Nizek utrip po porodu
Pozdravljeni,
Sem 1 teden po porodu in se mi je pojavil nizek srcni utrip, v mirovanju med 40-50, ko se gibam je normalen. Obcasno imam rahlo povisan tudi pritisk, vendar ne presega 140/90. Drugih simptomov nimam. Bila sem na EKG-ju, ki je bil vredu, krvna slika pa se ima vedno rahla odstopanja. Po naravnem porodu sem morala se na ciscenje maternice, pod splosno narkozo. Med porodom sem dobila tudi dve protibolecinski injekciji, kaj tocno pa ne vem. Zanima me, ali je to zacasno stanje ali bi morala se na kaksne preiskave?
Hvala in lep pozdrav,
katja
Spoštovana,
Glede na opisano je stanje lahko začasno in povezano s hormonskimi spremembami po porodu, stresom, utrujenostjo, anemijo ali vplivom zdravil/narkoze. Vendar pa je vedno prav, da se ob takšnih spremembah posvetujemo z zdravnikom, zlasti če srčni utrip redno pade pod 50 utripov/min. Če ste sicer brez težav in se počutite dobro, je verjetno šlo za prehodno stanje, vendar je smiselno biti pozorna in v kontaktu z zdravnikom. Mogoče bodo potrebne dodatne preiskave če se nizek utrip ponavlja tudi pri normalnem delovanju, ali pade pod 40/min, če se pojavijo omotica, slabost, utrujenost, bolečine v prsih ali omedlevica, če se krvni tlak stalno dviguje nad 140/90, če krvna slika ostaja nenormalna dlje časa (npr. slabokrvnost, elektrolitske motnje).
LP