Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Nitke pred očmi

Nitke pred očmi

Spoštovani!

Že osem let mi pred očmi plešejo nitke, enkrat bolj drugič manj. Takrat ko sem bolj nervozen in ko se sprašujem kaj pomenijo, jih je veliko, ko pa sem sproščen pa na njih absolutno pozabim in jih ne vidim. Na vid mi v nobenem primeru ne vplivajo. Takoj ko so se pojavile sem obiskal okulista, ki mi je povedal, da gre za strjevanje steklovine in bo tako stanje doživljensko ostalo. Okulist mi je pregledal mrežnico in vse je bilo b.p. Očal ne nosim, ker vidim odlično.

Kako se te motnji strokovno reče, da bi lahko o njej kaj prebral?

Ali se lahko ta motnja razvije v kakšnem primeru v slepoto? Mislim, da se prav zaradi tega vprašanja teh nitk včasih preveč zavedam.

Hvala za razumevanje, Vašo prijaznost in odgovore.

Kako se vasi tezavi strokovno rece- to so opacitates corporis vitrei. Kakor ze sami navajate ne gre za nic nevarnega seveda ob predpostavki, da je dobro pregledano ocesno ozadje pri siroki zenici in da so izkljucene ostale bolezenske spremembe. Res je najverjetneje, da se ljudje na to navadijo in jih s časoma to več ne moti. Ali ta sprememba vodi v slepoto tezko recem, ker tega primera ne poznam in tudi v literaturi nisem nic podobnega nasla.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

Spoštovana!

Nisem dobro razumel zadnjega dela sporočila.

Zanima me ali ne poznate primera, da bi kdo imel takšne nitke, ali ne poznate primera, da bi le te lahko vodile v slepoto ali resne težave?

Pa še nekaj… Je sploh kakšna varianta, da se te nitke odstranijo (operativno, ali podobno…) ali so pač dokončna stvar?

Hvala za razumevanje in odgovore…

LP

Težko rečem, da bi ta sprememba vodila v slepoto, ker tega primera ne poznam. Kar se pa tiče operacije menim, da je sicer možna (odstranitev teh motnjav) jo pa pri taki stvari zaenkrat še odsvetujem, če se le da prenašati.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

Spoštovana!

Prvič slišim, da je možna operacijska odstranitev teh težav. Zelo me seveda zanima zakaj jo odsvetujete? Kdaj pa bi jo priporočali vi?
Star sem 30 let in zdi se mi, da se te nitke številčno povečujejo. Včasih so zelo, zelo nadležna stvar…

Hvala za odgovore že v naprej…

Lep dan
Peter

Operacija, ki pride v tem primeru v postev je vitrektomija in ne verjamem, da bi se kdo kar tako odločil za ta poseg, če res ni postavljena pravilna indikacija za to. V tem primeru menim, da to ni nujno, je pa potrebno opazovati.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

Tudi sam imam podobne tezave… nitke, ki so vcasih res nadlezne. Se posebno ce pogledam proti beli podlagi pridejo nitke na dan… jasno, ker je kontrast bistveno vecji. Tudi sam imam vid drugace OK. Rozenica in belocnica nista poskodovani. Imam pa malce dioptrije. 0.25 nekaj takega. Zdravnica (sicer ne oftalmolog) je dejala, da niti ne vedo od kje tocno to izvira. Kar nam ostane po mojem mnenju je, da cakamo na znanost 🙂

Jaz mam isto
Ne se sekirat

Nekako moras ignorirat

Tudi meni pred levim očesom pleše ena črna nitka in ena črna pikica, ko pogledam proti beli podlagi. To se dogaja ca. 2 leti. tara sem pa 32 let. Na očesu imam 1.75 dioptrije. Na pregledu mi je okulist rekel, da gre za zgoščevanje roženice na določenih mestih in da ni nič nevarnega. Vendar ne vem, če je bilo dobro pregledano ocesno ozadje pri siroki zenici. Zanima me, o katerih bolezenskih spremembah govorite.
Menite, da bi morala še enkrat k okulistu?

Hvala in LP,
majaks

tudi sam imam ta problem, mislm da ze kakšnih 8 let. dioptrije nimam. tudi mene skrbi če ta reč vodi v slepoto ali kaj podobnega. opazil pa sem (ali pa se mi vedno samo zdi) da se stvar za kratek čas izboljša če nosim sončna očala in poslabša če dolgo časa gledam v monitor (kadar so oči utrujene).

Tudi sama imam že 10 let težave z nitkami in mušicami.
Enkrat letno hodim na pregled k okulistu – ta pravi, spremembe v steklovini in začetna degeneracija mrežnice.
Pa sprašujem zdravnico, ali so degenerativne spremembe mrežnice pri 35ih normalne? Se da kaj storiti, stvar upočasniti?
Kaj lahko naredim, da bo degeneracija čim počasnejša?

Sicer je tako kot pravijo zgornji sogovorniki – včaih nitke in mušice zelo motijo, sploh v nsegu, megli, pred belo steno, v stresu… včasih jih pa ni toliko opaziti.

Hvala in lp.

Glede na to, da so nam pri podobnih težavah vsem zdravniki povedali več ali manj isto – torej da gre za očesne spremembe, ki naj ne bi bile nevarne, potem najbrž to drži.
Je pa meni okulistka rekla, da z leti bo to samo slabše in se vprašam, kam potem to vodi?!
Je pa treba biti pozoren – če opaziš kako bliskanje pred očmi ali večje spremembe v vidnem polju, potem je treba takoj k zdravniku, saj gre lahko za odstop mrežnice.

New Report

Close