nitka, odlomljen zob in še kaj…
Lepo pozdravljeni!
Tokrat pa RES zadnjič… 😉
Torej, zabičali ste mi, da moram vsak dan uporabljat nitko. Ampak tista, ki jo imam zdaj (Jordan* Fluoride Floss waxed/mint – utrgano zelene barve) se mi cefra. Ko jo potisnem med zobe je še vse ok. Ko jo hočem izvleči ven (po isti poti) se razcepi na šop tanjših nitk in se potem kakšna strga in mi ostane med zobmi, pa traja celo večnost, da tisto dobim ven.
A jaz delam kaj narobe, al je nitka zanič?
Saj se ne strga pogosto, ampak dovoljkrat, da mi je zoprno.
Druga stvar: malo se mi je odlomil en zobek, pa ne vem, koliko je nujno. Namreč, pregled imam konec aprila, me pa hudo moti, da ne morem dobit hrane ven iz tiste luknje v zobu.
Približno skico odlomljenega zoba lahko pogledate na
Zadnjič je trajalo pol dneva, preden mi je ratalo potegnit ven kos ribe, ker je odlomljeni konec obrnjen notri
Torej, a lahko počakam en mesec na redni pregled, al je boljše, da se že prej oglasim???
(P.S.: ker ne študiram doma, je moja izbrana zobarca skoraj 100 km daleč, pa domov grem samo za praznike, ko pa so itak vse ambulante zaprte; ampak če menite, da je nujno, se pač splača potrudit)
Zob me drugače ne boli, je pa zoprno zaradi kosov hrane.
Ok, če vam rata odgovorit na vse tole, pa OBLJUBIM, da ne bo več gnjavaže 😉
lep večer (jutro? dan?)
mouse
Spoštovana mouse,
nič panike. Saj mi je končno vseeno ali odgovarjam eni in isti osebi ali pa več različnim. Tako da z vprašanji kar na dan, ko se pojavijo:).
Nitka se verjetno trga zaradi kariesov, ki so v kontaktnih prostorih. Lahko sicer poskusite s kakšno drugo, verejtno pa bo rezultat isti. Začasno si lahko pomagate tako, da nitko normalno vstavite v vmesni prostor, izvlecite pa jo proti licu in ne med zobmi navzgor.
Tisti del, ki se je odkrušil, je prav tako verjetno posledica kariesa. Ko zob v določenem obsegu propade, sicer zdrava sklenina v tankem sloju ne prenese več obremenitev in se enostavno sesede. Očitno se vam tak košček ni “odpeljal” naprej v prebavila, ampak se je zataknil v kariozni defekt. Zadeva načeloma lahko počaka še en mesec, če vam zob drugače ne dela težav. Če pa bi pričelo skeleti ali celo boleti, bo potrebno pomoč poiskati prej.
P.s.
Slika zob je pa prav zanimiva. Mi zaupate, kako ste jo naredili?
🙂 vi ste pa res en sonček!!! 🙂
Po vaši novi metodi se nitka res ne strga. Od zdaj bom delala tako! 🙂 hvala.
Sliko zob bom zdaj snela z neta (ker nočem, da pol foruma moje plombe prešteva :), naredila pa sem jo s preprosto varko: poskenirala sem spodnjo čeljust iz anatomskega atlasa in v ‘slikarju’ (ta najbolj simpl program za slike) oblikovala, torej narisala plombe in označila luknjo.
Rada se ukvarjam s tistim programom, če bi imela več časa, bi sliko naredila animirano (da košček odpade ven, ne da je samo označeno, kje je izpadel), ampak imam 14.4. izpit, pa ni cajta za afnarije. 🙂
lep pozdrav in hvala vam za vse!
mouse