Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Nizek pulz med spanjem

Nizek pulz med spanjem

Star sem 30, telesna teža OK, brez diagnoz popuščanja srca, čiste koronarke na CT in spremljan zaradi bikuspidne aortne zaklopke, ki je trenutno ocenjena kot stabilna in sem v spremljanju, da ujamemo pravi čas za opercijo, če bo potrebno.

Zadnji teden sem prebolel virozo z vročino. Od takrat mi Apple Watch ponoči večkrat zazna nizko srčno frekvenco (najnižje 38-41 bpm, 6-7 dogodkov v eni noči).

Podnevi je utrip normalen (55-100), brez omedlevic, brez ortopneje, normalno hodim po stopnicah in imam normalen krvni tlak.

Moje vprašanje:

Je tak nizek pulz med spanjem pri teh letih in po virozi normalen (parasimpatični rebound)? Ali je lahko znak za preplah? 

Iskreno me zanima izkušnja ljudi, ki imajo podobno ozadje, viroze ali spremljan BAV. Hvaležen bom za vsak input.

Spoštovani

Opisano je zelo verjetno benigno in pogosto po virozi, ob tem ozadju ni znak za takojšen preplah, obstajajo pa jasni znaki, kdaj bi bilo treba ukrepati. Nizek nočni utrip (38–41 bpm) je lahko povsem normalno za starost 30 let,normalna telesna teža,brez srčnega popuščanja,normalna koronarna anatomija,stabilna BAV brez hemodinamske obremenitve,nedavna viroza z vročino.

Verjamem, da je lahko v povezavi s prebolelo virozo. Po akutni okužbi je zelo pogost t. i. parasimpatični rebound, ko se med vročino poviša utrip (simpatična aktivacija), po umiritvi  se povečana vagalna aktivnost, zlasti ponoči.to pa lahko povzroči  nižji nočni pulz, več “dogodkov” nizke frekvence, izrazitejši padec utripa v globokem spanju (NREM).

Svetujem spremljanje in če nizek utrip vztraja (Apple watch ni diagnostična naprava)   >6–8 tednov, je potetakem smiselno  narediti 24–48 h Holter (ne nujno urgentno).

LP

Odgovor na objavo uporabnika
Ozrenko, 14.01.2026 ob 12:06

Spoštovani

Opisano je zelo verjetno benigno in pogosto po virozi, ob tem ozadju ni znak za takojšen preplah, obstajajo pa jasni znaki, kdaj bi bilo treba ukrepati. Nizek nočni utrip (38–41 bpm) je lahko povsem normalno za starost 30 let,normalna telesna teža,brez srčnega popuščanja,normalna koronarna anatomija,stabilna BAV brez hemodinamske obremenitve,nedavna viroza z vročino.

Verjamem, da je lahko v povezavi s prebolelo virozo. Po akutni okužbi je zelo pogost t. i. parasimpatični rebound, ko se med vročino poviša utrip (simpatična aktivacija), po umiritvi  se povečana vagalna aktivnost, zlasti ponoči.to pa lahko povzroči  nižji nočni pulz, več “dogodkov” nizke frekvence, izrazitejši padec utripa v globokem spanju (NREM).

Svetujem spremljanje in če nizek utrip vztraja (Apple watch ni diagnostična naprava)   >6–8 tednov, je potetakem smiselno  narediti 24–48 h Holter (ne nujno urgentno).

LP

Pozdravljeni,

hvala za odgovor. Se strinajm z napisanim.

V začetku marca imam termin za obremenitveni test, kjer mi je kardiolog dejal, da bomo imeli jasno sliko o stanju srca. Mesec dni za tem pa še MR srca.

Holter sem sicer že imel pred letom dni in je zaznal utrip 42 v spanju oz. ponoči, kar je dokaj blizu s temi vrednostmi.

New Report

Close