Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija nizek srčni utrip

nizek srčni utrip

Pozdravljeni!

Zadnje čase opažam, da z mojim srcem nekaj ni v redu. Imam občutek, kot da se v njem nekaj trese (podobno kot pri povišani temperaturi). Takrat zmerm pritisk in mi ga pokaže 105/51, utrip pa 45. Torej, sta takrat prenizka oba pritiska in tudi utrip. Na ekg zaradi teh težav še nisem bila, sem pa bila večkrat v preteklosti, ko se je prav tako pojavljal ta občutek “razbijanja” srca, a je bil vedno ok. Ka menite? Zakaj se to pojavlja? Ali moram ponovno na ekg? Ga morma opraviti takrat, ko prihaja do tega ali lahko katerikoli drug dan?

Pri bolnikih, ki imajo občutek, da je včasih “nekaj narobe” z bitjem s srca, skušamo ugotoviti naravo tegobe tako, da bolnik opravi EKG-pregled v času prisotnosti motnje, v posameznih primerih s 24-urnim snemanjem srca (Holter). Ker ste napisali, da imate občasno precej nizko srčno frekvenco, mislim, da je indiciran svetovani pregled. Lahko poizkusite učinek blagega pomirjevala (napr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji)

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!

Najlepša hvala za vaše mnenje. Danes sem bila na ekg-ju. Zdravnica meni, da naj bi šlo za narmonalen izvid, čeprav je bilo iz njega vidno, kot da mi srce udari nekoliko prej, kot bi moralo. Vsaj tako je rekla meni, kar se je videlo na teh vijugicah, ki so kazale navzdol. Rekla je, da je mogoče tako pokazal zaradi dihanja, a da ni prepričana. Skratka …Izvid sicer nakazuje neko vrsto aritmije, a je zdravnica ni potrdila, niti poslala kam naprej. Prav tako ni dala nikakršnega nasveta kako naprej. Sama pa mislim, da nekaj je narobe, sicer srca ne bi čutila tako kot ga. Še zlasti občutek razbijanja čutim po jedi, toda takrat mi kaže pritisk 115/ 65, utrip pa 63. Toda ta občutek razbijanja ni samo po jedi, ampak kadarkoli, povsem neodvisno od situacije in včasih traja tudi cel dan. Kaj sedaj?

Pritisk je bil danes pri zdravniku celo malo previsok, kar pa se mi vedno dogaja, kadar sem pri zdravniku. Sem bila pa tudi celo dopoldne pod močnim stresom zaradi študijskih zadev, toda nevem če je bil to razlog takšnega izvida ekg-ja.

Sicer pa sem sedaj bila tri mesece kar fizično aktivna, saj sem veliko tekla. Je tek sicer priporočljiv ob aritmiji ali je bolj primerna hoja?

Lp, Tina

Mislim, da imate zdravo srce in, da so blage motnje (prezgodnji utripi, neprijetne senzacije pri srcu) posledica stresnih vplivov (duševne obremenitve, poln želodec, itn.) kar imenujemo “nevrovegetativni sindrom”. V prisotnosti tega sindroma bolnikom svetujemo več gibanja, brez ekstremnih obremenitev. V večini primerov se ob pravilnih obremenitvah pri hoji počutje popravi in zmanjšajo se motnje srčnega ritma. Ni zadržkov,da bolnik po potrebi vzame tudi blaga pomirjevala.V nasprotnem primeru (pri pospešeni hoji več težav, več ekstrasistol) priporočamo posvet pri kardiologu.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Hvala vam za odgovor. Torej se pravi da gre za ekstrasistole ali prezgodnji utrip? Res je, da sem bila pod stresom, to sem ji tudi povedala, toda ni sploh nič rekla, da bi bil prezgodnji utrip lahko zaradi tega. Iskreno upam, da je. In kolikor sem v teh dneh brala tale forum, bi lahko rekla, da gre tudi za palpitacije, saj se utripov zavedam in jih seveda čutim. Včeraj sem si merila krvni tlak in utrip v dveh različnih situacijah. V prvi sem bila mirna, toda občutek “razbijanja” srca je ostajal. Krvni tlak je bil okrog 105/ 60, utrip 60. Potem pa sem šla za eno uro teč (malce hodim, nato spet tečem) in ko sem prišla domov, se mga imela 115/ 63, utrip 93, toda ta občutek “razbijanja2 je bil isti kot prej, ko še nisem šla teč in sta bila tako tlak kot utrip nizka. Seveda je bil občutek razbijanja ob samem teku še močnejši. S tekom se intenzivneje ukvarjam zadnje tri mesece, toda tako močnega občutka razbinajaj srca po končanem teku, še ni bilo.

Sama zelo rada tečem, ker se samo tako zelo dobro razmigam. Ne tečem pa sedaj eno uro skupaj, ampak tečem, se ustavim in malce hodim ter potem spet tečem. To ponavljam kakšno uro. Moram ta tek res povsem črtati ali je menjavanje s hojo v redu?

Kaj pa naredi kardiolog v primeru teh težav? Predpiše zdravila za uravnavanje ritma?

In res najlepša hvala za vaše odgovore še enkrat.

Palpitacija je izraz s katerim bolnik pove, da ima občutek prisotnosti nerednih utripov, kar zdravniki opišemo z besedo “ekstrasistolija”.
Ekstrasistolija je zelo pogosta motnja, prisotna tudi pri zdravih srcih, zaradi vpliva duševnih napetosti in stresnih stanj. Mislim, da je tako stanje sedaj prisotno pri vas. Včasih zadostujejo ukrepi zdravega načina življenja, da motnja izgine. Zelo koristni so redni sprehodi z vmesnim pospešenim korakom ali blagim tekom. Če ni zboljšanja priporočamo še jemanje blagih pomirjeval (tablete Persen, ki so v prosti prodaji, itn) in po potrebi še zdravila, ki jih predpiše izbrani zdravnik in za njim še kardiolog. Srečno.

Najlepša hvala za vašo razlago. Konec meseca moram nazaj k zdravnici, saj naj bi šla v tem času na nek seminar, kjer bo povprašala glede mojega izvida. Kolikor berem so lahko take težave tudi zaradi prolapsa mitralne zaklopke, kar pa ni tako za ušesa privlečena stvar. Naj povem, da se stanje še ni izboljšalo. Pojavljajo se še vedno, v različnih časovnih razmikih in trajajo različno dolgo. Se mi zdi, da se pojavijo predvsem tiste dneve, ko ne grem teči in se samo sprehajam. Čudno se sliši, toda deluje tako kot da bi tek srce spravil v nek normalen ritem, čeprav verjetno pretiravanje v teku ni primerno. Naj omenim, da ta tek ni ravno blag, je kar intenziven in traja kakšno uro, z vmesnimi prekinitvami. Občasno jemljem tudi persen. Skratka, verjetno bi bilo primerno opraviti ultrazvok, saj bi samo tako izključili morebitno okvaro srca. Če me zdravnica na UZ ne pošlje, morda predlagate kakšen kraj/zdravnika, kjer takšen UZ naredijo kar se da dobro? Je prolapr zaklopke edini razlog ekstrasistol ali obstaja še kak drug?

Lp, Tina

Morda ste ugotovili, da je bilo v zadnjem času kar nekaj dopisov pod geslom “nizek krvni utrip”. Žal, nisem imel dovolj časa, da bi ugotovil kateri je vaš.
Neredni utripi, prezgodnji utripi so motnje, ki jih bolniki čutijo zelo različno (palpitacije, butanje srca, neprijetne motnje pri srcu, itd.). Take motnje lahko nastanejo pri zdravih srcih zaradi številnih vzrokov (duševne obremenitve, spremembe vremena. itd). Motnje niso nevarne. Bolnike motijo le kadar jih je preveč. V takih primerih bolnikom svetujemo zdrav način življenja (polurne sprehode več krat na teden, nekajenje, omejeno uživanje kave in alkohola, itd) in blaga pomirjevala. Take motnje nastopajo prav tako pri prizadetih srcih (prolaps mitralne zaklopke, visok krvni tlak, sladkorna bolezen, itd .). Tudi v teh primerih ravno enako (pomirjevala, zdravljenje visokega krvnega tlaka ali sladkorne bolezni, eventuelno tablete proti nerednemu bitju). Če nismo uspešni s konzervativno terapijo bolnikom pomagamo z majhnimi operacijami srca (ablacijja). Vam sedaj se ne mudi na UZ – pregled srca. Mislim, da se vam bo stanje popravilo že s svetovanimi priporočili.. Ni pa zadržkov, da opavite UZ pregled srca ob prvi možni priliki.

Hvala za odgovor. Se bom držala vaših navodil. Samo glede teka me še zanima. Lahko torej tečem ali je bolje, da tek zamenjam s sprehodi? Ponavadi sem tekla eno uro z vmesno hojo, a je tek vseeno prevladoval, in sicer vsaj 2x na teden.

Lp

Če dajete prednost teku in ob tem ni zapletov (zadihanost, neredni srčni utripi, napadi hitrega bitja srca, bolečin pri srcu, itd.) lahko nadaljujete z dosedanjim načinom gibanja.

Spoštovani,

Nedavno sem bila na pregledu pri revmatologu, kjer so mi zaradi zelo mrzlih okončin opravili tudi EKG. Le ta je pokazal pritisk 95/53 in utripa 45. Vse ostalo je BP. Naj omenim, da sem fizično aktivna približno 3-4x na teden in da sem stara 29 let. Ali je možno, da imam zato neprestano mrzle prste na nogah in rokah in kaj lahko naredim, da se mi pritisk in utrip “normalizirata”?

Najlepša vam hvala za odgovor in vse najlepše in najboljše v letu 2014 vam želim.

Lep pozdrav!

Kronično nizek tlak je konstitucijsko pogojena značilnost pri kateri “bolniki” imajo različne težave (hitra utrudljivost, več krat omotičnost, manjša delovna energija, bolečine pri srcu, itd.). Zanesljivo delujočih zdravil za dvig tlaka zdravniki, razen v izjemnih primerih, ne predpisujejo. “Bolnikom” priporočamo uživanje bolj slanih juh, uživanje zadostnih količin tekočin, uživanje kave, redne polurne sprehode več krat na teden delno s pospešeno hojo, izogibanje dolgi stoji, počasno vstajanje iz ležečega položaja, itd). Mrzli prsti na nogah in rokah skupaj z nizko srčno frekvenco kažejo na poudarjeno delovanje živca vagusa, ki ga “bolniki” omiljo z izdatnim rednim gibanjem.

Spoštovani prim. Boris Cibic, dr.med.,

Najprej naj se vam zahvalim za tako hiter odgovor. Zanima me še ali je možno kakorkoli drugače povišati pritisk in pulz glede na to, da opravljam sedeče delo v pisarni in sem lahko fizično aktivna šele po služni. Naj omenim še to, da se mi roke ne pogrejejo niti ko opravljam dela po hiši. Pogrejejo se mi šele po cca. 15 min teku. Prav tako me zanima ali je možno, da mi roke in noge mravljinči že po 5 min enaki pozi (recimo, da ležim na roki) zaradi slabe prekrvavitve? Ko imajo vsi tople roke in noge imam jaz take kot da bi jih vzela iz hladilnika. Je izredno moteče 🙁 Prav tako imam vedno mrzla kolena in nos iz katerega mi vedno teče.

Hvala še enkrat za ažurnost in hitri odgovor.

Lep pozdrav,

Glede kapljanja iz nosa se posvetujte z izbranim zdravnikom ali z otologom. Kolikor mi je znano so v prodaji zdravila, ki močno zmanjšajo navedeno nadlogo. Ljudi z motenim krvotokom v okončinah, nosu, ušesih je kar nekaj. Izgleda pa, da je ta motnja pri vas huda in moteča. Z vprašanji motenega perifernega obtoka se posebno bavijo angiologi. Morda bi vam znali pomagati, sicer bi priporočil, da ste zadostno oblečeni tudi v toplih prostorih in, da se tudi v službi več krat razgibate.
V dosedanjih dopisih ni navedbe ali imate navedene težave že iz otroških let. V takem primeru bi bilo
potrebno izključiti moten krvotok v srcu. Ali ste potožili težavo tudi pri kardiologu? Lahko mi še pišete.

Težave so se mi začele intenzivno pojavljati lani, ko so se moje težave naglo poslabšale. Pomnim, da imam od majhnega nizek pritisk in da sem vedno imela hladnejše roke. Vendar ni bilo nikoli tako izrazito kot sedaj. Namreč težave so se mi pojavile lani. Moji bližnji mislijo, da je vse to posledica mojega hujšanja. Namreč lani sem izgubila 11kg (v roku 1 leta). Od takrat imam vedno noge in roke tako ledene, da jih ne morem pogreti. Prav tako sem imela preglede kot so MR glave, pregled živčevja itd. saj so se mi ob omenjeni težavi pojavili tudi mravljinci in sicer mravljinčenje po bradi in okoli ust ter mravljinčenje noge pod kolenom.

Pri kardiologu še nisem bila. So mi pa delali že 2x EKG in je bilo vse BP (kot tudi vse druge preiskave). Naj omenim, da imam tudi težave v želodcem. Ali je možno, da je vse povezano z želodcem? Malo sem že brez pravih odgovorov in upam, da se mi bo stanje normaliziralo v kratkem času saj že obupujem.

Hvala vam najlepša za vso pomoč z vaše strani.

Lepo pozdravljeni!

Odgovor ni potreben

Špoštovani!

Star sem 25 let, pred osmimi meseci so se mi začele težave,tesnoba, zbadanje v prsih in včasih težko dihanje. Bil sem pri kardioligu ki mi je postavil sum na angino pektoris, ekg v mirovanju je bil vedno ok. Pod obremenitvijo pa so bile neke spremembe, bil sem tudi v bolnici kjer so tudi opravili obremenitveni test po njihovem mnenju so spremembe zaradi slabše kondicijske pripravljenosti, sem pa res zadnje 2 leti opustil ves šport razen krajših sprehdov. Našli so mi nekakšne aritmije oz. da srce za krajši čas malo hitreje deluje pa še to samo ponoči.Zdravil trenutno ne jem nobenih. Pritisk imam normalen ponavadi pod 120/80 včasih tudi 90/45 imam pa v mirovanju precej nizek tudi nizek pulz včasih malo ćez 50 udarcev na min.
Skrbi me moje slabo počutje, osebni zdravnik pravi da sem anksiozen, predpisal mi je tudi antidepresive ki pa bi naj še znižali pulz. Zato ne vem če jih naj sploh začnem jemati?

Hvala za vaš odgovor!
S spoštovanjem

Izgleda, da imate zdravo srce in, da imate težave precej značilne za anksioznega bolnika. Morda se tega stanja niti ne zavedate. Bodite brez skrbi. Skušajte živeti čimbolj zdravo. zmanjšati duševne obremenitve, izogibanje stresnim situacijam, nekajenje, več gibanja (več krat na teden polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo, zadostni nočni počitki, po potrebi blaga pomirjevala (napr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji ali antidepresivi). Srečno.

Spostovani! Star sem 25 let. Pred tremi leti sem bil sprejet v splosno bolnisnico SG zaradi previsokega srcnega utripa in bolecin v prsnem kosu. EKG je bil vredu. UZ srca je pokazal le da imam rahlo povecan desni del srca (kar naj bi bila posledica dolgotrajnejsega visokega krvnega tlaka). Test na kolesu je pokazal nekaksno manjso nepravilnost ki naj bi bila zgolj slucajna. (zal vam ne znam tocno povedat za kaj se je slo saj ima izvide moja osebma zdravnica). 24 urno merjenje pritiska pokazalo visok krvni pritisk in prehitro bitje srca. Predpisali so mi tablete Nebilet 5mg polovico vsak dan in Preneso 4 mg vsak dan eno. Stable s tlakom se mi je izboljsalo. Ne vem pa ali zaradi zdravil ali ker sem res korenito spremenil zivljenske navade. Zmanjsal kajenje na minimum, zdrava prehrana veliko gibanja. Uspelo mi je izgubiti kar 44 kg. Iz takratnih 122 na 78. Visok sem 185cm. Scasoma sem diplomiral in dobil sluzbo kjer pa sem neprestano v sedecem polozaju. Posledicno sem se zredil na 100kg. Delo je zelo stresno. Spet so se mi zacele pojavljat hude bolecine v prsih. Vcasih boli, vcasih pece ali stiska, pojavlja se mi celo obcutek zgeckanja v predelu srca ki se siri v levo roko. Sel sem svoji zdravnici ki me je napotila na ekg. EKG pokazal nekaksno nepravilnost spet. Zdravnica ki ga je opravila je napisala mjenje da je mozno WPW sindrom. To me ni tolko zaskrbelo saj se mi po prebranem na spletu ne zdi kaj nevarnega. Zdravnica me je napotil spet na dodatne preiskave. Cakanje 2 meseca! Mene pa vsak dan zelo boli, stiska, vcasih dusi. Spet me niti to ne bi skrbelo toliko ce ne bi ugotovil da imam srcni utrip v mirovanju okoli 50. Vprasam svojo zdravnico za mnenje in mi svetuje nah pustim nebilet. To sem tudi storil. Vendar imam utripa se vedno okol 55 do res redko 70. Pritisk imam normalen brez nebilet ali z njimi. Pocutim se zelo omoticno predvsem zjutri. Omotico cutim neodvisno ali sem v gibanju ali mirovanju. Mogoce da se nekoliko slabse pocutim ko sem pod psihicnim stresom.Aparat za merjenje pritiska mi dopoldne vedno kaze znak za nepravilen utrip. Kaj nah se storim? Bil sem pri svoji zdravnici vsaj 3 krat. Vedno je bil odgovor da ni nic nevarnega in naj pocakam na pregled. Res imam slab obcutek glede tega in se bojim da bo na pregledu ugotovljeno da gre za nujno stanje in si bom sam pri sebi ocital zakaj nisem poiskal se drugo mnenje. Za pomiritev sem poskusal s persen forte ampak ne pomaga. Mislite da so opisane tezave nevarne trenutno ali lahko pocakam na pregled se ta mesec in se nekaj? Kdaj iti k zdravniku nujjno?

V vašem dopisu je dobolj podatkov, da ne moremo posumiti na organsko bolezen srca ali srčnih žil!. Verjamem, da vas nemajhne motnje in težave hudo vznemirjajo in, da vas vodijo v bojazen, da gre za organsko bolezen, deloma zato ker vam tudi uživanje pomirjevala (Persen forte) ne pomaga. Sami ugotavljate, da imate zahtevno (stresno) službo. Vznemirja vas nihanje krvnega tlaka, vznemirja vas nihanje srčne frekvence, kljub temu, da so opazovane spremembe praktično v normalnih mejah. Po sodobnih raziskavah je najbolj “zdrava” srčna frekvenca med 55 – 65 utripov na minuto, ki jo dosežemo z raznimi zdravili (Nebilet, Procoralan) in z zdravim načinom življenja (nekajenje, zdrava uravnotežena prehrana, normalna telesna teža (pri višini 185 cm, 80 – 85 kg), omejeno uživanje alkohola, izdatno gibanje (napr. 3 – 4 krat na teden polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo). Priporočamo izogibanje stresnim dogodkom in eventuelno uživanje anksiolitikov (Lexaurin, Helex, itd.). Ker nimam vtisa, da ste hipertonik ali srčni bolnik pričakujem, da se bodo sedanje težave polagoma zmanjšale ob upoštevanju pravilnega načina življenja in zdravljenja.

New Report

Close