Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija nizek krvni tlak

nizek krvni tlak

Spoštovani!
Glede na moje slabo počutje v zadnjih mesecih, sem si začela meriti krvni tlak, ki pa je nizek.Povprečje 100/70, ter utrip 70

Moje počutje skozi dan: omotičnost, rahli glavoboli ter občasno špikanje v glavi, utrujenost.
Ali mogoče lahko na moje stanje vpliva tudi zelo zgodnje vstajanje ob 4:00? Namreč imam tako službo katero začenjam ob 5h zjutraj.
Imam tudi 2 letno hčerko katera mi vzame veliko energije jaz bi pa rada da nisem vedno tako utrujena oz. da si popravim krvni tlak, če je temu le ta vzrok.??
Zanima me namreč kaj lahko storim za boljše počutje oz. za boljši krvni tlak?

Res je tudi to da bolj malo pijem, ker pozabim. Kavo pijem redno.

Že vnaprej vam hvala za vaš odgovor!
Urška

Vtis imam, da ste “bolnica z nizkim krvnim tlakom”, ki ste fizično (zgodnje vstajanje) in psihično obremenjena. Zgornji krvni tlak okrog 100 je nizek, vendar brez posledic pri normalnem življenju. Ob težavah (zaradi nizkega krvnega tlaka) priporočamo nekoliko bolj slano hrano, sproščenost, redne polurne sprehode z deloma živahno hojo, eventuelno pitje kave, itd. Odsvetujemo kajenje in uživanje alkoholnih pijač.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni,
Stara sem 42 let, že nekaj let imam nizek krvni tla, zadnja meritev je bila 99/60. Ponavadi sem zaspana, hitro utrujena, večkrat se mi zvrti v glavi, posebno takrat ko prehitro vstanem. Gibljem se sicer redno, vendar so to pretežno kratki sprehodi, v glavnem z otroci in psom. Kaj mi svetujete ? Naj obiščem zdravnika ali poskušam dodatno storiti kaj sama. Moti me predvsem ker sem non stop zaspana in utrujena, zadnje čase pa me tudi skrbi da gre za kak bolezenski pojav ker je moj pritisk konstantno tako nizek. Ko je zunaj slabo vreme, zjutraj težko vstanem iz postelje ker sem tako utrujena. Imam pa tudi probleme s krčnimi žilami. Drugih težav nimam.

Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav,
Simona

Po vsebini vašega dopisa domnevam, da ste “bolnica” z nizkim krvnim tlakom že od mladosti. Zdravil s katerimi pri bolnikih zvišamo krvni tlak je malo in jih uporabljamo le pri hudih padcih tlaka. “Bolnikom” s stalno nizkim tlakom svetujemo uživanje slanih juh, po potrebi tudi kave, predvsem pa redno živahno hojo(pol ure na dan), nekajenje, zadosten nočni počitek, itd.Ker imate vidne krčne žile lahko poizkusite zboljšati tlak z redno rabo elastičnih nogavic.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

katera zdravila pa so to? Jaz imam povečini tlak: 75/ 50 ,včasih tudi 60/45

V dopisu ste navedli, da včasih imate zelo nizke vrednosti tlaka. Predstavljam si, da ste ob navedenih vrednostih hudo omotičen in zelo nesiguren pri hoji,morda kar nepokreten. V takih primerih priporočamo pregled pri endokrinologu, da odloči o morebitnem zdravljenju nizkega tlaka s tabletami, ki vsebujejo hormon nadledvičnih žlez.

Pozdravljeni!

V levi roki se mi pojavlja bolečina, ki pa ni stalna. Imam nizek krvni pritisk 105.66,66. Stara sem 61 let z 66 kg telesne teže.
Zanima me kaj je vzrok temu -sem bolj panične sorte ženska- in ali naj obiščem svojega zdravnika.Zdravil za nizki krvni tlak nimam.

Jemljem pa Elderin 300mg tablete ta sklepe in peibližno 3 tedne Sirdalud 2mg.
Za odgovor se vam prav lepo zahvaljujem

Anica

Predstavljam si, da ste imeli vse življenje nizke vrednosti krvnega tlaka in, da zaradi tega niste imeli težav.Sedaj se bojite, da imate tlak prenizek. Navedena višina tlaka je nekoliko nizka, vendar je lahko še brez slabe posledica (vrtoglavica, nesigurna hoja). Morda vam je znano, da zdravil za blago dviganje tlaka nimamo. Bolnikom svetujemo malo bolj slano hrano, redne sprehode, uživanje kave. Pri izrazitih težavah zaradi nizkega tlaka se včasih zdravniki odločijo za zdravljenje z nizkimi odmerki hidrokortizona, ki pa lahko ima neprijetne posledice (osteoporoza).

Pozdravljeni,

stara sem 24let in že kot otrok sem imela probleme z nizkim krvnim tlakom in zaradi tega sem velikokrat padla v nezavest, sedaj se mi to ne dogaja več tako pogosto,pa vendar če vidim veliko krvi ali slab zrak v bolnicah.
Se mi pa zelo pogosto dogaja da se popolnoma “zgubim”, počutim se kot da bom padla v nezavest in ta občutek lahko traja tudi po več ur, ob tem se počutim utrujeno in kot da nimam nadzora nad okolico, čeprav se lahko normalno pogovarjam, hodim itd. Občutek je takšen kot da sem na pol zaspana, in v očeh imam pritisk.
Velikokrat se mi to dogaja med vožnjo, pa na srečo vedno prispem na cilj, ali pa v nakupovalnem središču polnem ljudi…pa tudi vsakodnevno. Kadar si izmerim pritisk je le ta normalen. Zdi se mi pa da imam največje probleme pri spremembi vremena. Ali je možno da mi pritisk tako hitro pade?
hvala za odgovor
Lp

Izgleda, da ste bolnica s kronično nizkim tlakom, ki vam “povzroča” neprijetne motnje pri posebno nizkih vrednostih. Predstavljam si, da je vaš zdravnik seznanjen z vašim stanjem in, da vam je že skušal pomagati. Verjetno vam je znano, da še ni zdravila, ki bi ga redno predpisovali prizadetim bolnikom, da jim stabiliziramo tlak v zadovoljivi višini. Razmeroma zadovoljivo si bolniki sami pomagajo s splošnimi ukrepi zdravega načina življenja (nekajenje, zmerno uživanje alkoholnih pijač, zdrava, uravnotežena, nekoliko slana hrana, redno gibanje pri čemer so pomembni polurni sprehodi z živahno hojo več krat na teden, zadostni nočni počitek, izogibanje stresnim situacijam, uživanje 2 – 3 skodelic kave v dnevih posebno nizkih vrednosti tlaka, itd.) Ni posebnih zadržkov, da izbrani zdravnik poizkusi pri bolniku stabilizirati tlak v zadovoljivi višini z nizkimi odmerki zdravila Hydrokortizon 10 mg. Ali ste že opravili preizkus na nagibni mizi?

Pozdravljeni!

Gre za mojega očeta, v starosti 71 let. Redno hodi na preglede srca in pljuč in zadnji izvidi so bp. Do 1984. leta je veliko kadil. V starosti so mu ugotovili popuščanje srca, ima tudi hudo sladkorno, močno dioptrijo, zdaj veliko kašlja, včasih je inhaliral zdravila. Njegov pritisk je zastrašujoč: 70/50. Kar naprej se mu vrti, nas pa je strah, da ga ne bo kap. Je pa tudi malce trmast, urgentno k zdravniku noče.
Kako naprej, ali naj čakamo do srede 13.2.13, ko ima pregled pri svoji zdravnici?
Hvala za nasvet
Mojca

Opravičujem se za pozen odgovor. Upam, da ste že prišli do izbrane zdravnice ali do zdravnika, ki opravlja obiske na domu. Srečno.

Jaz pa bi vprašala imam namreć že dlje časa nizek krvni tlak okrog 90/60 in pade tudi nižje imam pa občutek, ne samo, da bom padla ampak me boli glava v očeh imam občasno močan pritisk, da kar močno boli sem pa tudi bolj živčne narave psihično bolj bogo saj sem bila kar pet let izpostavljena psihičnim pritiskom v službi občasno imam tudi težave z vidom( vidim megleno ali pa moram neko stvar gledati dlje časa, da vem kaj sploh je) glava pa me boli presvsem v zadnjem delu imam pa tudi težave z koncentracijo a je možno, da bo to sčasoma malo bolje ali je boljše, da obiščem zdravnika.

V dopisu so navedene značilne težave pri ljudeh z nizkim krvnim tlakom.
Verjetno vam je znano, da je nizek krvni tlak konstitucijska značilnost, ki jo z zdravili ne uspemo spremeniti. Slaba stran tega stanja je ta, da imajo bolniki z nizkim tlakom pisano sliko motenj: omotičnost, vrtoglavice, glavobole, bolečine pri srcu, hitro utrudljivost, občutljivost na vremenske spremembe, itd. Najbollj sami ugotovijo kako se zoperstaviti težavam: zdrav način življenja, redni polurni sprehodi z živahno hojo, nekoliko bolj slana hrana, počasno vstajanje iz ležečega ali sedečega položaja, nekajenje, itd. Dopustne in včasih koristne so skodelice kave, itd.

Lepo pozdravljeni,

pred leti sem imela težave z povišanim krvnim tlakom (pretvsem zaradi prisičnih obremenitev) tako sem pričela z rednim uživanjem zelenega čaja, uporabo česna in podobnih zadev za zniževanje tlaka. Že vrsto let ne jem niti več slane hrane (oziroma občasno), ker se veliko ukvarjam s športom.

Zdaj se mi pogosto dogaja, da imam krvni tlak pod 100 ter spodnjega okoli 80 – 85, stčni utrip pod 70.

Nimam vrtoglavic, le velikokrat čutim rahlo zaspanost ter se težko zberem. Če sem na kakršnih koli predavanjih, lahko kmalu kar zadremam ter imam pogosto težave na sestankih, da enostavno postanem tako zaspana, da se mi oči kar zapirajo. Je vse navedeno povezano s krvnim tlakom? Ali je tak tlak kokorkoli nevaren (98/85), ker sta si zgornji in spodnji preveč skupaj?

Na splošno sem zelo zdrava, redko zbolim in konzumiram dokaj v redu hrano.

Stara sem 29 let.

Zahvaljujem se vam za odgovor ter vas lepo pozdravljam,

Maja

Lepo pozdravljeni,

pred leti sem imela težave z povišanim krvnim tlakom (pretvsem zaradi prisičnih obremenitev) tako sem pričela z rednim uživanjem zelenega čaja, uporabo česna in podobnih zadev za zniževanje tlaka. Že vrsto let ne jem niti več slane hrane (oziroma občasno), ker se veliko ukvarjam s športom.

Zdaj se mi pogosto dogaja, da imam krvni tlak pod 100 ter spodnjega okoli 80 – 85, stčni utrip pod 70.

Nimam vrtoglavic, le velikokrat čutim rahlo zaspanost ter se težko zberem. Če sem na kakršnih koli predavanjih, lahko kmalu kar zadremam ter imam pogosto težave na sestankih, da enostavno postanem tako zaspana, da se mi oči kar zapirajo. Je vse navedeno povezano s krvnim tlakom? Ali je tak tlak kokorkoli nevaren (98/85), ker sta si zgornji in spodnji preveč skupaj?

Na splošno sem zelo zdrava, redko zbolim in konzumiram dokaj v redu hrano.

Stara sem 29 let.

Zahvaljujem se vam za odgovor ter vas lepo pozdravljam,

Maja

Škoda, da niste napisali vrednosti tlaka, ki jih ste imeli pred nekaj leti. Verjetno so bile na zgornji meje normale ali malo čez. Zdaj, ko je psihičnih obremenitev manj ali jih obvladujete se je krvni tlak “vrnil” na izhodne vrednosti po konstituciji. Morda vam je že znano, da “specifičnih” zdravil za zdravljenje nizkega tlaka ni. “Bolniki” z nizkim tlakom imajo to prednost, da so razmeroma zavarovani proti možganski kapi, niso pa zavarovani proti vrtoglavici, hitri utrudljivosti in drugim težavam (zadremanje na predavanjih), ki so posledica nizkega krvnega tlaka. Bolnikom z nizkim tlakom priporočamo čim več rekreativnega gibanja (polurna pospešena hoja več krat na teden) zdravo, uravnoteženo prehrano, plavanje, kolesarjenje, nekoliko bolj slano hrano, počasno vstajanje iz ležečega in sedečega položaja, uživanje kave, izjemoma tudi nizke odmerke hidrokortizona.

Odgovor že sporočen (gl. zgoraj).

Pozdravljeni,

Pred 1 mesecem sem bil na preventivnem pogled, ker se zadnje čase počutim utrujeno, brez energije, in tiščanjem v žlički (ko se mi spahne ta bolečina popusti).

Izvidi:
Ultrazvok trebuha bp
EKG tlak 156/86 mmHg 65 / min

Interpretacija
Sinisus rhythm
abnormal right axis deviation
qrst contour abnormality
consistent with high lateral myocardial damage

izvid krvi;
S glukoza 6,2
S holestorol 5,6
S trigiliceridi 1,7
S HDL holestorol 1,2
S LDL holestorol 3,5

Scitnica
S THS 4,74
S T4 20,10
S T3 5,00
S TPSA 0,391

Predvsem mi je bilo čudno da imam povišan holesterol saj se namreč ukvarjam s športom do 4-krat na teden in se zdravo prehranjujem brez soli in mascob. Glede pritiska sem vedel da bom imel visokega, saj pri zdravnikih sem imel vedno okol 160/85. Doma pa okoli 140 oziroma v mejah normale.

Zdaj sem si pa ponovno zacel merit doma pritisk in sem ga mel v povprecju 110/58 utrip 57. Imam hladne dlani in noge.

Zdaj me zanima zakaj imam tok nizek pritisk, ker sem vedno imel povišanega saj imata oba starsa povisanega. Ali je kaj narobe s srcem?

Zahvaljujem se vam za odgovor.

Pred leti je bil mot pritisk kar krepko povečan (vendar v intervalih), ki naj bi bil posledica psihične obremenitve, to je bilo tudi do 180/110, ko sem se kar naenkrat zbudila ponoči in čutila močno razbijanje srca. Zdaj se je vse umirilo. Redno se ukvarjam s vzdržljivostnim športom kot je navaden tek, tek na smučeh in plavanje ter tudi drugi sezonski športi.

Še enkrat se vam zahlaljujem ter vas lepo pozdravljam,

Maja

New Report

Close