Nizek srčni utrip
Pozdravljeni.
Imam težave s srčnim utripom, ki pade pod 40, sicer je od 50 do 75. Kardiolog mi je predpisal Rythmonorm 2x150mg. Ker se stanje ni izboljšalo, mi je povečal odmerek na 2x 300mg. Še vedno mi utrip pade pod 40, tudi merilec pritiska zazna aritmijo. Jemljem tudi Mikardis 40mg zaradi visokega pritiska.
Opravila sem holter srca: “Zabeleženo je bilo 149 parov s prvim utripom po prvi morfologiji in z drugim utripom po drugi morfologiji ter enaepizoda treh vezanih monomorfnih VES. Pogosto se pojavljajo kratke epizode VES po tipu begimi us in trigeminus v skupnem trajanju 9 minut.” Izvid naj bi bil brez posebnosti.
Ob nizkem srčnem utripu občutim omotico in slabo počutje. V prsnem košu občutim kot da bi mi srce drgetalo. Je zelo moteče, najbolj pa ponoči. Zato se sprašujem, če je Rythmonorm sploh učinkovit.
Prosim za vaše mnenje oziroma nasvet, kaj naj storim.
Hvala za odgovor.
Spoštovana
Rythmonorm je zdravilo za preprečevanje t.i. tahiaritmij (nereden in pospešen srčni utrip) in ne za zdravljenje nizkih srčnih utripov. Nizki srčni utripi (bradikardija) so lahko stranski učinki omenjenega zdravila. Kako veste da imate nizke srčne utripe? Mogoče aparat ki ga uporabljate ne zazna vseh utripov, ki so lahko celo pospešeni in neredni, kar je možen znak za prej omenjeno tahiaritmijo. Tudi občutek, ki ga navajate “kot da bi srce drgetalo” kaže na to. Predlagam, da se pogovorite z vašim kardiologom glede diagnoze in zdravila. Težko komentiram ali je zdravilo ustrezno ali ne, žal pa zdravilo Rytmonorm ima precej stranskih učinkov.
LP