Najdi forum

nizek utrip

Pozdravljeni.

Moški,59 let, 85 kg, višina 165 cm.

Prilagam izvid:04.06.2023 je prebolel NSTEMI, imel je ugotovljeno dvožilno koronarno bolezen ter opravljeno PCI na LAD (3x DES, D1 POBA, LCX OM2 1x DES 05.06.2023). Gospod je naknadno opravil UZ srca. Prikaže ohranjen iztisni delež levega prekata, brez prepričljivih segmentnih motenj krčenja. LV EDV 134 ml, EF 68%, diastolna disfunkcija, brez povišanega tlaka. Blago povečan levi preddvor, LAVI 37, brez pomembne valvulopatije. V času rehabilitacije je opravil 24-urni EKG, ki je prikazal sinusni ritem z blago ektopično aktivnostjo z vidika supraventrikularne ekstrasistolije. Zmogel je 95% predvidene max. obremenitve, 150 vatov, 6.2 MET, do DP 24 000 niso bili doseženi kriteriji ishemije miokarda.

Medikamentna terapija: Aspirin P 100 mg na dan, Brilique 90 mg 2×1 tbl. na dan, Prenessa 2 mg zjutraj, Concor 1.25 mg 1 tbl. zjutraj, Sorvasta 40 mg na dan, Nolpaza 40 mg na dan, Magnzij 1 tbl. na dan.

Pri gospodu ugotavljam stabilno kardialno stanje. Zaradi supraventrikularne ektopije priporočam, da naj poviša odmerek na 1.25 mg 2×1 tbl. na dan, ostala terapija enaka kot do sedaj.Konec izvida.

 

 

Dvakrat dnevno merim krvni tlak, ki se giblje pod 110/70,srčni utrip med 45 in 55,počutim se dobro,spremenil sem slog življenja in prehrane,shujšal 25 kg,veliko se gibljem(vsak dan hitra hoja 3 km, dvakrat tedensko po eno uro telovadbe v koronarnem društvu pod vodenjem).

Zadnji izvid laboratorija:S holesterol: 3,3, S HDL :1,37, S LDL: 1,50,glukoza: 5,5, trigliceridi :0,8.

Osebni zdravnik mi je predlagal,da naj preneham jemati 1 tableto Concor Cor zvečer zaradi nizkega utripa srca.

V koronarnem društvu smo se pogovarjali in so mi kolegi svetovali,naj se posvetujem z kardiologom.Pregled pri njem imam šele 2025.Koga naj upoštevam osebnega zdravnika ali kardiologa?

Kaj pomeni supraventrikularna ektopija in ali imam zato še dodatno Concor Cor zvečer,saj sem ga takoj po operaciji jemal samo zjutraj?

Upam da nisem bil predolg in hvala za odgovor.LP

 

Spoštovani

Za začetek naj povem, da me zelo veseli vaša sprememba življenjskih navad, ki prav tako kakor zdravila, pripomore dobremu počutju in zelo dobrim izvidom (ultrazvok srca, krvni izvidi itd.). Concor 2×1.25 mg ni zelo visok odmerek zato menim, da kljub relativno nizkim utripom, ni razloga  da bi opustili zdravljenje s predpisanim odmerkom s strani kardiologa. Če bi srčna frekvenca padla pod 45 utripov/min, potem bi res bilo smiselno zmanjsati dnevni odmerek. Concor kot eno od zdravil iz skupine betablokatorjev vpliva na zmanjševanje srčne frekvence, za nižanje krvnega tlaka ter prav tako na aritmijo, v vašem primeru prezgodnje utripe, kateri izvirajo nad levim prekatom (nadprekatna ali supraventrikularna ektopija). V vašem primeru je ektopija še blaga in če nimate subjektivnih težav (občutek preskakovanja srca) potem bi pa mogoče lahko poskusili s predlaganim zmanjševanjem dnevnega odmerka, ni pa to nekaj kar je v tem trenutku nujno potrebno.

LP

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

New Report

Close