Nizozemska- Rotterdam
Konec leta grem tja študirat za 4 mesece tako, da prosim tiste, ki tam živite za par nasvetov… Katera je najboljša agencija za poiskat stanovanje, koliko so pribl. življenjski stroški (najemnina, cena hrane, prevoza)… pač vsi uporabni nasveti 😉 Pa seveda kaj se splača pogledat na Nizozemskem 😉
Hvala, Maša
Ce bos kaj v Amsterdamu, me kontaktiraj na [email protected]
Tu zivim in delam, pa slovenska druzba prav pride.
ja definitivno si bom šla pogleda Amsterdam 😉 Ti bom pisala na mail 😉 lp
prosim cemi gdo pomaga prisel sam v nizozemsko pa nevem kako dobiti sluzbe prosim ce mi gdo pomaga z nasveti cej opstajajo kake biroji ali kaj druzka ki bi lako sloveski drzavlan delu tam
za lianne : kako si si iskala sluzbo tam? si znala jezik preden si sla tja?
Sluzbo sem iskala po internetu, na expat straneh, tudi stanovanje oz. sobo. Pa vendar sem nekaj dobila tudi preko znancev. Nizozemscine ne znam, ceprav veliko razumem. Seveda je jezik zelo pomemben, a ce delas v turizmu ali cem podobnem, ni panike, se da z anglescino priti skozi; vse je odvisno od delodajalca. Tu je res ogromno mednarodnih podjetij, kjer delajo tujci, zato bi mogoce najprej poskusila poiskati tam. V kateri stroki pa bi ti delala?
midva sva oba ekonomista, jaz bi delala mogoče v kaki logistiki (to kar delam tudi sedaj ali kaj podobnega). koliko časa si že tam – menim, da je sedaj prav tako problem najti sluzbo kot tukaj? kaksno je zivljenje tam?
Tukaj je neprimerljivo vec moznosti. Sluzb in dela je ogromno, ce si le pripravljen delati. Ni primerjave s SLO, s tem ne recem, da je ful boljse, le da je drugace.Izobrazba ni tako pomembna, le izkusnje in pripravljenost na izzive stejejo. Jaz sem enostavno “skocila v vodo in splavala”. Odsla sem s 100 eur v zepu, 14 dni bivala pri znancih, nato sem si ze najela sobo.
Zivljenje tu je pestro. Zivim v Amsterdamu, ki je malo drugacen od ostale NL; turizem, rasno zelo zelo mesano prebivalstvo, z anglescino se da marsikaj. Vreme pogosto zajebava, a se ne pustim vplivati, ker se ga itak ne da spremeniti, ne? Nacin dela je drugacen, vec je svobode, uposteva se tvoja volja, potnih stroskov in malic ni, higiena in cistoca sta na minimumu (od tega, kar smo navajeni v SLO), vse je bolj divje in hitro. Dolgcas ni nikoli, saj se dela po 10 cel dan. Vse se odpre nekako ob 10h, zapre pa ob 18h, so izjeme. Saj brezveze, da ti opisujem; pot pod noge, za zacetek vzemita kakrsnokoli delo (prodajalka v trgovini, kelnarca…), potem se itak odprejo moznosti. Glavno je, da se malo navadita tukaj in vidita, ce vama odgovarja. Pocasi se dalec pride.
koliko pa si stara, če smem vprašati?
31. Pa ti oz. vidva?
midva sva 26:) Koliko časa pa si že tam?
Ah, jaz sem bila tu prej eno leto, pa sem nazaj prisla. Grem pac s trebuhom za kruhom, povsod mi je dom, ne delam kaksnih uradnih selitev oz. zakljuckov. Bom videla, kako bo, zaenkrat kaze dobro.
a pa si koga poznala preden si sla tja? ali se kar odločiš da bo to primerna država zate:D….pohvalno:D
Ne vem, kar sla sem, spoznala kar nekaj ljudi in z nekaterimi obdrzala stike. Kaj naj recem, cim manj razmisljat in sprasevat, in kar pogumno zakorakati v svet, saj sta vendar v paru, kar je veliko lazje.
Tudi jaz sem nekako tako naredila pred 2 letoma. Kar šla sem – k prijateljem, potem pa sem si našla službo in ostala leto in pol. Sedaj sem se vseeno vrnila dokončati faks. Strinjam se z Lianne, čisto drugače je tam … nekaj boljše, nekaj slabše, vsekakor pa bolj sproščeno, jaz osebno sem se počutila, da lažje izražam samo sebe, ne da bi s tem izstopala. Nimaš ves čas strahu, tistega prikritega, kako boš shajal s financami. Lažje je najti delo, da o plačah ne govorim, socialna je bla takrat 800 evrov, lahko dobiš “socialne” hiše, ki so ogromne (vendar se čaka cca 2 leti) … Tudi to je res, da jih bolj zanima tvoje znanje, sposobnosti, volja. Imela sem občutek, da lahko brez problema naredim kariero z delovnostjo, ki sem je bila vajena iz Slo. Ko diplomiram, se bom verjetno tudi vrnila na Nizozemsko.Jezika sem se tudi naučila.
lp sem ful slisal govorice da je na NL res super sej tu pa tam se govori da je hudo mene pa zanima ce se da kaj dela dobit sem iz slo in nameravam it gor ker tu je katastrofa imam 25 let sem drugace strojnik po zanimanju,zanima me ce so kaksni nasi iz celotne bivse juge gor pa ce so kaksni otprli firme svoje,rad bi kaksen nasvet in kam naj se obrnem lahko mi posljete na mail:[email protected] lep pozdrav
Veliko nasih iz bivse juge je gor, prisli so kot begunci, sedaj pa paradirajo po dezeli kot da so najvecji frajerji. En nasvet; ne zanasaj se na druge, sam si najdi delo preko neta, posiljaj prosnje in enostavno pojdi. Da je NL res super duper ipd. pa…..ne delaj si utvar, to spoznas, ko si nekaj casa tu in hvala materi Zemlji, da je blizu SLO.
Srecno!
djoni
A si prijavljen v NL? Če imaš Burgerservicenummer lahko delaš, jezik pa se moraš naučit.
Pozdravljeni mene pa zanimajo cene hrane in nujnih potrebščin.?
mislim da septembra prihajam v roterdam s sinom ker bo tam igral nogomet,jaz pa,čeprav nisem več mlad,poiščem delo.poizkusil bom v avto moto branži,ker sem to pri nas leta delal.ali mi tisti,ki poznate tam razmere lahko daste kakšen nasvet
Forum je zaprt za komentiranje.