Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija nizka telesna temperatura

nizka telesna temperatura

Pozdravljeni,

ker nikjer ne zasledim teme o nizki tt, moram vprašat vas, kaj si mislite o tem.

Sin star eno leto ima čez dan tt 36,6( okoli), vendar ponoči mu vedno pade in to na nekje med 34 do 34,7,je zelo hladen, kljub temu da je pokrit, Če ga pokrijem preveč, se poti, mrzlo poti.

To se nam pelje od operacije kile pred 3 mesecemi. Po operaciji bil 3x bolan, vročina, vnetje ušesov , uriinfekt, Vsi mi pravijo, da to ni normalno, tudi v bolnišnici na kontroli, sem jih vprašala, in v odgovor dobila, samo to, da ni normalno. Najini zdravnici se tudi ne zdi preveč pomembno za kakšne nadaljne preiskave.

Prosim vas za odgovor in še vaše mnenje.

ps: ker sem bila s strani zdravnikov večkrat opomnena, da mu očino ne znam merit vročine, in da imam verjetno termometer pokvarjen, vam povem da mu merim tt vsak vcečer ob skoraj istem času, in termometer preverjeno ni pokvarjen.:)

Za nizko telesno temperaturo štjemo izmerjeno temperaturo pod 36°C (mejno znižana) oz. pod 35°C (znižana) . Lahko je posledica stika z mrzlim okoljem (podhladitev) ali nekaterih stanj (slaba hranjenost, slabokrvnost, sladkorna bolezen, motnje delovanja ščitnice, motenje deloavnja telesnega termostata po nekaterih virozah …).
Telesna temperatura ima dnevno krivuljo in je najnižja v zgodnjih jutranjih urah (med 4. in 6. uro zjutraj), najvišja pa je popodne oz. proti večeru.

http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/Low+body+temperature
http://www.buzzle.com/articles/low-temperature-in-children.html
http://www.buzzle.com/articles/low-body-temperature-in-children.html

Morda bi sedaj nekaj časa merili temperaturo zgodaj zjutraj, da se ugotovi, koliko nizka je tmperatura v času, ko je tudi sicer najnižja in proti večeru, ko je najvišja. Skrbite za dovoljšen vnos hranil (predvsem ogljikovih hidratov), toplih napitkov. Če je otrok “suhec”, je tudo to lahko vzrok nizki telesni temperaturi. Dobro bi bilo pogledati kri (sicer verjamem, da imate kar nekaj izvidov) in ščitnične hormone. Sicer pa počakati, bo minilo samo od sebe, razen, če bi otrok imel še druge znake (utrujenost, pretirana zaspanost, suha koža ali pretirano potenje). Našla sem tudi podatek, da lahko gliste (paraziti) povzročajo nizko telesno temperaturo.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni!

Moj sin je star 6 let in je pred tremi tedni prebolel laringitis. Imel je tri dni povišano temperaturo in na srečo nič hujših težav z dihanjem. Laringitis ima v blažji obliki (največkrat brez vročine) tudi večkrat na leto. Od takrat je bolj slabo odporen in pred tednom dni je imel vnete oči in precejšen izcedek iz nosu. Večkrat mu je tudi tekla kri, ki pa se je kar hitro ustavila (tudi to se mu večkrat zgodi). Zdaj pa je še vedno nahoden, suho pokašlja, oči so skoraj čisto o.k. (je dobil kapljice), le nosek je še “tekoč” in zelo mu zaudarja iz njega.
Danes se je v šoli pri teku tako spotil, da se je cel preoblekel. Drugače pa normalno je in pije, le malo bolj je utrujen. Pri merjenju temperature pa sem že popoldan in tudi pred spanjem namerila le 35,7 stopinj. Je to posledica viroze ali morda česa drugega? Enkrat pred leti je ob viroznem stanju bil nek (en sam) ščitnični hormon bil rahlo povišan. Je še kakšen drug znak, da bi bilo smiselno kontrolirati ščitnico?
Kaže to na neko virozo in naj ne gre v šolo? Je morda le posledica prebolele viroze?

Zavedam se, da mi takole po opisu bolj težko svetujete, a sem res zaskrbljena, ker ima naš fant skoraj popolno IgA deficienco, me tole okrog sluznic še bolj skrbi, sploh pa nikoli ne vem, kdaj je čas za alarm.

Mi lahko karkoli svetujete? Lepo prosim, ker tako zaskrbljena po navadi kar klečim ob njegovi postelji in ga samo motim. Zdaj lepo mirno spi in diha skozi nosek.

hvala!

Virusi lahko povzročijo premaknitev telesnega termostata, še posebej po preboleli bolezni je lahko telesna temepratura nižja kot običajno. V tednu, dveh se stanje normalizira.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni!

Imam tudi vparšanje glede temperature pri otroku, ki bo julija star 5 let. Kadarkoli sem mu merila temperaturo je bila ta običajno okoli 35,7 -36,2 (temperaturo smo mu zadnje čase večkrat merili, ker smo ga spremljali, da je res zdrav zaradi testiranja, ki nas je čakalo), razen seveda, ko je bil bolan. Ker imam tudi sama nižjo telesno temperaturo (podobno kot sin), kar nekaj let in ko sem komu to omenila se niti ni obremenjeval, se tudi sama nisem več pri sebi in ne pri sinu.

Se je pa to spremenilo prejšnji teden, ko sva bila s sinom v Pediatrični bolnici na alergo oddelku zaradi provokacije s penicilinom. Tam so mu seveda merili temperaturo in me je zelo presenetilo, da so mu takoj namerili 36,7 in sicer s termometrom, ki se ga prisloni na čelo. Sestri sem omenila svoje presenečenje in mi je takoj rekla, da to ni normalno, da je lahko kaj narobe itd. In seveda sem sedaj vsa v skrbeh kaj bi lahko bila. Ker smo provokacijo morali izvajati še doma dva dni, sem mu tudi sama večkrat izmerila temperaturo, ki se je gibala od 35,7 – 36,2. Včasih sem meritev izvajala eno za drugo s 3 različnimi termometri in so bile vse meritve naprimer pod 36.

S tem sem naprimer želela izključiti napako v termometru. Ali je možno, da ima pač tako temperaturo in da mu v bolnici niso izmerili OK, ker sin ni in ni bil primeru? Ali mu jaz termometer te dam pravilno pod pazduho? Čeprav tudi, ko mu meri oče je temperaturo tudi tako nizka….. Ni bil pa nič bolan, tako kot fantek v zgornjem primeru….

Hvala in lp.

Škoda, da se na oddelku niste o nižji temperaturi pomenili z zdravnikom in ga povprašali ali je res kaj narobe.
Merite z navadnim alkoholnim termometrom, otrok na miruje nekaj minut pred merjenjem, dobro osušite podpazduho in merite 7 minut. Izvedba meritve je namreč izjemno pomembna, vlažna/potna pazduha pa pomeni nižjo izmerjeno vrednost.
Z različnimi termometri lahko pri isti osebi tudi zaporedoma izmerimo različne vrednosti. Kar sicer pri razlikovanju npr. 38,4 ali 38.7. nima kakšne vrednosti, pri razlikovanju 36,5 ali 35,7 pa je pomembno. Torej več meritev, pravilno izvedenih.

Pozdravljeni,

Pri nas smo pred 3 tedni preboleli covid, 6-letna hčerka sicer ni imela nobenih znakov, tudi vrocine ne, nič.. Testirana posledično ni bila. Se mi pa zadnje čase dozdeva, da je dostikrat bolj hladna po čelu in nogicah, kot je ponavadi bila, po drugi strani se pa tudi hitro spoti, sploh ponoči. Ona sicer pravi, da jo ne zebe, celo vroče ji je večkrat, čeprav se meni zdi hladna. Drugače je normalna, živahna, apetit ima, edino zvečer težje zaspi. Včeraj sem ji zmerila temperaturo z navadnim termometrom, pod pazduho, ker me je zanimalo in je imela 36,2. Digitalni kaze nekje 36,5 na čelu. Vem, da je to se normalno, samo vedno je bila naš “termoforček”, ker je vedno bila topla. A je to kej za povedat zdravniku, ali je v mejah normale?Je možno, da je asimptomatsko prebolela covid in je to posledica?

Hvala za odgovor

Najverjetneje gre za prilagajanje telesnega termometra, mogoče po sicer asimptomatski okužbi s koronavirusom. Zaenrkat vrednosti niso prenizke, če bi temperatura padla pod 36, se obrnite na otrokovega zdravnika.

New Report

Close