Ker nimam tolk znanja o tem bi vas prosila če mi lahko kdo pomaga katera zelenjava ima nizek GI?
Prav tako je veliko govora nasplošno o zdravi prehrani, pa me zanima katero kupujete in kje?
Velikrat opazim da jeste skuto pa je še nisem našla da nebi imela polno maščob v sebi, bele hrenovke sem že našla, kaj še jeste?
Prav tako pa me zanima kako je z energijskimi tablicami, ali tablicami ala Corny, ali si jih kdo privošči namesto malice,katere ja in katere ne?
Hvala vsem, ki mi boste olajšali nakupovanje zdrave hrane :o)
Piščanček na žaru. Piščančja prsa. Tunina v slanici. Skuta buliminska. Od Valfruta piro fižol beli. Zelenjava presna vse. Vkolikor je presna pozabi na GI in ostale teorije. Olive. Orehi mandlji semena vseh oblik in vrst (pest na dan) kefir ego jogurt navaden ne sadni. Sadje 2 enoti na dan (najraje citrusi kivi lahko tudi ostalo samo po 100g) ribe na žaru tako in drugače najraje losos (ogromno omega nenasičenih maščob) Maščobe niso sovražnik. Pravilne maščobe ti bodo dobesedno pomagale hujšati. Izogibaj se živalski masti in maščobi v mesu mleku in mlečnih izdelkih. Ribe so super. Ravno tako semena. Energijske tablice itd so toliko zaželjene kot karkoli drugega umetnega. In čeprav te prepričujejo da vsebujejo ne vem kakšne vlaknine sadje itd se jih (osebno mnenje) raje izogibaj. Vsebujejo precej emulgatorjev stabilizatorjev ojačevalcev arome in… sladkorja. Skuta buliminska in sirotka dobiš vsaj 1x na teden na tržnici v LJ. Kisava tudi odlično očisti telo predvsem jetra. (“dodelana oplemenitena” sirotka) Testenine od mlinotesta pirine. Zraven omako iz paradižnika z zelišči. Lahko iz tunine v slanici. Buliminsko skuto med zelenjavo zvečer. Skutnica (buliminska skuta 2 žlici med vrelo vodo zraven kos rženega kruha) Kruh rženi od Pekarna Vrhnika. Tekočina je samo VODA VODA VODA ! Včasih zeleni čaj ali čaj iz plodov in zelišč ki jih sam naberem v naravi.
Evo, tabelca, kjer boš našla vsa živila:
Ja sej kuhane zelenjave ne maram, fajn mi je žvečit korenček.
Am tuno jaz jem v olivnem olju a je to vredu, žal je v lastnem soku ne morem jest…oz ne morem je dol spravt :O)
Še neki me zanima, zelo rada imam jajca, pa niti ne tolk cela kot beljak.Kolk na teden ga lahko pojem? Ponavadi rumenjake potalam partnerju in mačku ker naj bi bil dober za dlako.Pojem nekje 6 jajc na teden od tega 2 rumenjaka a je to preveč? Ker naj bi imel velik holesterola.
Dracon,
verjetno si imel v mislih albuminsko skuto (Mlekarna Planika , obstajajo tudi drugi proizvajalci, tudi kmetije). Tudi meni je ta skuta všeč, saj je slada in ne kisla, kot ostale vrste skut, je pa res, da vsaj ta od Mlekarne Planika vsebuje veliko maščob (10%) in tudi veliko OH (11,5%); verjetno tudi od tod sladek okus. Posledično je tudi kalorično bolj bogata.
Sam imam najraje odlično skutko Mercatorjeve blagovne znamke Zdravo življenje, pakirano v lončkih po 250 g (pravkar sem za zmazal pol!). Če prepišem z deklaracije, 100 g skute vsebuje 13,0g B, 3,5g OH in 0,5g M, skupaj 70 kcal (299 kJ). Zame je ta skutka mega.
Vraga pa še bulimija in albuminska skuta. Hahaha ! Ja to se zgodi če pišeš poste na hitro med službo 😛 Ja ja saj tovarna Planika je dobesedno 3km stran. Ampak jaz jo kupujem pri kmetu. Tako kot sirotko in kisavo. Je vsaj 100x boljša. Sladka je zaradi mlečnega sladkorja ki ostane v sirotki. Od tu tudi OH. Ampak si jo vseeno privoščim. Tudi slano. Popolnoma brez posledic pa še uživam lahko maksimalno. Seveda med samim hujšanjem nisem jedel te skute. Čeprav danes mislim malo drugače in bi jo zagotovo glede na gibanje in vse komot si privoščil. Ampak nič zato 🙂 Mercatorjeve pa ne maram mi deluje (po okusu izgledu in občutku v ustih) dosti preveč… plastično 🙂 Vsaj v primerjavi z domačo. 100 ljudi 5000 okusov !