nizek T4 in nosecnost
Pozdravljeni!
Sem v 30 tednu nosečnosti in težav s scitnico pred tem nisem imela. Pred dvema tednoma je bila ugotovljena slabokrvnost, T4 pa je bil 0.69ng/dl (tik pod laboratorijsko mejo – 0.70). Dobila sem dodatno železo. Ker sem še vedno precej utrujena, imam občutek ”brain foga” in mi T4 ni dal miru, sem danes ponovila test. TSH (merjen samo danes) je bil v mejah normale – 2.66qUl/mL, T4 pa je padel na 0.51ng/dl.
Pregled imam v sredini februarja. Bi morala na pregled prej ali nizek T4 ni pomemben ob normalni vrednosti TSH?
Hvala za Vaš odgovor,
Eva
Eva513, 27.01.2026 ob 16:27
Pozdravljeni!
Sem v 30 tednu nosečnosti in težav s scitnico pred tem nisem imela. Pred dvema tednoma je bila ugotovljena slabokrvnost, T4 pa je bil 0.69ng/dl (tik pod laboratorijsko mejo – 0.70). Dobila sem dodatno železo. Ker sem še vedno precej utrujena, imam občutek ”brain foga” in mi T4 ni dal miru, sem danes ponovila test. TSH (merjen samo danes) je bil v mejah normale – 2.66qUl/mL, T4 pa je padel na 0.51ng/dl.
Pregled imam v sredini februarja. Bi morala na pregled prej ali nizek T4 ni pomemben ob normalni vrednosti TSH?
Hvala za Vaš odgovor,
Eva
Pozdravljeni,
kot ste pravilno ugotovili, je za ugotavljanje delovanja ščitnice v nosečnosti relevantna meritev TSH. Če je le ta v mejah normale, ni potrebe po določanju T4. Kot ste opazili, se vrednosti T4 hitro spreminjajo in niso primerne za spremljanje funkcije ščitnice v nosečnosti.
Če simptomi kljub normalnemu TSH vztrajajo, je treba upoštevati vzroke, ki niso povezani s ščitnico.
Možganska megla je v nosečnosti pogosto zaradi hormonskih sprememb in v tem primeru se ne da narediti veliko. Treba je to sprejeti in več počivati oz. prilagoditi obveznosti in življenjski slog.
Upočasnjeno oz. spremenjeno delovanje možganov je lahko posledica tudi pomanjkanja železa, zato svetujem, da si določite še feritin. Če je le ta pod 30, svetujem dodajanje železa. Če je zelo nizek ter v primerih pridruženih težav, se priporoča intravensko aplikacijo.
srečno, N