Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija nizek srčni utrip

nizek srčni utrip

Po nekdanjem gledanju je bila srčna frekvenca okrog 100 utripov v minuti na skrajni meji normalne frekvence. Danes stojimo na stališču, da je srčna frekvenca previsoka in, da jo moramo znižati (idealna srčna frekvenca po današnjem gledanju je okrog 60 utripov v minuti) Priporočam, da stopite, da izbranega zdravnika, ki naj bi poizkusil ugotoviti vzrok za pospešeno delovanje srca (slabokrvnost? živčnost? pretirano delovanje ščitnice? itd.)

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani,

oče ima zadnje dni zelo nizek utrip-42. Prej je imel vedno nad 85 (ima AF). Zadnje dni je zelo oslabel. Po stopnicah skoraj ne more iti-se močno zadiha, tudi po ravnem gre zelo težko. Ima hudo vrtoglavico občasno tudi težko diha. Naredili so mu EKG, Rtg pljuč, troponin, vse kaže da je v redu, ampak on ima še vedno težave. Danes je prekinil tudi Bloxan, ki ga je prej jemal 2x 50mg, vendar pulz še vedno ne naraste. RR je 120/70 ob terapiji Micardis 40. Sicer prejema še GlucotrolXL, Cipralex (2meseca), Kornam (1mesec)-tega so svetovali naj za en teden prekinemo, vendar se stanje ne izboljša.
Lepo bi vas prosila za nasvet.
Hvala!
Lp,
Mojca

Srčna frekvenca 42 na minuto je lahko prisotna pri zdravem in pra tako pri oslabelem srcu. Morda je v primeru vašega očeta posledica premočnega delovanja Bloxana. Možno je, da je slabo počutje delno posledica nizkega krvnega tlaka. Glede na vsebino dopisa izgleda, da je sedanja količina zdravil za znižanje tlaka (Bloxan, Micardis, Kornam) nekoliko previsoka. Ali je Cipralex nujen? Potrebno je opazovanje (srčna frekvenca, krvni tlak) in posvet pri izbranem zdravniku.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!

Na vas se obračam z vprašanjem glede srčnega utripa, saj so moji domači zaskrbljeni.
Star sem 22 let in moj srčni utrip je je v povprečju med 40-45 udarci na minuto. V stanju mirovanja se le-ta spusti tudi do 33-35 udarcev. Moram poudariti da sem ko sem bil mlajši, 10 let aktivno treniral košarko. Zadnja leta pa se ukvarjam s fitnesom in košarko -skupaj po 5-6 tedensko, v poletnih mesecih pa z tekom.
Na slikanju pljuč v preteklosti so mi povedali da imam povečano srce. Na zdravniških pregledih (šolski, študentski, službeni) me redno pregledajo tudi z EKG-jem in do sedaj ni bilo pripomb. Na zadnjem pregledu je EKG pokazal utrip 34 udarcev in zdravnica je bila zelo zaskrbljena dokler ji nisem povedal, da sem športnik.
Sedaj me zanimam ali bi moral opraviti še kakšno preiskavo kajti v naši družini so stari starši težki srčni bolniki in bilo jim je rečeno naj gremo tudi ostali na preiskave.

Za vaš odgovor se vam že v naprej zahvaljujem.

Lep pozdrav

Upam, da je vaša zdravnica natančno pregledala vaš EKG. Ugotovitev ali je nizka srčna frekvenca normalen pojav pri preiskovancu (v večini primerov mladostniku, športniku) ali pa je znak bolezenkega upočasnjenega prevajanja srčnega. dražljaja iz preddvorov v prekate, je zelo enostavna. Natančno diagnozo j lahko postavi vsak zdravnik, ki je opravil vsaj kratek tečaj iz elektrkardiografije.
Mislim, da je vaše srce v dobri kondiciji in, da je zdravo. Pred leti so vam pri rentgenskem pregledu ugotovili nekoliko povečano srce. Upam, da je šlo za blago povečano srce zaradi velikih (športnih) obremenitev.Če so sedanje telesne obremenitve manjše kot so bile tedaj, ko so vam pregledali pljuča, smemo pričakovati, da se je srce rahlo zmanjšalo. V nasprotnem primeru bi svetoval še UZ-pregled srca, da se izključi prizadetost srčne mišice zaradi dednih vplivov.

Spoštovani gospod zdravnik,

Sem 43 let star preveč kilogramovin se zdravim za povišanim krvnim pritiskom. Zjutraj 5 mg april in po kosilu 1/2 tablete 5 mg Nebilet. V zadnejm tednu sem imel izjemno neenakomerno bitje srca tako da me je kar panika srce usari dvakrat opa nič nekaj časa pa spet hitro itd, Klical smemojega kardiologa in je rekel naj povečam Nebilet na 5 mg po kosilo sicer je to edaj drugi dan in edino kar je semi je ritem znićžan na 40 – 60 udarcov odvisno amaopak vseeno pa je zelo neenako merno. Zanima me kako se to pozdravi in ali je taka aritmija neneako bithje srca nevarno ali ne.

hval za odgovor

Spoštovani gospod zdravnik,

Sem 43 let star preveč kilogramovin se zdravim za povišanim krvnim pritiskom. Zjutraj 5 mg april in po kosilu 1/2 tablete 5 mg Nebilet. V zadnejm tednu sem imel izjemno neenakomerno bitje srca tako da me je kar panika srce usari dvakrat opa nič nekaj časa pa spet hitro itd, Klical smemojega kardiologa in je rekel naj povečam Nebilet na 5 mg po kosilo sicer je to edaj drugi dan in edino kar je semi je ritem znićžan na 40 – 60 udarcov odvisno amaopak vseeno pa je zelo neenako merno. Zanima me kako se to pozdravi in ali je taka aritmija neneako bithje srca nevarno ali ne.

hvala za odgovor

ne vidim mojega vprašanja na portalu

Zelo verjetno so pri vas občasno prisotni prezgodnji utripi, ki jih imenujemo “ekstrasistole.
V zelo visokem odstotku ekstrasistole niso nevarne in jih kmalu pozdravimo s pomirjevali ali drugimi zdravili. Če se bodo, ob sedanjem zdravljenju, ekstrasistole nadaljevale, bo treba odmerke zdravila zvišati ali ga zamenjati z drugim zdravilom

NIZEK UTRIP – Pozdravljeni, na sistematskem pregledu je EKG pokazal, da imam nizek srčni utrip -SYNUSNA BRADICARDIA. Naredili so mi 2 testa in sicer ob normalnem dihanju (64 utripov na minuto) in ob zadržanju vdiha (43 na minuto). Stara sem 50 let,kadilka, težka 73kg. Razen občasnega občutka, da se mi je srce “ustavilo” in takoj zatem močno “zabilo” (to se dogaja zelo redko, tik preden zaspim) nimam nobenih težav. Holesterol ni povišan, prav tako ne sladkor, pritisk 120/85. Nisem športnica, 4-6x na teden 1 uro hitro hodim. Nisem utrujena, zadihana sem, ko grem v klanec ali po stopnicah v 5 nadstropje, vendar ne pretirano (ne “lovim sape”). Mama, ki celo življenje živi zelo zdravo ima Angino pectoris.Malo me skrbi kaj se dogaja z menoj, zato vas prosim za mnenje. Predlagate pregled pri kardiologu?Najlepša hvala za odgovor,Lara

Spoštovani prim. Cibic!

Stara sem 62 let. Že več kot 14 let se zdravim za povišanim pritiskom. Jemljem Aprovel 150 mg in Tertensif SR 1x na dan. Odkar sem začela s terapijo, se mi je krvni tlak uredil, toda nisem ga redno merila. V zadnjem mesecu, dveh, sem se odločila, da bolj redno kontroliram tlak, zato ga merim vsak dan. Ugotovila sem, da imam dokaj nizek tlak; cca. 90-110 / 60-75 mmHg ter nizek srčni utrip: cca. 50-55 utripov/min. Enkrat je bil celo 48/min, redkokdaj pa je nad 70/min. Sama nekih težav ne čutim. S športom se sicer ne ukvarjam (nikoli se nisem), vsak dan grem na 30-60 min sprehod in ne čutim nekih težav.
Leta 2009 sem imela epizodo tiščanja za prsnico, ki je trajala en dan, bila sem pregledovana pri kardiologu, kjer so mi naredili UZ (takrat so prvič ugotovili šum in popušanje zaklopke) in obremenitveno testiranje na tekočem traku – izvidi so bili normalni, obravnava je bila zaključena kot plevritična bolečina. V tistem času sem bila tudi veliko pod stresom.
V lanskem letu sem imela kontrolo pri kardiologu naredili UZ srca, kjer so potrdili blago popuščanje mitralne zaklopke, a naj se ne bi spremenilo v primerjavi z letom 2009 in me je kardiolog potoloažil, da je izvid v mejah normale za moja leta. Lani poleti (v času visokih temperatur) sem bila enkrat pri osebni zdravnici zaradi tiščanja za prsnico, naredila mi je EKG, ki naj bi bil v mejah normale.
V vsem tistem času mi niso nikoli izmerili nizkega utripa. Je pa res, da imam pri zdravniku vedno višji pritisk in utrip.
Drugih zdravil ne jemljem. Sem pa vodena pri tirologu zaradi Nodozne golše, a so bili ščitnični hormoni na zadnjem pregledu (novembra 2011) v okviru normalnih vrednosti, tako da nimam terapije.

Menite, da bi morala iti na kakšno kontrolo? Zahvaljujem se Vam za odgovor in Vas lepo pozdravljam.
Jana

Pozdravljeni, stara sem 50 let, kadilka (višina 163 cm, teža 73 kg). Na službenem zdravniške pregledu so mi naredili EKG, izvid je SYNUS BRADICARDIA OTHERVISE NORMAL EKG, utrip 43/min. Pravzaprav sem dobila dva izvida, enega pri normalnem dihanju, ki je 61/min. NORMAL EKG in drugega pri vdihu in zadržanju sape, ki je 43/min. Do sedaj sem imela EKG vedno O.K. Nisem aktivna športnica (od 4x do 6x tedensko 1 uro hitro hodim). Nimam povišanega holesterola ali sladkorja (biokemijski izvid krvi je b.p.) imam pa malo prenizko vrednost eritrocitov in hematokrita in povišano vrednost K-MCV (94,4).Osebna zdravnica me je napotila na preiskavo B12 in Folne kisline,izvida še nimam. Od oktobra dalje me “tišči” pod desno lopatico, mislila sem, da sem se kaj pretegnila, potem pa sem imela konec januarja, ob zaužitju dveh jajc, težave (boleti me je začel želodec in sem izbruhala večerjo).Od takrat dalje me občasno boli pod desnim rebrom (blizu želodca) in kot rečeno pod desno lopatico . Seveda sem zaskrbljena,še posebaj zaradi izvida EKG, ki so mi ga po 1 tednu ponovili. Izvida še nimam(v torek), mi je pa med.sestra, ki je meritev opravila povedala, da se je zgodilo isto kot prvič,ob normalnem dihanju normalen EKG ob vdihu in zadržanju sape, pa je utrip drastično padel.Lepo vas prosim za mnenje. Je lahko s srcem kaj narobe?Mi nagaja ščitnica? Sem v meni, razen občasnih rahlih “valung”, nimam nobenih težav.Hormonov ne jemljem.Najlepša hvala in lep pozdrav,Lara

Spoštovani dr.Cibic, v prejšnjem sporočilu sem pozabila napisati, da imam pritisk 120/85. Lep pozdrav,Lara

Napisali ste, da ste nekoliko zaskrbljeni zaradi nizke srčne frekvence, ki je bila v popolnem mirovanju 43 utripov v minuti. Pri snemanju EKG so prav tako ugotovili nizko srčno frekvenco, sicer normalen EKG.
Nizko srčno frekvenco imajo mnogi rekreativni športniki. Sem prepričan, da imate zdravo srce in, da ste dosledna rekreativna športnica. Če bi bila vaša nizka srčna frekvenca posledica bolezni srca, ne bi bilo v izvidu EKG napisano “sicer normalen EKG.” Zelo vam priporočam, da opustite kajenje. Ali nimate vtisa, da ste malo pretežki za vašo telesno višino? Lahko brez skrbi nadaljujete s sedanjim rekreativnim gibanjem. Srečno.

Po sodobnih raziskavah je najbolj “fiziološka” srčna frekvenca 55 – 60 utripov na minuto. Pod to frekvenco je srčna frekvenca pod normalo. Pri vas so več krat snemali EKG, pa niso nikdar napisali, da je EKG patološki (nenormalen). Mnogi ljudje, ki se redno gibajo zboljšajo delovanje srca in v takih situacijah pade srčna frekvenca na vrednosti pod 50 in celo pod 40, kar je posredni dokaz zelo zdravega srca če je v EKG še vedno prisoten sinusni ritem. Prepričan sem, da imate še vedno “redni sinusni ritem”

Pozdravljeni!
Star sem 27 let, rekreatvno se rad ukrvarjam s športom (tek, smučanje, drsanje, rolanje,…). V zadnjem času so se mi začele vse bolj pogosto pojavljati težave in sicer z nihanjem bitja srca. V mirojočem stanju pade tudi pod 45 udarcev na minuto (npr.zjutraj), čim pa samo vstanem mi takoj naraste na 120 ali več. Opažam tudi da nekaj časa bije hitro, nekaj časa počasneje (pa naj bo to kar tako čez dan v sedečem ali stoječem položaju….). EKG in ultrazvok srca naj bi bila normalna. Včeraj sem opravil še obremenitveni test (čakam na izvide), junija pa imam Holter test (24 urni). Me pa nekako stiska tam pri srcu, občasno tudi špika.
Zaradi tega me vse bolj skrbi. Težave so se začele pa pri teku, kjer sem (verjetno) preobremenil srce oz.tekel prehitro.. Ko sem se nenadoma ustavil, je srco bilo neverjetno hitro, pulz pa sem komaj tipal. Tudi v glavi mi je bilo takrat čudno, nekako se mi je vrtelo, kot da se mi bo stemnilo in postal sem čisto lahek…….Nato pa je srce kar naekrat bilo spet počasneje, pulz pa bolj čuten.
Tažave so vedno bolj pogoste in sploh si nekako več ne upam športati, saj se bojim zase. V zadnjem času opažam, da je utrip najvišji takrat, ko neham s športno aktivnostjo. In tudi pulz je takrat najmanj čuten.
Morda pa so težave le psihičnega izvora.

Najlepša hvala za Vaše mnenje, Žiga Flajs.

Napisali ste, da ste nekoliko zaskrbljeni zaradi neprijetnih senzacij pri srcu in močno nihajoče srčne frekvence. Izvida EKG in UZ-pregleda srca sta v normalnih mejah. Iz tega lahko sklepamo, da ni organske okvare v srcu (struktura srca in prevodni sistem). Čakate še na izvid obremenitvenega testa, za katerega sem mnenja, da bo v normalnih mejah. Morda bo Holterjev test “pokazal” naravo neredih srčnih utripov.
Mislim, da imate t.im. “nevrovegetativni sindrom” pri katerem so prisotne težave pri srcu in v prsnem košu funkcionalne narave zaradi stresnega vsakdanjega življenja. Ni zadržkov,da nadaljujete z rekreativno športno dejavnostjo (Pomembni so polurni sprehodi z živahno hojo, več krat na teden in zdrav način življenja) in, da ppotrebi uživate blaga pomirjevala.

Najprej najlepša hvala za zgoraj napisano mnenje. Sedaj sem prejel rezultate obremenitvenega testa. Prosil bi Vas, če mi lahko malo bolj razložite:

EKG v mirovanju: Sinusni ritem s fr.75/min (verjetno zaradi živcev, drugače ga imam pod 50), vertikalna srčna os, veznica ST v izoliniji, inverzni T valovi v III,q v D2,D3, aVF.

Predvidena submaksimalna obremenitev (75 % maksimalne aerobne zmogljivosti)
Watt (1): 203 Submaks.srčna frek/min: 164
Watt (2): 213 Maksim. srčna frek/min: 193

Ugotovljena VO2 (ml/kg min): 31 MET: 9,1 Izguba aer. zmogljivoti (%):
Funkcijski razred (3): Dosežen % maks.srčne frekvence: 86 Dosežen dvojni produkt : 35,03

EKG med testom
brez dinamike veznice ST.

Mnenje
Preiskovanca smo obremenili na kolesu stopnjsko po 50 W. Zmogel je polno obremenitev z 200 W (9,4MET), kar je 76 % predvidene. Preiskavo smo zaključili zaradi napredujoče dispneje in občutka pritiska v glavi. Bolečin v prsih tekom preiskave ni navajal.

V EKG nismo beležili sprememb, ki bi kazale na ishemijo srčne mišice. V mirovanju in v 5.minuti počitka posamezne SVES.

Dosegel je dvojni produkt s 35.000 mm Hg/min. Krvni tlak je med obremenitvijo primerno poraščal (s 145/79 do 211/73 mm Hg, 7 mm Hg/MET). Srčna frekvenca je primerno poraščala do 166/min, kar je 86 % predvidene maksimalne srčne frekvence. Upad srčne frekvence po eni minuti počitka (HRR) je znašal 11 utripov/minuto, kar je prognostično nekoliko manj ugodno.

To je ta izvid oz.najpomembnejše napisano.
Najlepše se Vam zahvlajujem za Vaše mnenje in obrazložitev.

Žiga Flajs

Blago omejena obremenitvena sposobnost srca brez znakov motene prekrvitve. Priporočam zdrav način življenja in redno rekreativno aktivnost. Eventuelni ponovni obremenitveni preizkus po 6 mesecih.

A bi bilo možno, da bi imel samo po rahlem športu nekakšno aritmijo?

Po šporu, ko se ustavim se zelo čudno počutim. Srce mi kar nabija in nabija, težko in čudno mi je v glavi, postanem lahek, malo se mi vrti.
Ko se uležem imam občutek kot da mi srce bije približno 5 utripov počasi, nato 7 hitro, spet 5 počasi, spet hitro itd……

Če pa slučjno ustanem, se mi pulz takoj povzpne do približno 150….

Hvala.

Lp, Žiga

Sporočene spremembe srčnega ritma so nekoliko nenavdne. Izgleda, da bi nekaj bolj točnega izvedeli s poskusom 24-urnega registriranja delovanja srca. Morda gre za fiziološke nevsakdanje spremembe, morda pa je dejansko prisotna aritmija zaradi organskih motenj.

New Report

Close