Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija nizek krvni tlak

nizek krvni tlak

Spoštovani dr. Cibic

Pred pol leta sem imela povišan pritisk (145/95-62), zato mi je zdravnik predpisal zdravili Bioprexanil in Byol.
Stanje je bilo nekaj časa u redu. Potem pa krvni tlak znižal. Po navodilu zdravnika sem začela jemati polovico tablete Bioprexanil. Tudi to ni pomagalo. Nakar mi je tablete Bioprexanil ukinil.
Jaz pa imam še vedno nizek pritisk (92/72-75).
Stara sem 52 let.

Zdaj si vsak dan merim pritisk, ker je naenkrat že prišlo do naglega zvišanega pritiska (vzela sem tabletko), ki je trajal nekaj dni, potem pa se je tlak spet znižal.
Zanima me, zakaj mi tlak tako niha.

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Tatjana

Imam premalo podatkov za zanesljivo pravilen odgovor. Na osnovi sporočenih ugotovitev, bi sklepal na možnost, da ste imeli v zadnjih letih krvni tlak v normalnih mejah, morda razmeroma nizke vrednosti in, da se vam je tlak v zadnjem času nekoliko zvišal. Izgleda, da vas preseneča ugotovitev, da vam tlak precej niha. Glede tega bodite brez skrbi. Višina krvnega tlaka se v teku 24 ur nenehno spreminja, pri nekaterih ljudeh bolj, pri drugih manj. Morda se pri vas kar nekaj. Za dosego pravilnega načina zdravljenja, predlagam, da si nekaj krat izmerite tlak v mirnem okolju, v dopoldanskem času, v udobnem sedečem položaju in, da pri vsakem merjenju ponovite tri meritve v presledkih dveh minut. V presledkih med meritvami mora biti izpraznjen zrak iz manšete. Vsako meritev sproti zapišite. Najbolj zanesljivo pravilna višina tlaka je višina pri tretji meritvi in ta je merilo za dnevno, količino zdravila za znižanje tlaka.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!

Pred dvema tednoma sem imela balonsko dilatacijo zožene aortne zaklopke v Kliničnem centru v Ljubljani. Za balonsko dilatacijo so se odločili zaradi hude aortne stenoze. Zdaj pa opažam, da imam zelo nizek pritisk (80/60), pulz 80 in se mi neprestano vrti ter sem omotična. Imam pa tudi nekakšen neprijeten občutek v predelu srca, kot da bi me nekaj oviralo. Je mogoče to kaj povezano s tem oz. na kakšen način bi lahko rešila težavo?

Hvala že vnaprej za vaš odgovor.

Lepo vas pozdravljam.

Spoštovani, zaradi hitrejšega utripa uživam Lodoz, 5 mg, zaradi visokega pritiska pa sem dobila tablete Tritace, 5mg. Po daljšem jemanju obeh, mi je pritisk padel zelo nizko in sem prenehala z jemanjem Tritace tablet. Po nekem času pa se mi je na približno tri tedne pritisk zviševal tudi na 190. Ko sem poiskala pomoč na urgenci, mi je dežurni zdravnik rekel, da moram redno uživati tudi Tritace, 5 mg. Sedaj po nekaj mesecih se mi dogaja isto, saj imam včasih pritisk tudi 82/52 in temu primerno počutje.
Imate kakšen nasvet zame, saj ne vem več, kaj naj naredim. Ker sem starejša, me vse toliko bolj bega. Hvala za vaš odgovor. Lepo vas pozdravljam.

V dopisu je premalo podatkov za pravilen odgovor. Izgleda, da ste imeli, ob odpustu iz bolnišnice, normalen tlak in, da se je tlak znižal v zadnjih dneh. Upam, da so vam, ob odpustu, zdravniki rekli, da se lahko obrnete nanje če se bodo pojavile težave. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Ko pri bolniku ugotovimo, da boleha za hipertenzijo (visok krvni tlak) mu damo potrebna navodila, mu predpišemo zdravila in ga naročimo na kontrolni pregled. Če ugotovimo, da je odmerek pravilen, bolniku priporočamo, da jemlje predpisano zdravilo čim bolj redno in občasno si kontrolira višino tlaka. Če bolnik ugotovi, da je višina odmerka zdravila premajhhna, ni zadržkov, da dodatno vzame še pol tablete in obratno, če je predpisan odmerek premočno deloval ni zdržkov, da jemlje samo polovico tablete in se za naprej dogovori z zdravnikom.

Hvala za vaš odgovor. Sicer pa sem imela že v bolnišnici precej nizek krvni tlak, vendar ne toliko, kot sedaj doma. Jemljem tudi Concor (2-krat dnevno pol tablete – zjutraj in zvečer). Ko sem kontaktirala svojo kardiologinjo, mi je svetovala, naj opustim Concor. Nato se mi je utrip povečal, vrtoglavice in omotičnost pa so še vedno prisotne. Občasno imam tudi občutek, kot da izgubljam ravnotežje.

Ali mislite, da bi bil nizek krvni tlak lahko tudi posledica puščanje zaklopke, glede na to, da so mi jo razširili in so se težave pojavile kmalu za tem?

Hvala in lep pozdrav!

Je možno, da je zato tudi slabša prekrvavitev možganov?

Lep pozdrav!

Težko bi se odločil za mnenje, da spremembe v zalopkah pri vas, prispevajo k nizkim vrednostim krvnega tlaka. Verjetno ste že tretji dan brez Concorja in je tlak nekoliko višji. V nasprotnem primeru priporočam nekoliko bolj slane juhe in več gibanja. Ni zadržkov tudi za kratkotrajno jemanje nizkih odmerkov tablet hidrkortizona.

Odgovor že poslan

lepo pozdravljeni!
Imam bratranca, ki ima zelo nizek RR -81/36 in je trenutno hospitaliziran na OI.Imel je tudi menjavo aortne zaklopke in narejene tri by-passe.Zanima me ,kaj pomeni te rr , ali to pomeni hudo srčno popuščanje…Ali se to stanje lahko popravi.
Hvala in lp Renata

“RR” je kratica za besedno zvezo “Riva Rocci”, ki pomeni krvni tlak (KT). V dopisu navedena vrednost krvnega tlaka (81/36) je za odraslega človeka zelo nizka. Zanesljivo so zdravniki, ki zdravijo vašega bratranca, že ustrezno ukrepali.

Pozdravljeni,

stara sem 20 let.. Že moja mama ima zelo nizki pritisk, sedaj tudi vse dlje jaz. Opravljam enotedensko prakso v bolnici in se mi je zgodilo, da sem se v minuti zgrudila (prvič sinkopa-kolaps). Zrak je res bolj zatohel.

Skozi cel dan mi pritisk skače.. ko malo hodim se dvigne na 110/70. Če sedim mi je slabo, in imam zelo nizek tlak. Isto če ležim (ne morem cel dan ležati z nogami v zraku). Pod zelo nizek tlak mislim 90/50 ali še malo manj. Omenjena mi je bila možnost nosečnosti, vendar je negativno.

Ker sem slabokrvna in nisem vajena zjutraj dosti pojesti, je to verjetno večinski vzrok. Vendar kot pitje kave, slane jedi.. pomaga samo momentalno..zaradi tega sem zelo negotova.. Zanima, pa me ali priporočate obisk zdravnika, da ugotovi možne morebitne bolezni oz. predpiše kakšna zdravila? Občutek ob sesutju je bil zelo nelep, in se vnaprej bojim, da se ponovi, in sem nesigurna…

Kot pravijo visok pritisk pomeni kratko in dobro življenje, nizek pa dolgega in slabega..

Zahvaljujem se za odgovor.

V dopisu ste že navedli kako povprečno poteka življenje človeka s konstitucionalno nizkim tlakom. “Bolniki” si skušajo pomagati na več načinov: več krat bolj slana juha, več krat uživanje kave, počasi se dvigovati iz ležečega položaja, aerobne vaje, polurni sprehodi z živahno hojo 4 – 5 krat na teden, zadostni nočni počitki, itd. Srečno.

Lep pozdrav.
Zanima me par stvari okrog nizkega tlaka, namreč zdi se mi, da se to zadnje čase pojavlja tudi pri meni. Stara sem 20 let in nikdar mi niso na sistematskih ali kakršnih koli drugih pregledih rekli, da imam nizek KT. Zdaj pa že kar kakšna 2, 3 mesece opažam precej sprememb v počutju, mislim, da spim dovolj-včasih tudi po 9, 10 ur.. Se mi pa pogosto zjutraj pojavi slabost, omotičnost, pojavlja se mi izguba apetita, tresem se in potim hkrati, velikokrat sem utrujena, čeprav sem spala dovolj.. Ampak čez dan se pa stanje umiri in zvečer bi lahko premikala gore, v nasprotju z jutri, ko se počutim, kot bi me povozil vlak. Je to tudi ena od značilnosti nizkega KT? Je mogoče dedno, moja mama ima tudi nizek krvni tlak, okrog 100/60, skoraj nikdar zgornjega ne spravi do 110. Danes sem šla v lekarno merit KT, pokazalo mi je 114/79 in utrip 61. Trenutno se spopadam s kar stresnimi situacijami-selitev, nov partner, finančne težave itd, je tudi to mogoče en od vzrokov?.. Do zdaj nisem imela nikakršnih zdravstvenih težav take vrste in me je kar malo prestrašilo vse skupaj. Najlepša hvala za odgovor!

Očitno doživljate negativne vplive “stresa” (negativni vplivi okolja in osebnega življenja). Pravilno tolmačite številne motnje. Pričakujem, da boste z dobro voljo počasi premagali sedanje stanje. V podporo vaših prizadevanj vam priporočam zdrav način življenja pri čemer igrajo pomembno vlogo tudi polurni sprehodi 4 – 5 krat na teden delno z živahno hojo. Ne bo nič narobe, če si boste občasno olajšali počutje z blagimi pomirjevali (napr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji). Srečno.

Pozdravljeni,
tudi sama imam nekoliko nižji pritisk (okoli 90-95/ 55) in me zanima ali lahko nižji pritisk poleg drugih znakov povzroča tudi glavobole? Namreč zadnje leto ali dve so ti vsaj enkart na 14 in ponavadi se pojavijo 2-3 dni zaporedoma. Občutek pa imam, da me boli nekje za očesom enkrat enim, drugič drugim (kot nek pritisk) in pa na zadnjem delu glave. Mamo sem prosila, da glede tega vpraša svojo okolistko in ta je rekla, da verjetno preveč napenjam oči. Poleg tega pa se mi občasno dogaja, da se mi pred očmi pojavljajo “fleki” pogosteje če pogledam kak svetel predmet in potem vsakič, ko mežiknem vidim ali flek ali obris tistega svetlega predmeta, kar lahko traja tudi do nekaj minut. O teh flekih sem povprašala doma pa nihče ni imel pojma kaj mislim, zdaj pa ne vem ali nisem znala razložit oz. niso razumeli ali pa se jim to ne dogaja tako pogosto.
Hvala za odgovor.

Mislim, da bo na vaše vprašanje najbolj natančno odgovoril okulist. Upam, da gre za prehodne motnje, morda ob nizkih vrednostih krvnega tlaka. Srečno.

Pozdravljeni,

stara sem 17 let in pišem vam ker se mi od junija pojavljajo težave pa zanje ne najdem vzroka. Ker moji starši pravijo da težave niso dovolj resne za h zdrauniku, sem se odločila da napišem vam. Nekajkrat na teden me ponavadi okoli 3h popoldne začne zelo močno boleti glava,bolečina traja nekaj ur. Muči me nespečnost, velikokrat se ponoči zbudim popolnoma preznojena-za preoblečt. Od junija imam vsak mesec zelozelo močne menstrualne krče, za kar imam sicer že napovedan pregled saj protibolečinske tablete ne učinkujejo. Muči me tudi stalna napihnjenost trebuha, še posebej zjutraj je zelo boleče. Včasih se ponoči zbudim ker me tako boli trebuh. Nekajkrat se mi je že zgodilo da sem brez pravega razloga za nekaj minut izgubila zavest. Se redno ukvarjam s športom. zaradi teh težav sem si nekajkrat izmerila krvni tlak in imam povprečno nekje 100/60. Zanima me, kako si lahko pomagam, saj me zdaj ko se je začela šola te težave zelo ovirajo pri ucenju in kincentraciji.

Najlepša hvala za vašo pomoč.

Napisali ste, da imate različne težave (pogosti glavoboli, nespečnost, zbujanje ponoči vsa preznojena in bolečine v trebuhu, krči maternice ob menstruacijah, nizek krvni tlak). Mislim, da gre za težave mladostnice, ki je zelo verjetno telesno in duševno preobremenjena in jo pesti še nizek krvni tlak. Priporočam zdrav način življenja (zdrava, uravnotežena, dovolj slana prehrana, skrb za pravilno telesno težo, nekajenje, zmerno uživanje kave, zadostni nočni počitki, izogibanje čezmernim obremenitvam, itd.). Priporočam posvet pri izbranem zdravniku in pri ginekologu. Od gibanja priporočam polurne sprehode, delno s pospešeno hojo, 5 – 6 krat na teden. Ni zadržkov za jemanje blagih pomirjeval (napr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji). Srečno.

New Report

Close