Najdi forum

Nizek bazalni metabolizem

Pozdravljeni.

Sem stara 33 let, visoka 166cm in težka 53kg (niham od 52-54)kg. Kolikor je razvidno, nimam problemov s težo. Že kakšna zadnja 3 leta sem spremenila svoj življenjski slog – jem več manjših obrokov na dan (kuham si v glavnem sama), čim bolj raznovrstno hrano, spijem vsaj 2 litra vode na dan in redno telovadim. Zjutraj slabe ure delam pilates vaje, ker v službi večinoma sedim, popoldan pa okoli slabo uro tečem, kolesarim ipd. Ocenila bi da jem okoli 2000 kcal na dan.

Zadnje čase sem se počutila zelo utrujeno, vseskozi me je zeblo in na splošno sem imela veliko manj energije. Tudi vsi so mi govorili, da bi morala več jesti. Zato sem zvišala vnos hrane (dodala sem še eno malico). V dveh mesecih sem se zredila za 2 kg, kar niti ni problem, ampak sem še vedno bila brez energije hkrati pa so se začeli tudi problemi z želodcem in prebavo. Pri zdravnici sem opravila par testov: kri, ščitnica kot tudi z želodcem je vse v mejah normale.

Sem pa s prijateljico odšla na meritev telesne sestave in merjenje metabolizma. Vem, da te meritve niso čisto natančne, so mi pa pokazale da imam mišične mase 20%, osnovni metabolizem pa samo 950kcal. Svetovali so mi predvsem, da naj ne znižam vnosa hrane (okoli 2000kcal na dan), več beljakovin, več pitja kave in bolj intervalne vadbe. Vse to počnem že en mesec, 2kg sta šla zelo hitro dol, tudi malo več energije imam. Ali je to ok? Na netu sem veliko prebrala, da bi morala začeti vaje z utežmi – vendar nisem tip za telovadnice, kot tudi se mi to zdi bolj finančno obvezujoče.

Čez kakšen mesec bi zopet šla preveriti metabolizem. Ne obremenjujem se veliko s težo, niti nisem toliko zainteresirana v preoblikovanje telesa, rada bi le dvignila metabolizem in se počutila … kaj pa vem … bolj zdravo. Imate mogoče še kakšen dodaten nasvet zame?

Bazalni metabolizem ni kazalec dobrega počutja… Bazalni metabolizem je vrednost energije, ki jo naše telo porabi za ohranjanje osnovnih življenjskih funkcij (kot, da bi ležali in se nič gibali). Tako, da razlog za slabo počutje pri vas ni nizek BM, ki pa je glede na vaše mere povsem primeren. Tudi 20% čiste mišične mase je povsem soliden reultat za povprečno rekreativko. Zagotovo pa se BM dvigne s povečanjem mišične mase, za kar so potrebne ustrezne vaje za moč: Pilates je super, samo na povečanje mase res ne vpliva. Vseeno lahko marsikej postorite z vajami z lastno težo, zlasti če na tem področju še niste nič delali. Ob tem pa je smiselno povečati bejakovinski vnos hranil. Razlog za slabo poutje pa morate najti drugje, vsaj takšno je moje mnenje iz zgoraj napisanega, mislim pa da s takim aktivnim slogom in zdravo prehrano ter zadostno količino spanja niste daleč od uspeha 🙂

lp

[url=http://www.bodyteam.si/osebno-trenerstvo/]Osebno trenerstvo[/url] Bodyteam | Jure Klemenčič

Hvala za odgovor!

Res se mogoče nisem najbolje izrazila, mislila sem bolj na to, da moje počutje verjetno tudi vpliva moja prehrana. Sem pa začela z vajami z lastno težo kot ste predlagali, seveda je še prezgodaj za kakšne rezultate.
Glede nizkega BM – res se ne spoznam toliko, vendar po vseh izračunih naj bi ga imela tam med 1150-1300, tudi kjer so mi izmerili metabolizem so bili zelo presenečeni nad številko.
Še enkrat hvala za nasvete, včasih seje dobo prepričati tudi ali gre človek v pravo smer :-).

LP

Kot si že sama napisala, meritve same niso vedno optimalne, poleg tega pa izračuni po formulah prav tako niso 100% natančni. BM je tak kakršen je pri posamezniku, samo izračuni niso vedno ok 🙂 Kar tako naprej.

lp

[url=http://www.bodyteam.si/osebno-trenerstvo/]Osebno trenerstvo[/url] Bodyteam | Jure Klemenčič

Očitno ti gre kar uredu, samo vztrajaj. Meritve bazalnega metabolizma je špekulacija, to špekulacijo nekoliko omiliš, če se vedno meriš z istim merilcem. Še vedno ne boš vedela dejanske vrednosti, boš pa videla trend.

Mito Šinkovec http://www.telodrom.com Center Telodrom http://www.mito.si Mito stran https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok

tudi sama sem zadnje čase brez energije, čeprav podobno funkcioniram kot spraševalka (imam pa sicer težave s ščitnico). Morda je malce kriva spomladanska utrujenost…pri pregledu krvi je zdravnica komentirala, da vnašam preveč beljakovin, da to vidi na jetrih in, če uživam beljakovinske napitke. Le te sem en čas res uživala 2x na teden, sedaj pa že nekaj mesecev ne. Sem pa dnevno uživala kar precej beljakovin (zjutraj nekaj skute skupaj z OH, potem za kosilo, nato malica jogurt in pri večerji obvezno B). Sedaj sem vnos B zmanjšala (zjutraj nič, za kosilo bolj malo, malica jogurt in večerja v večini B in zelenjava). Kar se tiče pa počutja…ja, bilo je že bolje…sem pa 1 teden na brezglutenski dieti in imam občutek, da je razpoloženje boljše.

Meni je vnos večje količine beljakovin zelo pomagal, prej sem jih jedla premalo, predvsem mesa. Ščitnico sem preverila že večkrat, kajti simptomi nizkega metabolizma so zelo podobni kot pri motenem delovanju ščitnice. Nisem občutljiva na gluten, tako da pri meni brezglutenska dieta ni smiselna.

Z intervalno vajo sem opazila predvsem spremembe pri tem, da me veliko manj zebe. Včasih sem še vedno premražena (tako da mi pomodrijo prsti), ampak s telovadbo je tega vse manj. Posledično tudi dlje spim (okoli 6-7 ur). Na utrujenost vpliva tako veliko faktorjev in pri vsakemu je drugače.

Bi pa vprašala koliko naj počakam pred novim merjenjem metabolizma – 3-4 mesece?

New Report

Close