari, da se popravi škoda. Stvari so se dodatno zapletle, ko niste dobili mehanika in se je vsilil svak, kateremu pa se niste (ali se nista oba s fantom) zmogla upreti. V bistvu bi se morali dogovoriti med sabo s tastom in taščo, ne pa s svakom, pri čemer bi bilo zelo dobro, da bi vam pomagal fant, ki se najlažje dogovarja s svojimi starši.  Počutite se tudi ogoljufano, saj se niste vnaprej dogovorili za kakšno ceno bo to svak naredil – domnevam, da ste računali, da bo ugodneje, ker je eden od domačih ali vsaj enako kot bi dali tam, vendar bo narejeno prej. Poleg zaračunavanja cene rezervnih delov vam je gotovo zaračunal tudi svoje delo, za kar ima pravico, vendar bi bilo dobro, da bi se vnaprej dogovorila koliko bo vse skupaj stalo in če ste morda imeli možnost dobiti še kako drugo ponudbo. Kot je čutiti, ste se čutili dolžni narediti tako, kot je določil in zmanipuliral svak, pri čemer bi se bilo dobro krepiti v asertivnosti, postavljanju zase in prepoznavanju psihičnih pritiskov oz psihičnega nasilja.  Sami ugotavljate, da je v bistvu najtežje imeti posle z družinskimi člani in da je naslednjič morda bolje počakati uradne servise.

Kakorkoli, sama bi to situacijo vzela kot lekcijo, iz katere ste se nekaj naučili. Zagotovo niste čudak ali nesposobni, tudi ni potrebno, da se obremenjujete in si ponovno vrtite te situacije s težkimi telesnimi občutji, ki vznemirjajo živčni sitem in posledično se težko pomirite, slabo spite, postajate razdražljivi… Kot pišete, situacije doživljate močno čustveno in se vam ponavljajo. Ne moremo se jim izogniti, ker se bodo vedno našli kakšni »svaki«, lahko pa se okrepimo in naučimo živeti s tem, ne da bi vas tako podiralo…  Spodbujam vas, da bi bilo zaradi vašega psihofizičnega zdravja koristno, da si poiščete dobrega psihoterapevta, kjer boste čutili, da se da situacije s pravo podporo rešiti. Čutiti je namreč, da ste  v stiski sami, da nimate prave podpore svojih domačih, niti vam je fant ne zmore dati. Z delom na sebi in s krepitvijo samozavesti, s prepoznavanjem psihičnega nasilja in z oporo terapevta, se da marsikaj  narediti. Samo ne obupajte!

Vse dobro vam želim.

Jerneja Dimec Bratina, spec.zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka NOVO UPANJE, individualne,zakonske in družinske terapije in izobraževanje, Goriška cesta 17 5270 Ajdovščina 030/235 117 [email protected] www.novoupanje.si Facebook: https://www.facebook.com/terapije.novo.upanje/

New Report

Close