Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija nizek srčni utrip

nizek srčni utrip

zanima me ali je normalno, da imaš ko počepneš srčni utrip počasnejši kot ko stojiš?

Srčni utrip se preko dneva spreminja. Je počasnejši, ko mirujemo in ko izdihnemo in je hitrejši pri duševnih ali telesnih obremenitvah in pri globokem vdihu . Nimam podatka, da se srčna frekvenca zmanjša kot počepnemo

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

EKG mi je pokazal 39 udarcev na minuto, naprava je piskala errorje, nato pa so ob ponovnem poskusu vendarle ugotovili, da pri najboljši volji ne pridem čez 40. Kaj pomeni: Second or third degree AV-Block, T abnormality in anterior leads?

Izgleda, da imate okvaro (napako) v prevodnem sistemu srca. Priporočam posvet pri kardiologu. V primeru nenadnih vrtoglavic, omotic nujno na pregled v najbližjo kardiološko ambulanto.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Dežurni zdravnik je pri pregledu očeta z EKG naprevo izmeril utrip 28 udarcev na minuto.Kljub temu ga je poslal domov. Ko sem ta EKG izvid čez 5 dni pokazal drugemu zdravniku,je moj oče dobil v majn kot 24-ih urah stalni vzpodbujevalnik srca. Zanima me,ali so kakšni razlogi,zakaj ga niso že po prvem pegledu poslali v bolnišnico?

Pozdravljeni,

Vprašal bi za svojo mamo. Stara je 74 let in od februarja dalje je začela opažat zelo nizek srčni utrip in tudi visok pritisk. Tipične vrednosti pri merjenju v enem dnevu so bile 156/71 utrip 41, 169/74 utrip 40, 176/78 utrip 40. Nekajkrat je imela utrip že tudi malo pod 40. (38 in 37). Zaradi tega je bila že tudi nekaj dni na opazovanju v bolnici, zamenjali so ji zdravilo za pritisk Ormidol, ki naj bi menda nižalo srčni utrip in ga je jemala kar nekaj let.
Sedaj jemlje PRENESO 8mg in EDEMIT 40mg za odvajanje vode.
Prejšnji teden je bila na pregledu pri kardiologu, naredili so ji EKG in ugotovili kronično popuščanje srca in da je kandidatka za srčni vzbodbujevalnik.
Zanima me kako v prihodnje ? Kardiolog jo je namreč naročil za pregled čez eno leto.
Je možno, da bo že prej potrebovala srčni vzbodbujevalnik in na kaj naj pazi, da se stanje ne bo slabšalo ?
Najlepša hvala že vnaprej za odgovor.

Zanimivo vprašanje. V dopisu niste napisali vsebine razgovora med očetom in zdravnikom, ki je naročil (in pregledal?) EKG. Upam, da je zdravnik bolnika vprašal ali ima kakšne težave (vrtoglavice, nenadne kratkotrajne nezavesti). Izgleda, da je bil odgovor na to vprašanje negativen, sicer si predstavljam, da bi zdravnik nemudoma bolnika napotil v bolnišnico. Bolnik je pet dni po pregledu poiskal pomoč pri drugem zdravniku. Izgleda, da je temu več povedal. Ni izključena možnost, da je prvi zdravnik polagal premalo pozornosti (pomena?) nizki srčni frekvenci opazovani v bolnikovem EKG.

Pri vaši mami je kardiolog ugotovil počasno bitje srca in jo je naročil na kontroli pregled čez eno leto. Zelo verjetno je bolnico tudi vprašal o počutju, predvsem o napadih vrtoglavice ali nenadne onemoglosti in o padcih v nezavest. Verjetno je dobil odgovor, da takih težav bolnica še ni imela. Izgleda, da ima še redno delovanje srca, sicer nekoliko bolj počasno. Vaša mama naj živi kot do sedaj in naj jemlje priporočena zdravila. Obstaja verjetnost, da bo brez hujšega polabšanja stanja še naprej. Nujno pa bo morala v bolnišnico če se ji bo stanje nenadno poslabšalo s hudimi vrtoglavicami ali če bo padla v nezavest. Taki zaplet je posledica hude upočasnitve srčne frekvence (okrog ali pod 30 utripov v minut)i, ko se lahko nezavesti ponavljajo in je nujna vsaditev spodbujevalnika.

Najlepša hvala za odgovor. Pri mami se je v vmesnem času stanje že tako zapletlo, da je v bolnišnici v Mariboru (tja jo je napotila osebna zdravnica) in že v torek dobi srčni vzpodbujevalnik.

Odgovor ni potreben

Stara sem 68 let. Težave s pritiskom imam 7 let. Enkrat visok do 180 drugič nizek 127 ali še manj. Jemljem Noriprel 4mg in Cordarone, ker se mi je pred tem aritmija pojavljala vsak mesec in so mi morali s konverzijo stabilizirat ritem.
Večkrat ob merjenju pritiska opazim puls 47 , 48 , 49. Nisem športnik, ker imam težave s hrbtenico. Kaj naj storim? Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni,

imam minimalen prolaps mitralne zaklopke. precej pogosto mi srce bije hitreje (tudi malo nad 100 utripov) in imam te neredne prehode iz hitrega na pocasno bitje, ko srce mocneje utripne. Ne jemljem nobenih zdravil in sem se na vse to ze precej navadil. Zadnje case pa opazam, da mi srce tudi zelo pocasi (50+ utripov) bije in z majhnim pritiskom. In tudi, če tečem imam nenavadno počasen utrip, ki precej hitro pade. V počutju oz. telesni sposobnosti pa ni razlike…To se dogaja ponavadi, če premalo spim ali kaj podobnega. Me zanima ali je to lahko normalno, npr. ker bi se metabolizem tako upočasnil, ker sem zmatran ali je to lahko posledica prolapsa.. Zanima me pa še, ker se priporoča redno gibanje, zakaj je odsvetovana recimo savna, kjer se sicer bitje pospeši toda precej manj kot pri teku.

Najlepša hvala..

Pri vseh ljudeh vrednosti krvnega tlaka nihajo, v mirovanju so nižje, pri obremenitvah višje. Pri bolnikih, ki se zdravijo zaradi visokega krvnega tlaka so možna večja nihanja kot pri zdravih ljudeh. Ob ugotovitvi nepričakovane višine in morebitnem slabem počutju bolnikom piporočamo, da nemudoma vzamejo še en odmerek ali polovico običajnega odmerka zdravila.
Naj vas ne skrbijo nekoliko nizke srčne frekvence če jih ne sporemljajo vrtoglavice ali nezavesti. Pri srčnih frekvencah pod 4o v minuti priporočamo snemanje EKG, da ugotovimo ali je indicirana vsaditev spodbujevalnika.

Mislim, da so pri vas nihanja srčne frekvence še v dopustnih okvirjih. Frekvenca srca okrog 45 – 55 utripov na minuto je zaželjena. Frekvenca okrog 85 – 95 je nekoliko povišana. Če je moteča, jo zmanjšamo z raznimi zdravili (Procoralan, Bloxan, itd.) Predhodno moramo izključiti preveliko delovanje ščitnice in druge vzroke. Pri savnanju odsvetujejo predvsem skoke v ledeno mrzlo vodo. Napisali ste, da so pri vas ugotovili blag prolaps mitralne zaklopke. Verjetno so vam tudi povedali, da pri tej bolezni imajo bolniki pogostoma nestabilno srčno frekvenco, ki jo skušamo urediti z zdravili iz skupine betablokatorjev.

Pozdravljeni,

gre se za mojo hčerko, stara je 20let in ima neustrezno sinusno tahikardijo. zdravi se z tabletami procoralan 5mg na dan..zadnje tedne pa je opažala da ji zvečer utrip zelo pade..imela ga je tudi do 48.. prejšen teden je imela ultrazvok ki je pokazal use vredu. posneli so ji tudi ekg, imela je 78 utripa na minuto in use ok. Težav z napadi hitrega bitja srca nima več tako pogosto. Sedaj pa me skrbi ali je lahko to kaj narobe, ko ima tako nizek pulz, včeraj si ga je izmerila in ga imela 46utripov na minuto? Nismo navajena da ima tako nizkega, ker ga je imela vedno nad 80.

Hvala za odg.!

LP Brigita

Iz vsebine dopisa povzemam, da je vaša hčerka iskala pomoč pri izbranem zdravniku zaradi hitrega bitja srca. Zdravnik ji je predpisal Procoralan. Zdravilo je učinkovalo, morda še preveč. Lahko ga opusti in ga več ne bo potrebovala če ne bo ponovno nastopil vzrok, ki je povzročil hitro bitje srca. Bolnici priporočam zdrav način življenja z redno aerobno vadbo, polurnimi sprehodi delno s hitro hojo, čim manj stresnih stanj, nekajenje, itd. Srečno.

Pozdravljeni!

Naj bom kratka…stara sem 24 let, in zadnje čase opažam zvečer ko se uležem v posteljo, da mi pade utrip srca…torej malo utripne in malo ne…občutek kot da bo nehalo biti…potem dva počasna utripa in en počasen utrip in vse to traja kakih par minut…zraven me v prsih dokaj tišči, da me omejuje pri dihanju. Čez dan je vse normalno včasih me zašpika pod levo dojko vendar nič takega-že navajena. Redno bicikliram in se trudim zdravo živeti.Pred 4 leti sem bila na EKG in slikanju pljuč vse normalno.
Ali je moje stresno obdobje lahko temu vzrok?

Hvala lepa za odgovor, Mimi

Podpiram vaše mnenje. Verjetno se vam ponavljajo posamezni prezgodnji srčni utripi pri povsem zdravem srcu zaradi psihičnih obremenitev (?), kajenja (?), čezmernega uživanja kave (?). Nadaljujte z zdravim načinom življenja. Če se stanje ne bo popravilo, ni zadržkov, da, po potrebi, vzamete pomirjevalno tableto (napr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji).

Mene nekaj zanima jst sem star 22let…in redno darujem kri…zdaj vedno preden darujem kri mi izmirijo srčni utrip pritisk itd….jst mam zmeraj utrip okoli 55..pritisk je tudi malo majhen ampak ne zaskrbljujoč,
redno se ukvarjam z fitnesom in ostalimi športi(rekreativno nisem športnik)…ko pa grem v fitnes na tekača ali ko grem tečti in si dam na uri (katerikoli) za mirit srčni utrip pa mi srce poskoči tudi do 175…je to nihanje škodljivo?…se moram česa bati ?…zdravnica mi je rekla da ni panike da je to normalno meni se pa to nezdi normalno ?…počutim se načeloma zmiraj dobro sem dokaj poln energije.
ps.(v mladih letih sem imel šum na srcu a so pred 10timi leti ko sem imel zadnji EKG rekli da mi je zginil).

HVALA in LP

Po sodobnih konceptih je v mirovanju najbolj primerna hitrost bitja srca 55 – 60 utripov v minuti in ob obremednitvah pod 190 utripov v minuti. Pri zdravem srcu u se po končani obremenitvi v 3 – 4 minutah srčna frekvenca vrne na izhodno vrednost. Mislim, da imate zdravo srce, ki deluje varčno. Mnogo krat ugotovimo pri mladih ljudeh šum na srcu, ki z leti izgine. Srečno.

New Report

Close