nizek srčni utrip
Zdravilo Concor zdravniki predpisujejo bolnikom z visokim krvnim tlakom, bolnikom, ki imajo neredne utripe srca, bolnikom pri katerih srce bije prehitro,itd. Bodite zadovoljni, da vam srce bije bolj počasi (bolj varčno). Če bo srčna frekvenca padla na vrednosti pod 45 in se pri tem boste počutili slabo pojdite do izbranegazdravnika, da se pogovorite o zamenjavi zdravila. Ker imate vrednosti tlaka več krat nad 140/90 mmHg, boste morali nekoliko zvišati odmerke lacipila ali dodatno jemati še eno zdravilo za znižanje tlaka.
Pozdravljeni!
Sem star 20 let in imam kadar ne treniram zelo nizek srčni utrip (od 45 do 55). Ukvarjam se z gorskim tekom, gorskim kolesarstvom. Vse napore pri treningih z lahkoto zmorem (ne čutim bolečin v srcu, zraka mi ne zmanjkuje). Bi moral obiskati zdravnika – starši so zaradi tako nizkega zaskrbljeni? Pritisk imam večinoma okoli 125/75.
Najlepša hvala za odgovor!
Pri mladih ljudeh, športno dejavnih, počasno bitje srca je dokaz dobre treniranosti. Čestitam vam in kar naprej z dosedanjimi obremenitvami. Vsekakor svetujem, da ob priliki opravite EKG-pregled, ki naj potrdi, da je resnično tako, kot napisano.
Po zadnjih raziskavah je zaželeno, da je srčna frekvenca v mirovanju okrog 60 utripov v minuti ali celo okrog 55 pod pogojem, da je prisoten reden sinusni ritem, ki ga ugotovimo z EKG-preiskavo. Motnje, ki ste navedli v dopisu, zelo verjetno niso povezane z navedeno kardiovaskularno dinamiko.
V enem od zgornjih odgovorov ste napisali, da srčno frekvenco med 50 in 60 utripov na minuto imajo odrasli ljudje, ki so telesno aktivni (športniki), ljudje, pri katerih ščitnica deluje prepočasi in ljudje s prizadetostjo srca.
Sam imam zadnje čase tudi pogostokrat v mirovanju utrip okoli 50 ali celo manj. V zadnjem letu dni sem opravil UZ srca, 24 urni EKG, obremenilni test in mi niso nič rekli glede nizkega utripa, dejali so celo, da je bolje, če je nižji. Pri UZ je bilo vse znotraj neke normale (levi prekat na zgornji dopustni meji), EKG je bil tudi OK pri obremenilnem testu pa sem bil uvrščen v I. funkcionalni razred po NYHA.
Drugače sem zadnje čase (cca. tri mesece) precej bolj fizično – športno aktiven (umirjen tek – 20-30 km na teden, hita hoja …). Prej sem bil morda manj aktiven v hladnejših mesecih, drugače pa aktiven v poletnih. Teža 89 kg, višina 188cm, 37 let.
Rezulat EKG v januarju: Osnovni ritem je sinusni. Primerno število vseh srčnih utripov, Nižja povprečja fr. 63/min. Razponfr. od 35/min (sinusna bradikardija v nočnih urah) do 137/min. Prevodnih motenj ni bilo, pavz nismo registrirali. Paroksizmov tahikardije ni bilo. Zanemarljiva ektopična aktivnost: 6 VES in 19 SVES. Ni znakov ishemije miokards.
Ali je možno, da je ta povečana aktivnost v nekaj mesecih (3) pripomogla k nižji srčni frekvenci, saj takrat, ko sem delal 24 urni EKG, še nisem bil toliko aktiven in je bila frekvenca takrat tudi nekoliko višja?
Zanima me tudi ali bi se na vseh teh pregledih, ki sem jih naredil v zadnjem času videlo, če je srce morda prizadeto in zaradi tega počasneje bije oz. ali bi morali biti zdravniki posebej pozorni na to pri pregledu? Bi moral opraviti morda še kakšne druge preiskave za nižji utrip srca?
Hvala in lep pozdrav.
Mislim, da imate povsem zdravo srce, ki “varčno” deluje. Pri mnogih športno aktivnih ljudeh srčna frekvenca v mirovanju zelo pade (zlasti ponoči) in ob obremenitvah se mnogo manjh pospeši kot pri telesno netreniranih ljudeh. Kar nadaljujte s sedanjim programom gibanja. Čestitam.
Živjo
stara sem 16 let in imam zelo nizek srčni utrip, nikoli nisem imela tako nizkega. ampak to se mi dogaja sedaj ko sem začela intenzivneje ukvarjati z športom. ali je to povezano? prej se skoraj nič nisem gibala. sedaj pa se skoraj vsak dan ukvarjam s športom. In zakaj imam nizek krvni tlak, prej ga tudi nisem imela. je to posledica športa in drugačnega načina prehrane(postala sem vegetarijanka, ampak sedaj občasno jem tudi meso). mi primajnkuje kaj(npr. železo..) in kako to nadomestim?
Mislim, da imate počasnejše bitje srca (srčno frekvenco) zaradi koristnega učinka ukvarjenja s športom. Priporočam, da opravite pregled EKG, s katerim ugotovimo ali je bitje srca počasno zaradi zdravega reagiranja srca na športno dejavnost ali pa posledica organske bolezni srca, kar je zelo malo verjetno. Priporočam še pregled krvi (hemogram). Če bo izvid normalen ni vam treba jemati tablet železa.
Spoštovani!
Stara sem 27 let. Imam nizek krvni tlak (zadnje merjenje pokazalo 98/53) in nizek utrip (tudi 44). Glede utripa: enkrat sem merila na merilniku za tek in enkrat zvečer v postelji, ker mi je bilo slabo. Občasno me špika v predelu srca (zavedam se, da je lahko tudi psihičnega razloga).
Zadnje 2 meseca se čudno počutim. Dostikrat mi je slabo (čudno počutje v glavi – zvečer ali zjutraj). Sem tudi ZELO utrujena (ne spočijem se po dovolj spanju, rabim popoldanski spanec, fizično sem utrujena). In ne prenašam dobro vročine (zatečejo mi gležnji in imam težke noge, še bolj sem utrujena).
Imam Hashimoto Tiroiditis, povečan TSH pred mesecem dni, sedaj pa zadnji izvid tireologa kaže da je vse ok (ali je to sicer normalno, da se TSH kar sam uravna?).
Vse moje čudno počutje sem povezovala s ščitnico…ali nizkim tlakom (srčnim utripom). Sedaj pa ne vem kaj naj si mislim?
V dopisu ste navedli eno vrednost tlaka in eno vrednost srčne frekvence. Obe sta nizki in verjetno, vsaj delno, vzrok za slabo počutje, občutek utrujenosti, slabo prenašanje vročine in tudi blagega zatekanja nog. Če dodamo še negativne učinke vsakdanjih stresov je slika popolna. Glede ščitnice sprejemam mnenje tireologa. Uradna medicina, žal, še ne ponuja ustreznih zdravil bolnikom z nizkim tlakom. “Bolnikom” priporočamo zdrav način življenja (nekajenje, redno aerobno gibanje, primerno slano hrano, uživanje kave in čaja, itd.). Zaradi nizke srčne frekvence se moramo prepričati ali je prisotno redno počasno bitje srca ali pa gre za počasno bitje zaradi bolnega srca, kar je razvidno v posnetku EKG.
Pozdravljeni!
Zadnjih 7 let uživam kot ne vem kdo ( pred sedmimi leti sem bil namreč transplantiran – ledvica).
Od takrat naprej se tudi redno ukvarjam z športom ( namizni tenis 3x teden, planine,….). Zadnje čase opažam da imam zjutraj ko vstanem in si izmerim pritisk zelo nizek srčni utrip od 38-46 na minuto. Zdravniki v ambulanti za tx bolnike pravijo da ne jemljem nobenega blokatorja, tako da ne vem. imam pa odstranjene obščitnice. Zadnji EKG in obremenilni test ( maj – pred odhodom na igre transplantiranih bolnikov v Göteborg) ni pokazal kaj narobe. Meni se zdi da sem zadnje čase bolj zaspan in brezvoljen.
Prosim za nasvet.
lp
Boris
V dopisu ste navedli, da imate v zadnjem čas v zgodnjih jutranjih urah nizko srčno frekvenco. Pred nekaj meseci ste opravili EKG-pregled, pri katerem zdravnik ni ugotovil nič posebnega.Glede na ta podatek bi sklepal, da je bila srčna frekvenca tedaj (mesec maj) normalna (verjetno vsaj nad 50 utripov v minuti). Mnogi ljudje imajo v nočnih urah precej nižjo serčno frekvenco kot čez dan. Če je tako tudi pri vas in nimate posebnih težav pri nizki srčni frekvenci pomeni, da ste med bolniki, ki imajo ponoči nizko srčno frekvenco, ki se podaljša do jutranjih ur. Morda ne bo odveč, če prosite izbranega zdravnika, da opravi 24-urno meritev srčne frekvence (Holter)
Pozdravljeni!
Star sem 29 let in se zadnje leto ali več zelo aktivno ukvarjam s športom (tek 10 km skoraj vsak dan + fitnes). Zaradi zmanjševanja krvnega tlaka imam predpisana zdravila Nebilet 5 mg (polovico tablete na dan), pred tem pa sem imel predpisan Coryol 6,25 mg (eno tableto na dan). Terapijo sem zamenjal po nasvetu kardiologa pri katerem sem opravljal obremenitveni test v službene namene. Krvni tlak je sedaj dokaj urejen (od 130/70 do 140/80, včasih malce več). V zadnjem času pa opažam da je moj srčni utrip pogosto med 45 in 50 udarci v minuti, danes zjutraj, ko sem se po končani nočni izmeni ulegel, celo 42 udarcev na minuto. Pred zamenjavo terapije je bil moj utrip okoli 60 do 70 udarcev na minuto. V navodilih Nebilet sem prebral, da ta zdravila naj ne bi uporabljale osebe, ki imajo v mirovanju pod 60 udarcev na minuto. Lani sem na zdravniškem pregledu opravil EKG in ni bilo posebnosti. Tudi pri večjih obremenitvah (pri teku) težko presežem 160 udarcev na minuto.
Ali menite, da bi bila zamenjava terapije potrebna ali je to odraz kondicijske pripravljenosti?
Ponoči, krvni tlak in srčna frekvenca pri mnogih zdravih ljudeh padeta, lahko na zelo nizke vrednosti in se v teku jutranjih ur dvigneta na “normalne” vrednosti. Napisali ste, da imate nizke vrednosti tudi preko dneva, kar naj bi bilo posledica delovanja zdravila (Nebilet). Mislim, da bi bila umestna zamenjava zdravila (betablokatorja) z drugim zdravilom, ki manj upočasnuje srčno frekvenco
Star sem 58 let. Do sedaj sem mislil, da je moj utrip srca zelo primeren, ker se veliko ukvarjam s športom (tenis, kolo, planinstvo). Sedaj je moja zdravnica ugotovila, da imam prenizek utrip, med 40 in 50. Takšedn utrip imam že 15 do 20 let. Naredila mi je EKG, ki pa ni pokazal kakšnih napak. Pred 5. leti sem oporavil tudi EKG pod obremenitvijo, vendar me niso opozorili ali napotili na nadaljnje preiskave. Rekli so mi, da so moji rezultati takšni kakor bi bil star 17 let. Sedaj sem dobil napotnico za ultrazvok srca in vratnih žil. Je z menoj kaj hudo narobe?
Vaš dopis sem dobil 14. oktobra in istega dne odgovoril. V zadnjih dneh Medovernet – Kardiologija ni deloval. Danes (20. okt.) deluje in ob vašem dopisu ni mojega odgovora. Bom na kratko odgovoril.
Pri počasnem bitju srca nas zanima izvid EKG. Če je prisoten sinusni ritem (redno delovanje srca) nizka srčna frekvenca kaže na zdravo srce in dobro telesno kondicijo. Izgleda, da je tako pri vas. UZ-preiskava srca ni v veliko pomoč pri iskanju vzroka počasnega bitja srca. Več podatkov dobimo pri obremenitvenem poizkusu na cikloergometru.
Pozdravljeni!
Zanima me nekaj, kar še nisem zasledila:
Imam srčni tlak ok 100-109/85-90, srčna frekvenca pa je le redko pod 100. Tudi zvonjenje v levem ušesu je izrazitejše (ali je tu povezava?). Prestala sem sedemurno operacijo – ali je to povezano, čeprav je bila operacija kot rekonstrukcija telesa.
lp