Nizki trombociti
Pozdrvaljeni!
Stara sem 27 let, drugič noseča, jutri dopolnim polnih 37t, vso nosečnost sem bila zdrava, počutim se ok, le malo zatekam, bolj na rokah kot na nogah, hemoglobina imam 130, pritisk ok(115/70), urin ok, CTG ok. Vse ok, le trombociti so mi v zadnjem času krepko padli. Sicer je sedajšnja vrednost 129, kar še ni tako kritično, vendar pa pod mejo normale.
1. Naslednji teden imam kontrolo trombocitov in v kolikor bi mi le ti še padli, ali bi bilo smiselno prositi za prekinitev nosečnosti in proženje poroda, saj je otrok v bistvu z jutrišnjim dnem donošen? Oziroma kdaj je tista meja, ko se odločijo za prekinitev nosečnosti?
2. V prvi nosečnosti nisem s tem imela nikakršnjih problemov. Jih bi lahko pričakovala v naslednji nosečnosti ali je to le slučajnost?
3. Zakaj kar na vsem lepem trombociti sploh padejo (bolna nisem bila nič, vsi drugi izvidi pa so enkratni)? In ali lahko kakorkoli sama prispevam, da bi trombociti narasli?
4. Sem Rh- in prejela tudi vse potrebne injekcije v prvi nosečnosti, po porodu in tudi med to nosečnostjo. Imajo trombociti in Rh- kakšno vezo?
Najlepšva hvala za odgovore!
J.
Spoštovani,
1. res je, da številka 130 tr. ni niti približno kritična in drugega kot je občasno ponavljanje izvida ni potrebno. Če bi padli Tr. pod 80, bi bilo smiselno njihovo število preveriti še ročno, saj avtomatični števci večjih Tr. ne štejejo in zato prihaja lahko do napačnih številk.
2. zakaj v prvi nosečnsoti Tr. niso bili nižji nevem, možno pa je, da takrat preprosto nihče na to ni bil pozoren ali pa tega tudi res ni bilo.
3. Tr. padajo iz zelo prestrih razlogov, saj gre v bistvu že po naravi za zelo kratkoživo tkivo, krvne ploščice, ki v povprečju ne priživijo več kot teden dni, medtem ko vse ostale krvne celice obstajajo bistveno dalj, najkrajši čas sicer obstajajo rdeče krvničke okrog 6 tednov, vse ostle celice pa več let, nekatere desetletja ali vse življenje. skratka, Tr. ustvarjeni, da se porabljajo, včasih pa se ravnovesje med porabo in novotvorbo malce spremeni in se zato v krvi znajde manjše število, kot je priporočeno, zato pa so vsi razpoložljivi Tr. v taknem primeru praviloma zelo kakovostni in do krvavitve redkokdaj pride preden Tr. ne padejo na 20 ali celo manj.
4. Tr. in Rh- nimata nobene zveze.
Spoštovani..
Pisala vam 12 dni nazaj v zvezi z nizkimi trombociti.
Sem v 25.tednu nosečnosti. Trenutno sem v tujini, zato sem tu opravila krvne preiskave.
24. aprila so bili moji trombociti nekoliko znižani :
Trombociti (Plt ) rezultat 139,0 ref.vrednost (180,0 – 320,0)
Po vašem nasvetu sem danes, torej 12 dni kasneje zopet dala kri, da preverim njihovo število, in ti so se sedaj zmanjšali na 121.
Ali menite, da bi bilo dobro, da grem zaradi tega čimprej nazaj v Slovenijo?( načeloma sem planirala čez 3 tedne)
Še eno vprašanje imam za vsak slučaj…. kri naj bi oddajala zjutraj na tešče, jaz pa sem pila vodo ponoči in zjutraj, ali ima mogoče to kakšno povezavo s številom trombocitov?
sicer sem vam že odgovoril drugje, pa morda niste opazili odgovora:
še vedno je število trombocitov v varnem območju, v katerem se ne pričakuje spontanih krvavitev v tkiva, zato za enkrat lahko ostane tako, kot je in tudi svoje bivanje v tujini lahko nadaljujete. Priporočam ponovitev rdeče krvne slike s štetjem trombocitov ponovno čez 2 tedna in če bi bili slučajno pod 80 še ročno štetje v komori (v hematoloških laboratorijih vedo, kaj to pomeni), kajti včasih ne gre za pravo znižano vrednost temveč le za manjšo fragmentacijo in posledično večje trombocite od običajnih, teh pa sistem avtomatičnega, strojnega štetja ne zazna in jih našteje manj od realne številke.