Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Nizek krvni tlak-nebilet?

Nizek krvni tlak-nebilet?

Pozdravljeni, zaradi napada Af z utripom 170 novembra 2024, so mi na urgenci naredili elektrokonverzijo.Dobila sem terapijo: eliqius 5 mg 2x dnevno(zaradi manjše ishemične možganske lezije), nebilet 1,25 in felkarid 50 mg kot PIP.Zaradi utrujenosti, zaspanosti,omotičnosti sem imela 24 urni holter ekg, kjer beležijo minimalni utrip ponoči 50, maksimalen 130 zvečer( kratek neobstojen zagon žariščne atrijske tahikardije-8 utripov), ter okrog 50 sves in ves. 24 urno merjenje krvnega tlaka pa je pokazalo izrazito nizek nočni krvni tlak (najnižji 81/46 pulz 60, najvišji 129/61 utrip 76).Pritisk je tudi preko dneva od 93/54 do 141/75 pulz 83, večinoma pa okrog 110/68.

Prosim vas za mnenje, kaj lahko storim,ker sem brez energije, omotična(megla v glavi)Uz srca je pokazal prolaps dela posterioznega lističa mitralne zaklopke in blago nepomembno mitralno regurgitacijo.

Hvala vam za nasvet in lep pozdrav.

Spoštovana

Najverjetnejši razlog vaših  težav je kombinacija nizkega tlaka, jemanje beta blokatorja in post-AF stanje, kjer je telo še občutljivo na nihanje ritma in tlaka. To je zelo pogost scenarij po elektrokonverziji. S kardiologom se je treba posvetovati ai je beta-blokator potreben v tej dozi, ali se lahko začne jemati drugo zdravilo iz skupine beta blokatorjev in nenazadnje ali je betablokator sploh še potreben.  Pri ljudeh z nizkim tlakom se pogosto zmanjša odmerek ali zamenja za zdravilo, ki manj znižuje talk ali se ga ukine, če ni nujen.  Ali je vaš tlak funkcionalno prenizek?   Če imate simptome, je odgovor skoraj zagotovo da. Včasih se svetuje več soli (če ni kontraindikacij), več tekočine, izogibanje hitremu vstajanju, merjenje tlaka ob simptomih. Kot sem omenil če si stabilna v sinusnem ritmu, je možno, da beta-blokator ni več nujen.

Če se AF ponavlja, se razmišlja o drugačnem antiaritmiku, ablaciji (odvisno od pogostosti in simptomov). Lahko si poskusite še sami pomagati z nekaterimi splošnimi ukrepi kot so pitjej dovolj tekočine (1.5–2 L, če vam ni prepovedano), jejte manjše, pogostejše obroke, izogibajte se hitremu vstajanju, izogibajte se daljšemu stanju na mestu, spremljajte tlak ob simptomih, opazujte  ali se simptomi pojavijo po jemanju Nebileta.

LP

New Report

Close