Najdi forum

Spoštovani,

prejela sem sledeče izvide nuhalne in DHT, ki sem ju opravljala pri vas v Postojni:

Gestational age: 12 weeks + 1 days

Visualisation: Good

Findings Alive fetus

Fetal heart rate 175 bpm

Crown-rump length 65.0 mm

Nuchal translucency 1.4 mm

Biparietal diameter 22.4 mm

Nosal bone: present

Skull/brain: appears normal; spine: appears normal; abdominal wall: appears normal; stomach: visible; bladder/kidneys: visible; hands: both visible; feet: both visible

Free B-hCG 30.6 IU/I equivalent to 0.996 MoM

PAPP-A 0.970 IU/I equivalent to 0.340 MoM

 

Adjusted risk:

Trisomy 21 1:1071

Trisomy 18 1:8648

Trisomy 13 1:304

Spontaneous delivery before 34 weeks 1:133

 

Zanima me ali mi glede na navedene rezultate (zlasti trisomija 13) svetujete opravo NIPT testa?

 

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

 

Spoštovani,

nujno potreben NIPT sicer ni, ga pa ne odsvetujem. Vsekakor lahko da ta test v vašem konkretnem primeru dodatno varnost.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani,

zahvaljujem se vam za odgovor.

Imam pa še nekaj vprašanj in vas prosim za odgovore. Ginekologinja mi je prej sporočila, da je odvzeti bris pozitiven na streptokok, predpisala mi je Hiconcil, ki naj bi bil tudi med nosečnostjo varen in vaginalne svečke. Bris je bil odvzet 20. 3. 2024. Zanima me ali je lahko prisotnost streptokoka vplivala na izid nuhalne svetline in DHT (pregled in vzorec krvi odvzet 21. 3. 2024)? Zanima me še ali lahko streptokok škoduje plodu?

Najlepša hvala za vaš trud in čas.

nova
Uredništvo priporoča

Streptokok nima prav nobene zveze z izvidi presejalnega testa. Nekoliko višje tveganje za trisomijo 13 (čeprav ne povečano) je najverjetneje posledica kombinacije malo višjega srčnega utripa ob nižjem PAPPa in povprečnem prostem beta hCG). Streptokok je za enkrat le v nožnici in če gre za SGB (agalactiae) je lahko problem le med porodom, sicer pa ne povzroča problemov. Jaz ga niti ne bi zdravil sistemsko (z antibiotiki) ampak le lokalno z vaginalnim antiseptikom in Vagisanom.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Najlepša hvala. Ali predstavlja jemanje hiconcila nevarnost za plod?  Naj dodam, da imam od 6. tedna dalje predpisane kapsule utrogestan in sicer jih moram jemati še en teden (do 15. tedna).

 

hiconcil plodu seveda ni nevaren, je pa širokospektralni antibiotik, ki vpliva na celotno mikrofloro v telesu in na površini telesa ter ena 7 do 10 dnevna kura, zlasti če je ta nepotrebna, lahko tudi za 6 mesecev uniči lastno mikrobiološko zaščito, vpliva na prebavo, spremeni mikrobno floro v bolj odporno na antibiotike itd, kar lahko dolgoročno pomeni tudi dodatno tveganje za različne infekcije. Skratka, mislim, da bi bilo treba z antibiotiki ravnati bistveno bolj “ponižno” in nikakor ne prehitro. Čemu mnogi predpisujejo progesteron tako dolgo v drugo trimesečje nosečnosti mi tudi ni jasno, ker potem, ko se enkrat vidi plodov srčni utrip, kar je pri okrog 6 tednih, nima več praktično nobenega učinka.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Najlepša hvala.

Odločila sem se, da opravim NIPT test. Želela sem se naročiti v Postojno, vendar so mi povedali, da pri njih tega ne izvajajo. Ali opravljate tudi vi NIPT oziroma ali mi lahko prosim priporočate ustanovo, kjer naj opravim testiranje? Najraje bi opravljala na Primorski, Goriški ali v Ljubljani.

 

Spoštovani,

lahko se oglasite pri nas v MCCZ na Parmovi ulici 53 v Ljubljani, najbolje kak torek popoldne med 16. in 19. uro. Mudi se itak ne. Ponujamo NIPT teste Panorama in Veracity od ponudnika Natera, najvišje kakovosti.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close