nizek krvni tlak
Hladne roke in noge imajo mladi športno aktivni ljudje in starejši ljudje zaradi ateroskleroze. Razmeroma nizek rvni tlak in počasno bitje srca je prav tako značilen izvid za dobro treniranega športno aktivnega človeka. Ker izgleda, da so nekateri ožji člani družine hipertoniki (bolniki z visokim krvnim tlakom) obstaja verjetnost, da boste tudi vi hipertonik potem ko boste povsem opustili športno dejavnost.i
Spoštovani
Tudi jaz bi imela vprašanje glede nizkega krvnega tlaka.Par dni že opažami pri merjenju zelo nizek krvni tlak in sicer 90/60,94./69 in 100/58.Ali je to nevarno.Sem stara 33let in imam 16 mesečnega malčka ,ki ima zelo veliko energije.Ali bi bila potrebna obravnava pri osebnem zdravniku.
Hvala za odgovor
Lp
Slađana
Pri obravnavi krvnega tlaka pri odraslih navajamo, da je krvni tlak nizek pri vrednostih pod 110/60 mm Hg,. Take vrednosti imajo mnogi ljudje. Značilno, take vrednosti ne povzročajo nobene bolezenske spremembe v nobenem organu, niti v srcu, niti v možganih. Slaba stran nizkega tlaka je le ta, da bolniki z nizkim tlakom slabo zmorejo velike fizične in psihične napore, da se hitreje utrudijo, da so včasih omotični, itd. Proti težavam jim svetujemo redne aerobne vaje, zadostne nočne počitke, počasno vstajanje iz ležečega ali sedečega položaja, več obrokov hrane, nekoliko slano hrano, nekajenje, po potrebi uživanje kave, itd. Vsem državljanom svetujemo, da opravijo rutinske preglede pri svojih zdravnikih po dvajsetem letu starosti
Pozdravljeni
Imam 33 let in imam probleme z niskim pritiskom- 100/70, ter utrip 70. Z pritiskom sem imela vedno težave ampak nikoli tako,ponavadi se mi je samo spalo.Že 2 tedna se mi grozno vrti v glavi, ko se vstanem se mi vse zvrti in mi stemni pred očmi, tudi ko ležim na boku in se hočem obrniti v drugo stran se mi zvrti. Ko se se sklonim ali hočem pogledati gor in kaj doseči s police se mi zvrti in stemni pred očmi.Še čevlje si komaj zavežem ker sem mi zvrti v glavi. Imam tudi rahle glavobole in prav tako imam premalo železa v krvi. Vedno se utrujena in bi samo spala. Zdravnik mi je predpisal železo in tudi tablete Ditamin ki jih jemljem 1 krat do 2 krat na dan. Vrtoglavi so še vedno, mogoče malo milejše. Zdravnik mi je predpisal tudi hojo in pitje veliko tekočine.
Zanima me kaj še lahko naredim za boljše počutje kajti tudi v službi me to zelo ovira in se slabo počutim in sem utrujena.
Že vnaprej vam hvala za vaš odgovor!
Pozdravljeni
Imam 33 let in imam probleme z niskim pritiskom- 100/70, ter utrip 70. Z pritiskom sem imela vedno težave ampak nikoli tako,ponavadi se mi je samo spalo.Že 2 tedna se mi grozno vrti v glavi, ko se vstanem se mi vse zvrti in mi stemni pred očmi, tudi ko ležim na boku in se hočem obrniti v drugo stran se mi zvrti. Ko se se sklonim ali hočem pogledati gor in kaj doseči s police se mi zvrti in stemni pred očmi.Še čevlje si komaj zavežem ker sem mi zvrti v glavi. Imam tudi rahle glavobole in prav tako imam premalo železa v krvi. Vedno se utrujena in bi samo spala. Zdravnik mi je predpisal železo in tudi tablete Ditamin ki jih jemljem 1 krat do 2 krat na dan. Vrtoglavi so še vedno, mogoče malo milejše. Zdravnik mi je predpisal tudi hojo in pitje veliko tekočine.
Zanima me kaj še lahko naredim za boljše počutje kajti tudi v službi me to zelo ovira in se slabo počutim in sem utrujena.
Že vnaprej vam hvala za vaš odgovor!
Kljub velikim napredkom pri zdravljenju številnih bolezni smo še vedno brez “dobrih” zdravil proti tegobam, ki jih povezujemo z nizkimi vtrednostmi krvnega tlaka. Ker gre pri vas morda še za moteno delovanje refleksov ravnotežja, prosite zdravnika, da vas napoti tudi na pregled , ki mu pravimo poizkus na “nagibni mizi”. Strinjam se s predlogom vašega zdravnika, da redno vadite, da uživate več tekočin, nekoliko slanih, da skrbite zadostni nočni počitek, itd.
Navedena tegoba je posledica nizkega krvnega tlaka, ko je zgornji (sistolični) tlak pod 90 ali pod 80 mm Hg Pri sistoličnem tlaku nad 90 mm Hg je navedena tegoba v večini primerov povezana z anksioznim stanjem. Upam,da imate konstitucijsko (od rojstva) nizek tlak, pri katerem imate težave ob duševnih obremenitvah. Priporočam zdrav način življenja. Ne zanemarite koristi polurne hitre hoje več krat na teden, nekajenja, zadostega nočnega počitka, itd.[/b]
Pozdravljeni!
Stara sem 15 let in že nekaj časa imam težave s nizkim pritiskom. Moj pritisk je povprečno 105/55. Pred nekaj leti pa sem imela previsok pritisk. Imam tudi težave z hčitnico, saj mi dela premalo. Je to kaj povezano?
Pri nizkem pritisku se začnem počutit zelo omotično in postanem depresivna.
Imate kakšen nasvet?
Hvala 🙂
Upam, da vam je vaš zdravnik že povedal, da nimamo zanesljivo dobrega zdravila za blago višanje krvnega tlaka. Zdravniki pravimo, da nizek tlak pri mnogih ljudeh je konstitucionalna prirojena lastnost, ki “bolniku” lahko povzroča več težav (hitra utrudljivost, vrtoglavice, itd.), ki jih včasih težko premaga. “Bolnikom” z nizkim tlako priporočamo zadostno gibanje (več krat na teden polurni sprehodi, delno s hitro hojo, nekoliko bolj slane juhe, izdatno pitje tekočin, izogibanje sunkovitemu vstajanju, po potrebi uživanje kave, nekajenje, izogibanje stresnemu stanju, izdatni nočni počitek, itd.). Nekoliko me je presenetil podatek, da ste pred časom imeli prav obratno stanje (povišan krvni tlak zaradi živčnosti?). Pri nezadostnem delovanju ščitnice je krvni tlak lahko povišan, sicer normalen. Ali je depresivno stanje pogostno stanje? Morda bi bil koristen posvet pri psihiatru za najbolj ustrezno zdravilo.
Vrednosti krvnega tlaka navedene v dopisu so še v normalnih mejah. Morda je sedanja vročina kriva, da je zgornji tlak nekoliko nizek in, da se ne počutite dobro. Lahko vam bo koristilo uživanje malo bolj slane hrane. Ali vam kava popravi počutje vsaj za kakšno uro? Ali je delovanje p.m. redno kontrolirano?
Sama imam tudi od nekdaj nizek krvni tlak. (malo prej izmerjen 99/65/utrip 75). pri 24 letih, 172cm in 55kg
S tem, da jaz obožujem zeleni in črni čaj, kavo preziram, obožujem dolge sprehode s psom v hitrem tempu in še dobrih 20min navkreber (povprečno dva sprehoda po 1h) ter kratke sekvence šprinta, aeorobiko, agility pa je moja ljubezen! Slano hrano imam prav tako rada in si jo privoščim, spijem veliko vode, limonade, sok pijem občasno le 100%, izogibam se edino sladkorju, ki mi še dodatno jemlje energijo (že tako se mukoma prebijem skozi dan).
Glavoboli, nenehna utrujenost, slaba koncentracija, slab spomin, pogoste afte, hladna stopala in roke, obupno mehki mehki nohti, ki se plastijo, občasno pa mi srce podivja za kratek čas, takrat me tudi boli v predelu srca…Zelo nadležno in pravzaprav otežuje kakršno koli učenje (srednja šola, fax). nonstop problemi.
Skratka, klasični nasveti (gibanje, svež zrak, slana hrana, kava oz. črni čaj) pri meni žal nimajo učinka. Bo treba s tem živet cel ljubi čas očitni.
V učbenikih o srčnih boleznih je vedno prisotno tudi poglavje o visokem in nizkem krvnem tlaku. Medtem, ko je visok krvni tlak obravnavan kot bolezen, nevarna za naše zdravje, je nizek krvni tlak obravnavan kot konstitucijska značilnost prisotna pri nizkem procentu ljudi, ki ni nevarna za “bolnikovo” zdravje, povzroča pa lahko hude motnje počutja, bolečine pri srcu, motnje srčnega ritma, hladne okončine in s tem lahko zelo zmanjša delazmožnost in radoživost. Pred desetletji je bilo na trgu kar nekaj zdravil, ki naj bi “bolnikom z nizkim tlakom” nekoliko dvigala tlak in jim s tem zboljšala počutje. Ker se je sčasoma izkazalo, da so brez zanesljivega učinka, so jih nehali izdelovati. V prometu so ostala le zdravila, ki vsebujejo “kortizon” in jih zdravniki predpišejo le v primerih dokazanega premajhnega delovanja nadledvičnih žlez, na kar v vašem primeru, na osnovi vsebine vašega dopisa, ne bi posumil.
Drago mi je bilo, ko sem bral, da zelo skrbite za izdatno gibanje, ki ga “bolnikom” z nizkim tlakom zelo priporočamo. Podpiramo tudi uživanje nekoliko slane hrane. Ne nasprotujemo uživanju kave ali sladkorja. Nujno morajo zdraviti morebitne druge bolezni (slabokrvnost?) Na srečo so “težave” zaradi nizkega tlaka večinoma prisotne v času, ko je “bolnik” soočen z zahtevnimi življenjskimi obremenitvami. Želim vam, da bi uspešno premagala sedanje “tegobe” in se veselila življenja.
Pozdravljeni!
Stara sem 21 let, 54kg in 160cm višine in sem zadnje čase začela opažati, da se mi hitro zvrti ko ustanem. Ker sem začela sumiti na nizek tlak sem si ga izmerila in dobila rezultat 93/61. Sem že prej imela nizek tlak, vendar tako nizkega še nikoli. Je mogoče to posledica izgube kilogramov v zadnjih nekaj mesecih (5kg sem shujšala). Sem se pa tudi začela bolj športno ukvarjati (10 kilometerski tek enkrat do dvakrat na teden, pohodi, kolesarjenje). Je mogoče vzrok to? Sem pa nekadivka, kavo pijem le občasno, jem pa dokaj zdravo hrano.
Najlepša hvala za odgovor!
Na vaš dopis sem že odgovoril. Preseneča me,da se jeodgovoril izgubil. Verjetno ste konstitucijsko “hipotonična” in vam nizek tlak kar povzroča različnne neprijetne motnje. Zanesljivo dobro delujočih zdravil proti hipotenziji ni na razpolago. “Bolnikom” svetujemo slane juhe, uživanje kave, redno gibanje (predvsem več krat na teden polurne sprehode z živahno hojo), izogibanje stresom, počasno vstajanje, itn.). Izjemoma predpišemo nizke odmerke Hydrokortizona.
Pozdravljeni!
Tudi jaz bi vam rada zastavila vprašanje. Že približno eno leto opažam občutek hitrega bitja srca. Ko si izmerm krvni tlak, je slednji 100/ 50, utrip 48-55. Na ekg-ju sem že bila, toda ne zaradi teh težav, ampak je šlo za nekaj drugega, toda takrat je bil izvid povsem ok in tudi ničesar niso ugotovili. Kaj mislite, zakaj pride do občutka razbijanja srca, a mi srce v resnici bije zelo počasi. Je kriv nizek tlak? Naj povem še to, da ni vedno tako nizek, pa se ta občutek kljub temu pojavlja. Občasno imam pritisk tudi 115/ 60 in posledično tudi več utripa.
Lp, Tina
Napisali ste, da imate več krat pospešeno srčno frekvenco, v dopisu ste pa navedli razmeroma nizko srčno frekvenco Predstavljam si, da v mirovanju imate nizko srčno frekvenco in občasmo prezgodnje srčne utripe (ekstrasistole). Hkrati ugotavljam, da imate nizek krvni tlaK, ki je lahko kriv za občasno slabo počutje in nastopa omotičnosti. Proti navedenim težavam priporočamo zdrav način živjenja, več krat na teden polurne sprehode z živahno hojo, izogibanje stresnim situacijam, izdatni nočni počitek, itn. Ni zadržkov, da po potrebi vzamete blago pomirjevalo.