nizek krvni tlak?
Pozdravljeni,
Zanima me, katere vrednosti (približno) krvnega tlaka lahko že štejemo kot nizek krvni tlak?
Sam sem si namreč včeraj popoldan meril in zgornji tlak je bil okoli 120, spodnji pa okoli 60 (120/60, 110/65). Bi to pomenilo že nizek krvni tlak? Predvsem me skrbi druga številka, ki se vrti okrog 60. To pa sprašujem zato, ker imam težave z utrujenostjo in omotičnostjo.
Hvala in lp,
Žiga
Optimalni krvni tlak je120/80 mm Hg. Vrednosti pod 100/60 mm Hg opredelimo kot nizek krvni tlak, ki ga zdravniki navajajo z diagnozo “kronična konstitucijska hipotenzija” in v ožjem smislu ni bolezen. Res pa je, da ljudje s kronično nizkim tlakom čutijo neko kronično utrujenost brez vzroka,se prej utrudijo, so bolj občutljivi na spremembe vremena, so včasih omotični. Takim “bolnikom” pomaga redna aerobna vadba, uživanje slane hrane, kave 2 – 3 krat na dan.
Hvala za dogovor.
Moj krvni tlak je bil včeraj okrog 110/60, pulz pa 55. Sicer imam ponavadi pulz okrog 60.
Je lahko tudi tako nizek pulz povod za slabo počutje oziroma utrujenost? Naj povem še to, da sem bil že večkrat na EKG pregledu, pa je bilo vse OK, le pulz je bil vedno bolj nizek. Tudi nisem kak vrhunski, natreniran športnik, da bi imel zaradi tega tako nizek pulz.
Lep pozdrav,
Žiga
Pri nizki srčni frekvenci (50 utripov na minuto in manj) je pomemben izvid EKG. Če ugotovimo, da je prisoten “sinusni ritem” pomeni, da je srce zdravo in, da deluje “varčno”.V večini primerov je tako stanje prisotno pri ljudeh, ki so telesno aktivni (fizični delavci, športni rekreativci). Verjetno je tako stanje pri vas. Nizka srčna frekvenca je lahko vzrok za slabo počutje in utrujenost če je pod 40 utriupov na minuto.Nekaj podobnega lahko rečemo v zvezi z nizkim tlakom, če je zgornji tlak pod 110 mm Hg. Mnogokrat grejo skupaj stresne obremenitve in nizke vrednosti srčne frekvence ali krvnega tlaka in se pri tem težko opredelimo koliko je bolnikova simptomatika posledica stresnega stanja in koliko posledica nizkega tlaka ali nizke srčne frekvence.
Lep pozdrav,
stara sem 27 let in trpim za nizkim krvnim tlakom in neznansko utrujenost skozi cel dan.
Moj krvni tlak je 98/58, utrip pa okoli 80.
Tudi moja mami in brat imata nizek krvni tlak. A so te stvari torej podedovane? Kaj lahko naredim proti tolikšni utrujenosti in k zvišanju krvnega tlaka? Sicer kave res ne maram in bi raje storila kaj drugega. Pa tudi nisem pristaš slane hrane, saj ta sproža željo po sladkarijah. Pa smo takoj pri slabi prehrani…
Rekreativno se ukvarjam tudi s špotom. Ali športne aktivnosti znižujejo ali zvišujejo krvni tlak?
Najlepša hvala za vsak nasvet.
Očitno je nizek krvni tlak v vaši družini deden. Mnogi ljudje, ki imajo po naravi nizek krvni tlak so lahko skozi vse življenje brez vsakršne motnje. Na drugi strani so pa ljudje, ki imajo zaradi stalno nizkega tlaka kar nekaj težav: hitro utrujenost ob telesnih obremenitvah, vrtoglavice, zaspanost, itd. Bolnikom svetujemo redno aerobno vadbo, izogibanje stresnim situacijam, v hrani obilo tekočin, nekoliko bolj slano hrano, uživanje kave, nekajenje.
S športno dejavnostjo nekoliko znižamo visok krvni tlak in zaviramo nihanje tlaka pri nizkem tlaku.