Nizek pritisk in vrtoglavica v nosečnosti
Pozdravljeni!
Prosim za nasvet! Sem v 6 tednu nosečnosti. Noseča sem drugič, prvič je vse minilo brez zapletov in težav. Sedaj pa imam zelo nizek pritisk (90/60) in močne vrtoglavice. Zanima me, ali je to lahko nevarno?
Obiskala sem svojo splošno zdravnico, čez 2 dni dobim izvide za količino železa v krvi (v kolikor bo potrebno bom jemala tablete z Fe), toda bolj me skrbi vprašanje koliko je lahko nevaren nizek pritisk in kaj lahk naredim glede tega?
Kako naj opravljam hodim v službo, ko sem ves čas neznansko zaspana in brez volje.
Hvala!
Ivek
Spoštovani,
omenjeni simptomi so v zgodnji nosečnosti pričakovani in če dela ne zmorete, se oglasite pri ginekologu, ki bo ocenil stanje ter vam po potrebi priporočil nekaj tednov staleža, dokler se na stanje ne navadite in izboljšate svojo storilnost. Nizek tlak za nosečnost ni nevaren, obratno, kaže, da se posteljica dobro vrašča v maternično sluznico, je pa lahko nevarno za vas, če niste previdni in prehitro vstajate ali opravljate nevarnejša opravila. Odsvetujem torej delo na višini, v pogojih, kjer lahko padete in udarite z glavo v kak rob ali trd predmet ipd. Pijte veliko tekočine, morda si malce dosolite hrano in ne stojte predolgo na nogah.
Spoštovani!
Podobno težavo imam. Noseča sem (prvič) 8,5 tedna. Nizek pritisk sem imela že pred nosečnostjo – kadar po kosilu nisem spila kave, me je cel popoldne bolela glava. Običajno sem tako spila 1-2 kavi dnevno, saj nisem hotela pretiravati. Sedaj pa si ne upam piti kave, čeprav se vsake toliko, priznam, pregrešim s kapučinom. Res je, da mi zaradi nenehne slabosti v preteklih tednih kava niti ni dišala. Zato sem kot ena cunja – zelo zaspana in brez energije. Spat hodim okoli 10h in spim do 8h zjutraj, se pa vsako noč vmes prebudim. Včasih zadremam tudi popoldne. Vem, da so tovrstne utrujenosti običajne, zanima pa me, koliko je v resniči škodljiva kava in v kakšnih količinah je pitje kave sprejemljivo. Ali se je treba tudi alhoholu odreči, ali kozarec rdečega vina tu in tam celo koristi (moji mami so v nosečnosti celo priporočali pitje terana – nakaj v zvezi s krvjo, res pa je, da je to bilo pred 30-imi leti). Kako pa je s pravim čajem – črni, zeleni? Morda priporočate kakšno literaturo na temo zdravega prehranjevanja in drugih življenskih navad v nosečnosti?
Spoštovani,
mislim, da okrog zdravega življenjav nosečnsoti ni posebne filozofije in da posebne literature ne potrebujete. karkoli počnete z mero in razumom, je dovoljeno, priporočamo zmerno telesno aktivnost, odpovedovanje vsem razvadam, vključno s špretiravanjem s sladkarijami, lahko pa spijete tudi kofetek ali dva na dan ali primerljivo količino pravega čaja, kdaj pa kdaj namiočite jezik v kozarec vina ali si privoščite požirek piva. Utrujenost in nizek tonus pa sta za nosečnico itak normalno stanje.
Spoštovani,
omenjeni krvni tlak je sicer res nizek, ampak vsaj sede ali leže tak tlak ne bi smel povzročati nobenih težav. Sicer pa zaradi tega nosečnosti zanesljivo ni ogrožena.