Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Nizka stopnja hormona TSH

Nizka stopnja hormona TSH

Pri pregledu krvne slike so mi pregledali še ščitnične hormone.
Izvid S-TSH 0,005 kar vem, da ni o.k.
Napotena sem k osebnemu zdravniku in verjetno naprej k tireologu.

Kaj pove izvid? Naj povem, da sem 2003 že bila pri tireologu in diagnoza je “nodozna evtirotična golša” Zdravila niso bila potrebna.

Se taka diagnoza lahko spremeni v raka ščitnice? Kakšna je ozdravljivost
raka?

Hvala za vaš odgovor.

Spoštovani!

Glede na znižano vrednost TSH gre pri vas verjetno za hipertirozo (prekomerno delovanje ščitnice). Ne gre za raka ščitnice, ki je sicer dobro ozdravljiv. Vzrok za hipertirozo je pri nodozni golši najpogosteje vozlič (gomolj ali nodus), ki prekomerno proizvaja in izloča ščitnične hormone (avtonomni nodus). Druga možnost je avtoimunsko vnetje ščitnice. Hipertirozo sicer najpogosteje zdravimo z radiojodom. Vsekakor morate najprej opraviti pregled pri tirologu.
Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Hvala za odgovor.
Res so mi leta 2003 na kliniki v Lj.odkrili dva hipoehogeni lisi, ki sta že imeli karakteristike nodusa, premera 7,9mmx8mm.

Letos sem imela v juliju že drugič spontani splav. Potrjen je bil DOWN.S.
S karšnokoli hormonsko terapijo se nisem zdravila. Ali je hiper.. lahko povzročitelj slabše plodnosti in splava? Kako pa je z načrtovanjem nosečnosti v primeru zdravljenja? Stara sem že skoraj 38 let?

Hvala.

Spoštovani!

Hipertiroza lahko povzroči motnje v menstrualnem ciklusu in zmanjšano možnost zanositve. Tudi splavi so pri nosečnicah, ki imajo nezdravljeno hipertirozo pogostejši kot pri zdravih nosečnicah. Nikakor pa ni hipertiroza vzrok za Downov sindrom. Kadar gre za hipertirozo zaradi avtonomnega tkiva ščitnice je najprimernejši način zdravljenja radiojod. Šest mesecev po aplikaciji radiojoda odsvetujemo nosečnost, kasneje ni zadržkov. Druga možnost je operativna odstranitev ščitnice.
lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani dr. Pirnat!

Po dolgoletnem zdravljenju ščitnice, jodiranju itd. je moj zadnji izvid iz zdravstvenega doma TSH 0,8.aj to pomeni? Ostalih vrednosti v zdravstvenem domu ne ugotavljajo, če ni bistvenih odstopov, tako da ne vem, kako je z T3 in T4. Ker stanje sama nadzorujem in tudi glede na počutje sama določam odmerek Euthyroxa, ugotavljam, da je tokrat TSH nižji, kar si razlagam, da se premikam proti hipertirozi. Z zdravnico sodelujeva le po telefonu, do vas ne morem priti, ker ni nujno, zato pač sama sodelujem s sabo. Vendar pa opažam določene znake, ki si jih ne znam razložiti: bolečine pri srcu,nizek utrip, vnetne procese sluznice v ustih, še hitrejšo presnovo itd. Pa tudi prihajam v meno in me zanima, kako z hormonskimi odmerki v tem obdobju. Nekako mi ni združljiv pojem mene in umetnih odmerkov hormonov. Ali mi lahko pomagate s kakšnim nasvetom, saj biti sam svoj zdravnik morda ni vedno najboljše, tako pač funkcionira naš zdravstveni sistem:) 5 let že jemljem 100 mg Euthyroxa, včasih polovičko več, če je moje počutje bistveno slabše.

Vnaprej hvala za vaš odgovor!
Lep pozdrav!
Saša v.Luznar

Pozdravljen,

zaradi nizkega hormona TSH=0,005,T3=7,40,T4-19,2 sem bila včeraj na
pregledu na Polikliniki v Ljubljani. Naredili UZ, večjih sprememb ni,
naredili tudi slikanje in odvzem krvi. Izvidi bodo v treh tednih.
Zanima me ali je to običajno, da se izvidi tako dolgo čakajo in ali
je res mogoče, da se v mojem primeru ( splav v juliju 2008) bolezen
sploh ne zdravi ampak spremlja, da se umiri?
Kakšna je potem lahko moja diagnoza?

leta 2003- nodozna evtirotična golša, TSH-2,308, zdravljenje ni potrebno

Hvala za vaš odgovor in lp.

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za hipertirozo zaradi avtonomnega tkiva ščitnice. V tem primeru se najpogosteje odločimo za zdravljenje z radiojodom. Navadno traja približno dva tedna, da prejmete kompleten izvid tirološkega pregleda. Glede na to, da je šlo pri splavu v juniju za Mb. Down, vzrok za splav ni bila hipertiroza ampak genetska napaka.

Lp

New Report

Close