Nitke
Pozdravljeni.
Redno si zvečer nitkam zobe. Med nitkanjem opažam, da se nitka na kakšnem koncu malce zatrga/razcefra. Zamenjal sem jih že ogromno in na vseh se mi to dela. Mene pa zanima, ali bi lahko zaradi tega cefranja oziroma zatrganja nastal karies? Razmišljam, ali je možno, da bi kakšen del nitke ostal med zobmi in pod dlesnijo in bi mi zato nastal karies.
Hvala za odgovor.
lp
Pozdravljeni,
zakaj se trgajo zobne nitke? Lahko je vzrok v slabo narejenih zobnih plombah, starih in dotrajanih plombah, prisotnosti kariesa, prisotnosti trdih zobnih oblog oz. zobnega kamna, tesnemu stanju zob ipd. Torej, potrebno je odkriti vzrok trganja nitk. Sicer je priporočljiva uporaba nitk, ki je prilagojena stanju zobovja. Pri prisotnosti večjih medzobnih prostorov uporabljamo debelejše zobne nitke, pravtako pri zobnoprotetičnih mostičkih, pri tesnem stanju zobovja pa uporabljamo tanjše in povoščene nitke. Priporočam vam pregled pri svojem zobozdravniku, da oceni kakšno je stanje pri vas in odstrani morebitne vzroke za trganje zobnih nitk.
Srečno.
Pozdravljeni.
Cefrajo se kvečjemu zaradi tesnih zob. In to se ne cefrajo vedno. Cefrajo se samo v primeru, če grem z določenim delom nitke čez več zob. Verjamem, da je to pa normalno, da se nitka v takem primeru malce nacefra, saj verjetno ni mišljeno, da določen del nitke očisti kar 10 medzobnih prostorov.
Vseeno vas prosim še za odgovor na moje vprašanje – ali lahko zaradi malce razcefranosti nitke nastane karies?
Hvala.
lp
Pozdravljeni,
razcefranost nitke med zobmi brez zalivk še ne pomeni, da je prisoten karies. Če se to dogaja med zobmi, ki so oskrbljeni z zalivkami, pa lahko pomeni, da so prisotna retencijska oz. previsna mesta, ki predstavljajo mesto za nastanek novega kariesa.
Karies lahko diagnosticiramo v zobni ambulanti z enostavnim pregledom, s pregledom z mikroskopom, lupo, z laserjem, z rtg ipd.
Srečno.
Pozdravljeni,
če je stanje tako slabo, da košček nitke ostane med zobmi, potem le ta predstavlja retencijsko mesto za plak, torej bakterije in njihove izločke, kar pomeni razvoj kariesa.