Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje nizka teža pri 3,5 meseca

nizka teža pri 3,5 meseca

En lep pozdrav draga Karmen!

Imam prijateljico Nano , ki je je pred dobrimi tremi meseci rodila (carski rez) deklico (3kg). Pred dnevi je bila pri kontrolnem pegledu z njo in pediater je omenil, da je nekoliko malo pridobila. Nana jo le doji , brez vseh dodatkov, mala rada vleče, a velikokrat zaspi še predenj se naje, potem spet želi in dobi kadar si pač zaželi. Zdaj jo skrbi, saj se je začela še pogosteje dojiti, npr.vsako uro. Rekla sem ji da je to verjetno le čas ko še več rabi , pa vendarle. “Nasveti” iz vseh strani so že tu od podhranjenosti do nekvalitetnosti njenega mleka.
To je njeno prvo materinstvo, prav dobro se drži in ne podlega nikomur, me pa rada pokliče, kar me seveda prav nič ne moti a rada bi da še ti dodaš kaj.

Sicer pa jo je pediater dal na pregled k ortopedu, ker menda deklica nekoliko slabše drži glavico. Nana pravi da ko je taprave volje to ni noben problem in jo to ne skrbi.
Žal ju še nisem obiskala, saj je precej oddaljena , sva bežni prijateljici iz službe, a ker je bila navdušena nad mojim dolgim dojenjem me rada kliče.

Ali misliš, da bi morala preveriti mokrost plenič, ali je morda sesalni refleks slabši, ko je zdravnku povedala da jo podoji tudi ponoči 2x jo je pomiril in rekel, da potem pa je v redu glede teže.

Hvala Karmen in lep dan z družino ti želim, če boš kmalu prebrala tole.

Draga m.p.,
vikendi so namenjeni moji družini, zato bo tale forum ob petkih popoldne, sobotah in nedeljah miroval. Zato drage mamice (in očetje), ki potrebujete takojšen nujen nasvet v teh dnevih – najbolje, da pokličete katero od svetovalk LLLI.

Vaše prijateljice so lahko zelo vesele, da vas imajo. Vsaki mamici, ki še nima “mentor” mame svetujem, da naj si jo poišče, ker ni boljšega, kakor da se lahko vedno obrnemo na človeka, ki nas ima rad, ki nam želi dobro in ki nam zna tudi pravilno svetovati…

Če je deklica v treh mesecih pridobila 1,5 kg, je to povprečno 125g na teden. Kar je res manj od povprečja, a še vedno več od najnižje meje (110-115g na teden). Tudi začetno hitro pridobivanje pri teži se okrog tretjega meseca malce zaustavi, pomembno je, da Nana otroka opazuje, če raste tudi v višino, se ji veča obseg glavice, je živahna in se motorično razvija – potem ni razlogov za skrb in deklica zagotovo ni podhranjena.

Kakovost materinega mleka na pridobivanje teže pri otrocih nikakor ne vpliva. Materino mleko je vedno prave kakovosti za njenega dojenčka. Tudi če ima mati zelo osiromašeno prehrano, se minerali in drugi elementi pač črpajo iz materinih zalog, za kar je materino telo poskrbelo v nosečnosti (tudi zato med nosečnostjo pridobimo težo, ker telo pripravi zaloge).

Pogostejšo podoji lahko gredo seveda na račun t.i. poskoka v rasti. Če bo trajalo le nekaj dni, potem se bo po zakonu ponudbe in povpraševanja stanje hitro normaliziralo.

Kako vemo, da dojenček dobiva dovolj mleka:
– štejemo polulane plenice
– štejemo pokakane plenice
– otrok pridobiva na teži v prvih treh mesecih NAJMANJ 450 g na mesec. Torej najmanj 110g, povprečno pa 200g na teden. Pridobljeno težo računamo od najnižje teže, ne od porodne.
– dojenček se pogosto in pravilno doji
– ima zdrav videz, ima napeto kožo, zdravo barvo, raste v dolžino in se mu veča obseg glavice, je živahen in dejaven

New Report

Close