Lep pozdrav!
Js bi vas lepo prosila, če ima kdo kak recept (za obrok ali PECIVO-slaščice), ki je bolj nizkokalorično, da mi ga prosim napiše, ali pa če mi lahko svetujete kakšno pametno internetno stran.
Ne hujšam, da ne bo pomote, ampak sem se odločila za mal bolj zdravo prehranjevanje… da mi ne bo kdo svetoval kej prav za hujšat, zato povem 🙂
Hvala!
LP, Anita
Veliko bos naredila ze, ce bos moko nadomestila z mletimi kosmici in otrobi, sladkor pa z umetnimi sladili ali vsaj fruktozo in ce bos slascice pripravljala s cimmanj masla in margarine. Vcasih se to da lepo nadomestiti z olivnim oljem, vem pa za veliko slascic, kjer se ekstra dodajanju mascob lahko mirno izognes na celi crti.
Sicer pa ima Krpan prav.
Sladice ne vsebujejo nobenih vitaminov in ne mineralov, ki bi koristili organizmu, imajo samo ogromno kalorij pa če tudi so iz kosmičev ali olivnega olja in podobnih sestavin. Potem pa kljub veliko kalorijam niti niso užitne. Zakaj bi jedli nekaj kar nima nobenih koristi za telo? Pretvarjati se, da je sladica lahko zdrava pa je velik nesmisel.
Anita,
za začetek izloči vse vidne živalske maščobe in vse sladkarije.
Ko to izločiš, ti ostane večinoma zdrava hrana. (ostane ti sadje, zelenjava, pusto meso in rastlinske maščobe).
Jej po malem 5x na dan. Po malem pomeni, da je eden od 5 obrokov recimo jabolko, drugi obrok kosilo, tretji obrok spet sadež, nato en obrok jogurt itd, itd.
Začni se gibati, za začetek vsaki drugi dan 1 uro hire hoje.
Umetna sladila res niso zdrava, zato priporočam FRUKTOZO, ki je sadni sladkor in vsebuje manj kalorij kot sladkor. Primerna je tudi za diabetike, ker pri njenem prebavljanju ni potreben inzulin. Čeprav fruktoza in glukoza (sladkor) spadata oba med monosaharide, je fruktoza drugačen sladkor kot pa glukoza in zaradi drugačne funkcionalne skupine (ketonska skupina) ne potrebuje inzulina. Za uspešno hujšanje pa priporočam Montignacovo metodo, le da menim, da njegovo pravilo: “Jej, kolikor želiš,” ne drži. Jaz jem po Montignacu tri obroke na dan in uspešno izgubljam kilograme. Se pa strinjam, da se je treba kdaj pa kdaj pregrešiti in pojesti kaj sladkega. Menim tudi, da je to, da bi se mogli odpovedati sladicam zaradi nevemčesa, kar je pripomnila Lenčika, nesmisel.
LP.
Tudi fruktoza je zelo problematična. Nekaj o tem si lahko prebereš tukaj
http://lowcarbdiets.about.com/od/nutrition/a/fructosedangers.htm
Kar pa se tiče inzulina pe je nekoliko drugače. Izulin je namreč hormon, ki se izloči, ko se nivo sladkorja preveč dvigne. Ponavadi jasno takrat, ko jemo zelo sladkano hrano. Inzulin ni encim, ampak je posledica dviga sladkorja.
Menim, da je treba Lenčino trditev razumeti drugače. Tudi jaz ne jem sladkarij. No ja mogoče kdaj kakšen košček čookolade. Vendar gre tukaj ponavadi za surovo čokolado, košček pa je velik kakor noht. Pomembno pa je da nimam občutka da bi se čemu odpovedoval. Ampak enostavno razmišljam podobno kot Lenčka in si teh stvari niti ne želim niti jih ne pogrešam.
Če je nekdo mahnjen na slaščice oziroma je odvisen od okusa je verjetno zelo težko da bi se jim čez noč odpovedal. Oziroma če bi se jim bi občutil veliko žrtev in trpljenje. Če pa nekdo te potrebe nima pa se jim z lahkoto odpove in ne čuti nobene potrebe po njih.
To drugo mi je veliko bolj ljubo, nerad sem odvisnik ne glede na to kaj to je.
No da ti jaz dam bolj konkreten odgovor 🙂
V tokratni reviji Kuhinjica sem našla en super recept za žitne ploščice, jih delam že nekaj časa, samo ne na tak način.
1 vanilijev puding
0,5l pomarančnega soka
0,6 dl vode
10dg sladkorja
25dag ovsenih kosmičev
5 dag kokosa
40 dag mletih keksov
(pomojem lahko daš tudi več ovsenih kosmičev in manj pikotov, jaz bom tako probala v naslednjih dneh 🙂
Puding zmešaš z vodo, pomarančnim sokom, sladkorjem-vse to segreješ in mešaš, dase ne zgosti. Zmesas kekse, ovsene kosmice in kokosovo moko. Suhe in mokre sestavine das skupaj in mešaš.Zmes daš na model, poravnaš in počakas da se ohladi. Zdraven je še slikca, zgleda fuldobro,kot kupljene ploščice:)
Porcija za odraslo osebo : 70g= 155 kcal, 5g beljakovin, 33 OH
Tale Kuhinjica je ful fajn, veliko dobrih receptov s slikami,pa še kaloričnavrednost piše pri vsakem receptu.