Nizek TSH pri hipotirozi
Pozdravljeni,
imam Hashimotov tiroditis in jemljem 100 mikrg Euthyroxa dnevno. Ščitnica se mi na vsake pol leta poslabša in sicer se mi viša TSH, zato mi je zdravnica dajala višje odmerke Euthyroxa. Nazadnje mi je zopet povečala odmerek, pa je očitno sedaj, ko sem dobila izvide, ta previsok, saj imam TSH 0,032. Šla sem k dr., kjer me je sprejel dežurni zdravnik (moja dr. je zbolela) in mi rekel, da ob normalnih vrednostih T3 in T4 ni potrebe spreminjati doze Euthyroxa in da naj jemljem takšno dozo naprej kot do sedaj. Povedala sem mu, da se ne počutim dobro, apetit se mi je povečal za 100%, zredila sem se za 4 kg v enem mesecu, utrujena sem še vedno, v glavi me malo mede, kot da sem včasih v deliriju. Na avtobusu kar zaspim, ker se mi zdi, da ne morem priti k sebi. Ne vem več kaj naj naredim, ta nihanja me ubijajo. A mi lahko kdo svetuje, če je normalno, da jemljem isti odmerek zdravila še naprej kljub slabemu počutju. In pa… ima kdo izkušnje z bioresonanco?
Prosim za vaše mnenje, zelo mi boste pomagali z odgovori. Sem že kar malo obupala. Včasih me ima, da bi kar nehala jest zdravila, pa da vidim, kaj se zgodi…
Lp,
Metuljčica28
Znaki, ki jih opisujes,so znaki hipo stanja in je mozno, da so prisli za tabo se od prenizke doze in se ti bo sedaj stanje pocasi izboljsalo. Koliko casa ze jemljes visje doze?
TSH ni pretirano nizek, ce se ne zelis rediti je bolje da je nizek. Sploh ce nimas “hiper” znakov – razbijanja srca itd..
Ce bi nehala s tabletami lahko zapades v krepko hipo stanje, iz katerega se zlepa ne bos izvlekla in bo dosti huje kot sedaj. Ce scitnica ne dela, je pac treba hormone nadomescati, tu ni druge
Višjo dozo (100 mikrg/dan) jemljem skoraj 4 mesece, pa že od decembra opažam spremembo v apetitu, tako da sem že takrat dobila nekaj kg, zdaj pa se mi zdi, da je še huje, saj sploh nimam občutka sitosti. Niti mi ne paše normalna hrana, ampak predvsem sladko, tako da včasih za kosilo pojem čokolado, čokolino, nutello ipd. Prej, ko je bil TSH v mejah normale, sploh nisem imela težav s hrano in s kg. Ko se mi je uravnal TSH sem še celo shujšala nekaj kg. Sicer je moja teža še vedno normalna glede na višino. Zdaj pa mi sploh ni jasno, zakaj bi morala jemati isti odmerek, če je izvid slab in tudi počutje ni v redu. Me je kar presenetilo, da imam TSH 0,032 namesto vsaj 0,32. Preden sem dobila višji odmerek Euthyroxa je bil TSH 24. Ne vem, kaj delam narobe… in me to zelo frustrira…mislim, nočem imeti 100 kg, predvsem pa me mori moje počutje…
Hvala za odgovor, lep dan,
Metuljčica28
Kot rečeno, ker je tvoje počutje “hipo” mi ne gre skupaj s prenizkim TSHjem ali previsoko dozo. Ker nižja doza vodi v še bolj hipo stanje in slabo počutje…
Morda vprašaj za strokovno mnenje na forum Hormonske motnje – v čem je fora.. ? Jaz laično ne vem 🙁
Vem da TSH lahko niha in da se ti počutiš HIPO…. ??
Običajno je, da pri višku ščitničnih hormonov hujšamo, pri pomanjkanju pa se redimo. Obstajajo pa tudi taki, ki imajo ravno nasprotne izkušnje. Pogosto je recimo hujšanje ob hipotirozi in hkratnem pomanjkanju kortizola. V takem primeru je hujšanje posledica slabega apetita in vnetih prebavil. V tvojem primeru bi lahko bilo obratno.
Preveč ščitničnih hormonov lahko zviša apetit in ker če sem prav razumela, več poješ, pa še povsem neprimerno hrano, lahko pridobivanje teže pripišemo temu. Splošno počutje je lahko podobno slabo ko imaš malo preveč ali malo premalo hormonov. Mislim, da v tvojem primeru obstaja velika verjetnost, da imaš malce preveč ščitničnih hormonov in da bi ti malenkost manj bolje delo. Verjetno bi bilo 75 mcg na dan premalo, lahko bi pa bilo bolje, če bi recimo 3 ali 4-krat na teden vzela 25 mcg manj. Toliko v ilustracijo, kako “malo” sem mislila. Malo je namreč zelo relativno, znotraj referenčnega območja je dosti prostora za fino regulacijo, na rezultatih se ne pozna veliko, na počutju pa lahko zelo.
Tole moje sklepanje temelji na zelo skopih podatkih, dobro bi bilo, če bi bila zelo pozorna na vse znake pomanjkanja ali viška ščitničnih hormonov, najbolje je, da si poiščeš kakšen daljši seznam in delaš kljukice. Tako je tudi zdravnikom lažje razložiti. Ampak, kot že rečeno, pri majhnih odstopanjih se lahko znaki prepletajo in so podobni v obeh primerih, šele sprememba odmerka lahko potrdi, kaj se je dogajalo. To pomeni, da je včasih pač treba malo logično sklepati in razmišljati izven ustaljenih okvirjev, se odločiti za majhen dvig ali znižanje odmerka, počakati 6 tednov, ponoviti meritve in upoštevajoč tudi spremembe v počutju oceniti pravilnost odločitve oz. po potrebi prilagoditi odmerek.
Obstaja tudi možnost, da so tvoji ščitnični hormoni povsem v redu, se je pa kaj porušilo kje drugje. Pomanjkanje progesterona oz. dominanca estrogena recimo tudi lahko povzroči željo po sladkem, povezava s ščitničnimi hormoni je pomembna. Poznam hudo željo po sladkem, zdaj se mukoma odvajam odvisnosti, ki sem si jo pridelala decembra, ko sem zaradi splošnega slabega počutja tej želji popuščala, češ saj ne more biti dosti slabše. No ja, vedno je :(. Zaradi specifičnega hormonskega odziva je zelo narobe, če takim željam popuščamo, bolj ko se spustimo z vajeti, večja je želja po sladkem in gremo po vrtincu navzdol. Znebiti se je je mogoče le, če popravimo večja hormonska neravnovesja in če se izogibamo hrani, ki sladkor hitro dvigne. Je treba biti kar dosleden, pri hudi zasvojenosti celo sadje odsvetujejo. Jaz sem glede tega malo skeptična, ampak so me že velikokrat prepričevali v nasprotno. Tudi mene je moja zdravnica opozarjala, da veliko sadja pojem, potem je pa dodala, da zaradi ščitničnih hormonov lahko ostane na mojem jedilniku.
Glede na to, da pišeš, da imaš probleme z velikim apetitom šele manjši čas, bi bilo možno tudi, da gre za prehodno stanje. Pri sebi sem tudi nekajkrat opazila izrazito povečan apetit po spremembi ščitničnih hormonov na bolj primeren odmerek. Tega si nisem znala razložiti, morda je bilo v povezavi s stresnimi hormoni, je pa minilo po kakšnem mesecu samo od sebe, tako kot se je pojavilo.
Pomagati ti tukaj kaj več kot s takšnimi razmišljanji žal ne moremo. Upam, da ti bo branje olajšalo pot do odločitve za naslednji korak.
Srečno,
Alenka
Forum je zaprt za komentiranje.