nizek pritisk in visok srčni utrip
Pozdravljeni
Stara sem 22 let in imam nizek pritisk. Sem tudi sladkorna bolnica. Ponavadi imam pritisk 95/65. Naprava za merjenje mi pa izmeri visok utrip, od 85 do 95. Tudi v mirujočem stanju čutim utrip na vratnih žilah. Ker sem hotela zvišati si pritisk sem redno pila kavo in sem kmalu doživela slabost. Opišem jo lahko kot omedlevica, zelo visok utrip tudi do 150 v mirovanju. Sedaj ne pijem nobenih “poživil” že približno eno leto. Ali veste kaj bi to bilo?? Osebni zdravnik ni zahteval nobenih laboratorijskih izvidov. Ali bi bilo dobro da bi?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Mnogi ljudje, zlasti mlada dekleta, imajo nizek krvni tlak. Sodobna medicina še nima zdravila s katerim bi “bolnikom z nizkim tlakom” nekoliko dvignili tlak. Ugotavljamo, da je nizek tlak v večini primerov konstitucijsko pogojen in, da ni “prava” bolezen. Bolnikom svetujemo zdrav slog življenja (športna rekreacija, aerobne vaje, relaksacija) in občasno uživanje blagih poživil. Ptresenetil me je vaš podatek, da ste po kavi doživeli slabost. Pri ljudeh, ki imajo nekoliko pospešeno srčno frekvenco, skušamo najti vzrok zanjo (obolenje ščitnice, slabokrvnost, itd.). Če ne odkrijemo nobene bolezni jim skušamo pomagati z dajanjem zdravil, ki nekoliko upočasnijo delovanje srca. Pred kratkim smo dobili zdravilo Procoralan, ki nekoliko upočasni delovanje srca in ga sedaj smejo predpisati le kardiologi, po opravljenem pregledu bolnika.
Boris Cibic
zivjo,nekaj me zanima:do sedaj sem imela normalen krvni tlak oziroma malo visji .nekje od 120 /70 in najvec 140/85.srcni utrip sem imela vedno nad 90,sedaj pa ze dva dni imam nizek 106/78 en dan pa celo 97/87.zanima me zakaj kar naeenkrat tako nizek tlak?naj se povem da imam sicer prekomerno tt.105kg,hvala za odgovor.
Opravičujem se za zelo pozen odgovor. Natančna razlaga zakaj so se vrednosti tlaka nenavadno znižale, ob sporočenih podatkih, je nemogoča (večja duševna relaksacija? večje znojenje? manjše uživanje slanih jedi in tekočin? ) Upam, da je sedaj že vse normalno. Srečno.
Spoštovana
Srčna frekvenca v mirovanju med 60 in 100 utripov/minuto, se še vedno smatra normalnom srčnom frekvencom. Nekoliko povišana srčna frekvenca je lahko posledica nizlega krvnega pritiska, kajti srce kompenzir nizek pritisk z višjo srčno frekvenco. Poesbnih zdravil za nizek krvni pritisk ni, priporoča se zdarv življenjski slog vključno s fizičnimi aktivnostmi. Glede srčnega utripa pa obstajajo določena zdravila, ki lahko zmanjšajo srčno frekvenco. Nekatera tudi še dodatno znižajo krvni tlak tako, da priporočam obisk pri kardiologu, ki bo izbral najbolj ustreznba zdravila za zmanjševanje srčne frekvence. Seveda, to velja zgolj v primeru če vam nekoliko zvišana srčna frekvenca, povzroča težave.
LP
Zanima me še, ali tako stanje dolgoročno vodi v težave/bolezni, oziroma ali je potrebno, da kaj ukrenem glede tega (zdravila, ponoven obisk zdravnika) ali je ok tako kot je.
Pred pol leta sem bila pri kardiologu, priporočal mi je zdravilo Byjol, v smislu če me to stanje moti. Po posvetovanju s svojim zdravnikom, sem se potem odločila, da ga zaenkrat ne bom jemala. Kaj pa vi menite o tem?
Hvala.
Pozdravljeni!
Stara sem 16 let in imam tudi zelo nizek krvi pritisk in zelo visok utrip srca.
Večkrat začutim utrip srca v glavi in zelo močen pritisk v glavi, ki ga ne znam opisat. Imam tudi zelo močne glavobole, kljub zadostni količini tekočine. Veliko krat ko imam zelo nizek pritisk 95/60 in visok srčni utrip 125, se začnem tresti. Pred kašnima dvema mescema se mi je zgodilo, da sem sedela na postelji, ker sem brala knjigo naslonjena sem bila na steno in samo na enkrat nisem pred sabo videla ničesar, bila sem zelo prepotena in zelo mrzla, sama nisem mogla niti vstati z postelje. Malo po božiču se mi je zgodilo, da sem izgubila zavest v kopalnici po tem ko sem si mirno oprala roke. Veliko krat tudi nimam nobene moči v rokah. Skoraj vsako jutro spijem kavo, za zvišanje nizkega krvnega pritiska, včasih to pomaga a včasih preprosto ne. Počutim se tudi zelo utrujeno in brez energije kljub 8 urnemu spancu vsak dan. Včasih ko se slabo počutim ne morem ničesar pojesti, ker mi vse smrdi in mi povzroča slabost. Ali veste mogoče kaj bi lahko to bilo?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdav
Pozdravljeni,
Nizek krvni tlak, znan tudi kot hipotenzija, je krvni tlak pod 90/60 milimetrov živega srebra. Veliko ljudi nima simptomov. Ko povzroči simptome, so običajno moteči, kot sta omotica in omedlevica.
Mnogi ljudje, zlasti mlada dekleta, imajo nizek krvni tlak. Ugotavljamo, da je nizek tlak v večini primerov konstitucijsko pogojen in, da ni “prava” bolezen. Bolnikom svetujemo zdrav slog življenja (športna rekreacija, aerobne vaje, relaksacija) in občasno uživanje blagih poživil.
Predlagam obisk zdravnika, ker je potrebno ugotoviti zakaj je nizek krvi tlak. Prvi korak so laboratorijske preiskave.
S preiskavami vaše krvi in urina lahko ugotovijo morebitne težave, kot so:
Sladkorna bolezen, Pomanjkanje vitaminov, Težave s ščitnico ali hormoni, Nizka raven železa (anemija).
Zdravljenje nizkega krvnega tlaka se običajno začne z ugotovitvijo, zakaj se to dogaja. Če je ta vzrok neposredno ozdravljiv, se hipotenzija običajno izboljša sama od sebe. Primer tega je hipotenzija, ki se pojavi zaradi poškodbe in izgube krvi.
Če jemljete zdravila, ki vplivajo na vaš krvni tlak, vam lahko zdravnik spremeni odmerek ali pa vam naroči, da to zdravilo popolnoma prenehate jemati.
Če vzrok ostaja skrivnost, ga je mogoče tudi neposredno zdraviti. Vendar pa je ozdravitev hipotenzije možna le, če obstaja vzrok, ki je ozdravljiv.
Povečana srčna frekvenca in nizek krvni tlak sta dokaj pogosto v povezavi, saj v primeru nizkega krvnega tlaka, srce rabi več dela, da preskrbi vse organe s kisikom in drugimi snovmi. Pri ljudeh, ki imajo nekoliko pospešeno srčno frekvenco, skušamo najti vzrok zanjo (obolenje ščitnice, slabokrvnost, itd.). Če ne odkrijemo nobene bolezni jim skušamo pomagati z dajanjem zdravil, ki nekoliko upočasnijo delovanje srca
LP