nizek krvni tlak
Verjetno vam je vaš zdravnik že povedal, da imajo nekateri ljudje nizke vrednosti krvnega tlaka že od rojstva in, da lahko imajo zaradi tega kar nekaj težav (vrtoglavice, slabo počutje, zaspanost, itd.). Tako stanje ni v seznamu bolezni in, kar je slabo, še nimamo “zdravil” s katerimi bi jim blago povišali tlak v obliki tablet za trajno rabo. Bolnikom priporočamo nekoliko bolj slano hrano, nekajenje, zadostne nočne počitke in polurne sprehode, delno s pospešeno hojo, 5 – krat na teden. Srečno.
Pozdravljeni!
Imam nizek krvni tlak že kar nekaj časa (80/60) utrip je normalen (60-70), poleg tega imam hladne dlani in stopala (na angiološki so potrdili raynaudov fenomen), stalen občutek mraza (kot da imam kurjo polt), v zadnjih par mesecih se mi je na prstih pojavila še ena čudna zadeva – ‘zmečkani’ prsti/blazinice brez kontakta vode. Stara sem 28let, zmerno aktivna, zdravo se prehranjujem, pred leti sem imela in prebolela bulimijo (če to kaj vpliva).
Lp
Mislim, da bulimija ni “bolezen” povezana z Raynaudovem sindromom. Napisali ste, da jo ste preboleli. Raynaudov sindrom pa je ostal. Verjetno so vam zdravniki že povedali, da je pri tej bolezni prisotna huda preobčutljivost prizadetih okončin na hladne temperature. Pri zdravljenju je pomemebno nekajenje, skrb pred vplivom mraza in rabo vibrirajočih strojev. Od zdravil priporočamo kalcijeve antagoniste (amlodipin, nifedipin, prazosin).
Mislim, da bulimija ni “bolezen” povezana z Raynaudovem sindromom. Napisali ste, da jo ste preboleli. Raynaudov sindrom pa je ostal. Verjetno so vam zdravniki že povedali, da je pri tej bolezni prisotna huda preobčutljivost prizadetih okončin na hladne temperature. Pri zdravljenju je pomemebno nekajenje, skrb pred vplivom mraza in rabo vibrirajočih strojev. Od zdravil priporočamo kalcijeve antagoniste (amlodipin, nifedipin, prazosin).
Verjetno sodite v skupino ljudi s prirojenim nizkim krvnim tlakom. Takim “bolnikom” priporočamo zdrav način življenja, dovolj slano hrano, bogato s sadjem in zelenjavo, izogibanje sunkovitemu vstajanju, nekajenje, zadostne nočne počitke , skrb za pravilno telesno težo. Srečno.
Po letih življenja s pogostimi glavoboli, nenehnim zehanjem, utrujenostjo….Pritisk imam še vedno nizek, zgornji je navadno med 80 in maksimalno 100 pri zdravniku pride na 115. Vendar ni več utrujenosti, glavobolov praktično nimam več, lahko sedim 8 ur v službi in klofam, pa ne zeham….Pri meni se je pokazalo, da na počutje vpliva prehrana. Sedaj je moje pogonsko gorivo maščoba (olive, olivno olje, semena, jajce, maslo, kakšen avokado, MCT olje, kokosovo olje)…Še vedno jem veliko zelenjave in zmerno količino mesa. Kar pa sem iz jedilnika črtala je sladkor, vse žitne moke in žita kot taka, krompirja jem zelo malo (par koščkov vsake kvatre) in tudi pri sadju sem omejila vnos, občasno si privoščim fižol in grah.
Lep pozdrav,
v zadnjem mesecu, dveh so se mi začeli pojavljati simptomi nizkega krvnega pritiska. Prvotno jim nisem namenjal veliko pozornosti. Star sem 26 let in imam dokaj aktiven življenjski stil: imam s.p. na področju vzdrževanja objektov (dela je veliko,..), ob delu še študiram, z bratom vodiva še družinsko čebelarstvo. Skoraj vedno najdem čas za rekreacijo: sprehode, kolesarjenje, telovadbo, doma je vedno dovolj fizičnega dela na vrtu in z domačimi živalmi,… Moja prehrana je dokaj raznolika, opažam le, da mogoče zaužijem preveč živil s preprostimi OH kot so sladkorji, živila iz bele moke,.. Sem zelo sladkosned, ko sem živčen se zatečem k čokoladi in piškotom. Zaužijem tudi dokaj veliko maščob, polnomastnih mlečnih izdelkov,.. Kljub temu imam podpovrečno telesno težo (75 kg), sem visok 192 cm. Zadnje tri tedne so se mi začeli pojavljati naslednji simptomi: omotica, utrujenost, vrtoglavica, lahka glava, med branjem in učenjem se zelo težko zberem, poslabšan spomin, na čase zamegljen vid, neprestano sem utrujen četudi celo noč dolgo in zelo dobro spim, fizično težko delam, kdaj se moram kar uleči na tla. Zjutraj, ko se zbudim se moram takoj uleči na kavč. Počutim se kot da bi bil zelo star. Občutek imam kot, da moje telo slabi, opažam zmanjšanje misične mase, počutim se šibak. Skrbi me ker so simptomi postali vedno bolj intenzivni in jih predhodno v življenju nisem imel. Začel sem si meriti krvni tlak (102/60, 110/57, 108/60). Šel sem sicer k zdravniku, vendar se mi zdi, da me ni najbolj resno jemal, namignil mi je celo, češ če imam psihične težave. Pred slabim letom nazaj, ko sem menjal službo sem odšel na zdravniški pregled na medicino dela in športa v ZD Ljubljana. Ko mi je zdravnica poslušala srce je rekla, da sliši nek manjši šum. Rekla mi je, da to najbrž že vem, odvrnil sem ji da o tem nič ne vem. Malo me je čudno pogledala in rekla, da ni razlogov za skrb,…
Ne vem ali je razlog moje za moje stanje le stres ali tiči kje globje, zanima me kakšno je vaše mnenje?
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.