Nina P? nadaljevanje od diane 35, izpadanje las
Nina P,
za odgovor ste se zadnjič zelo zelo potrudili. Hvala zares.
Oglašam se ponovno. Vzrok: po prenehanju terapije (diane in aldactone) se mi je zdaj pojavilo res veliko poslabšanje. Lasje mi zelo izpadajo, “pleša” po vrhu lasišča se je zelo razširila na več kot pol glave.
Spet brskam, berem, iščem…. rešitev. Tako malo literature je. Zdaj sem odkrila povezavo : še ledvice in jajčniki. Morda bo to ključ.
Ker pa se mi je stanje poslabšalo sem šla ponovno k endokrinologu. Rekel mi je, da je on že v začetku predlagal Aldactone (brez Diane35). Zdaj mi jih je spet predlagal v drugi polovici ciklusa- brez Diane 35.
Brala sem pa tudi o stranskih učinkih, med drugim je tudi izpadanje las.
Zdaj sem v dvomih- začela sem jih jemati, toda: bojim se vseeno stranskih učinkov, saj imajo za str. učinek ravno to, proti čemur se borim.
Kaj naj storim? lp,nati
Spoštovana Nati!
Pri spremenjeni odzivnosti receptorjev na hormone je včasih izjemno težko ujeti pravo razmerje. Če ste natančno prebrali navodila o Aldactonu, npr., ste verjetno ugotovili, da lahko izraža tako “ženske” kot “moške” učinke, odvisno pač od tega, v ciklus katerega naravnega hormona se najbolj vpleta.
Človekovo telo ima izjemno zapletene homeostatske mehanizme (mehanizme uravnavanja). Glede na hudo poslabšanje stanja po prenehanju hormonske terapije, je vsekakor smiselno upoštevati navodila endokrinologa (ki poskuša loviti razmerje med vašimi lastnimi steroidnimi hormoni, spremenjeno razgradnjo le teh in očitno spremenjeno odzivnostjo receptorjev nanje). Stanje je potrebno stalno spremljati, po potrebi prilagoditi še terapijo z Diane 35.
Pozdrav!
Nina
Draga Nina, res se zahvaljujem za hitr odgovor!!!
V bistvu s temi hormoni (aldactone) tvegam, da se mi še poslabša???
Vrjetno manj tvegam z Diane.
Po pravici povedano je tako: ko so se problemi začeli, sem probala ukrapati sama.
Čez leta šele sem šla do dermatologa in endokrinologa. Ker nisem imela pojma o vsem- le odpor do kemije- tudi nisem registrirala vsega povedanega, ko sem prvič prišla do endokrinologa. V sebi sem le tuhtala- naj začnem ali ne. Naj vzamem tablete ali ne.
Zdaj se niti ne spomnim za 4 leta nazaj… kaj je zdravnik predlagal. In na zadnjem obisku je dejal, da je v začetku že predlagal ali Diane ali Aldactone. In da bi lahko – zaradi migren – probala še Aldactone jesti v zadnji tretini ciklusa.
Zaradi migren sploh ne bi jemala, začela sem zaradi las.
Iskala sem izvide za nazaj. Po njih vidim, da sem vmes parkrat nehala jemati, a le za kak mesec. Skupaj sem jemala več kot 4 leta. Ali prekinitev vpliva na proces “zdravljenja” in je možen vzrok, da ni bilo bolje?
Ves čas sem iskala odgovore, a nisem našla poti do njih. Zdaj nekako mislim, da sem prišla na pot…. zato se opravičujem, če brskam in brskam, ko vrjetno Vi mislite, da ste mi že vse odgovorili. Včasih človek naenkrat vsega ne razume. Tako nisem razumela Vašega prvega odgovora takoj. Šele po zadnje obisku pred tednom se mi je pojavilo polno vprašanj. Zdravnik je na dopustu, jaz pa iščem kaj naj storim. Čas pa… vsak drug dan ko perem lase (že drugi dan se počutim grozno med ljudmi) praznim odtok poln las in se bojim pogledati v ogledalo. S strahom pobiram lase z oblačil, postelje…
Do zdaj nikoli nisem opazila izpadanja las …čeprav jih je veliko se zredčilo v teh letih. Zdaj pa je to zelo izrazito. In tudi moja stiska.
Še enkrat hvala za odgovor, če se vam da pa bi prosila še za par odgovorov.
Odločila sem se zraven še poskrbeti za ledvice, za jajčnike. Morda s čaji.
lp.nati
Spoštovana Nati!
Razumem vašo stisko, kar pa se tiče razmevanja procesa, ga v dokončni razsežnosti še strokovnjaki povsem ne razumejo(mo).
Izpadanje las je lepo opisala mag. Ritonja, zato vam posredujem povezavo:
Morda boste izluščili še kakšen dodaten nasvet.
Kar se tiče jemanja Diane 35 in Aldactona, so vam ju predpisovali zaradi njunih t.i. antiandrogenih učinkov: učinkov nasprotnim delovanju moških spolnih hormonov, ki po mnenju endokrinologa pri vas povzročajo težave. (Aldactone ima v vsakem primeru manjši učinek kot moški spolni hormoni, katerih delavanje naj bi zaviral!)
Na žalost z antiandrogenimi hormoni stanja pogosto”ne ozdravimo”, temveč le vzdržujemo, kar pomeni, da le preprečujemo še hitrejšo izgubo las. Namesto, da bi se na receptor vezal androgeni hormon, se nanj namesto tega veže zdravilo.
Ker pa, kot rečeno, pri bolezni ni jasno, ali gre za spremenjeno občutljivost samega receptorja ali za spremenjeno razgradnjo hormonov, se proces lahko vseeno nadaljuje, samo v manjši meri. Močno izpadanje las, ki ste ga opazili po prenehanju terapije, je lahko posledica delovanja vaših lastnih androgenov, ki so po prenehanju zavore izrazili učinek, lahko pa sta hkrati prisotni še “faza izpadanja” (lasje imajo več faz razvoja) in “vaša starost”. Steroidni hormoni vedno delujejo z zamikom, saj je posledica njihovega delovanja spremenjena sinteza beljakovin. Prekinjanje terapije in spet jemanje vsekakor ni zaželjeno.
Pozdrav!
Nina
Ga. NinaP, hvala za odgovor!!!!!
Glede sestavka- vrjamem, da bo marsikomu koristil. Toda lase jaz že dolgo negujem zelo skrbno, neagresivno, že dolgo moj frizer stane vsaj 3x toliko kot drugje, ker drugam ne upam. Da ne rečem o ceni mojih šamponov…itd.
In naravnih stvari: umivanje s poparkom kopriv, korenin….itd.
Še nekaj pa me vseeno še zanima: mislite, da bi nosečnost dodatno poslabšala stanje?
In – koliko časa se svetuje pavza med jemanjem kont.tabletk in nosečnostjo?
Brala sem , da vsako leto terapije imaš pač določen procent več možnosti za raka na dojki. In da so vplivi še nekaj let. No, če ješ to 10 let, se kar nabere telih procentov. Čeprav – to je le statistika.
Kar se tiče diagnoze- še nisem razčistila čisto, kako je mislil zdravnik v začetku – da bi le jemala le Aldactone. Kaj to pomeni? Zakaj tako , zakaj ne takoj Diane, ki so “močnejše”.
Lep pozdrav, in še enkrat hvala.
Upam, da se odpočijete to poletje tudi od vseh naših mailov in hvala za ves čas, ki ga posvetite forumu.
lp.nati
Spoštovani!
V nosečnosti se stanje pogosto začasno umiri: lasje nosečnic postanejo nekoliko bujnejši, močnejši. Vprašanje pa je, kaj se potem zgodi po porodu, saj je izpadanje las po porodu kar čest pojav.
Predvidevam, da se je endokrinolog za terapijo odločil na podlagi pregleda, laboratorijskih preiskav androgenih hormonov v serumu in določitve drugih steroidnih hormonov. Androgenih horomonov je namreč več vrst, (določajo se npr. DHEA-s, DHEA, androstendion, p-testosteron, dihidrotestosteron). Endokrinolog se za zdravilo odloči glede na nivo motnje, ki jo ugotovi s preiskavami. Čeprav imata tako Diane 35 kot Aldosteron antiandrogeni učinek, delujeta na različnih nivojih. Treba je poudariti, da je zdravljenje androgene plešavosti običajno trajno, učinki pa se pokažejo šele po več mesecih jemanja zdravil.
Če nameravate zanositi, se o tem nujno posvetujete z endokrinologom in ginekologom. Aldactone je namreč v nosečnosti kontraindiciran.
Običajno ginekologi priporočajo, da se z zanositvijo počaka 3 mesece po prenehanju jemanja KT. KT lahko močno “stanjšajo” maternično sluznico – ro pomeni plast celic v notranjosti maternice, v katero se vgnezdi zarodek. Dr Pušnjak pravi: “Ta sluznica potrebuje v načelu le en ciklus, da se povsem zamenja, torej je dalj kot 1 mesec čakanja v bistvu pretirano, vendar je v naši stroki marsikatero navodilo ali prepoved izrečeno “za vsak slučaj”, torej z varnostnim faktorjem 3x in več. Hormoni sami pa niso razlog za potrebno čakanje, ker jih v telesu ne moremo več dokazati že po 2 ali 3 dneh.” konec citata.
Pozdrav!
Nina
Pozdravljeni,
Mi lahko komentirate rezultate izvidov:
S-testosteron 0,6
S-testosteron prosti 7,1
S-dheas 6,4
S-androstendion 6,3
Lh 8,26
Fsh 4,43
Tsh 2,063
Imam probleme z izpadanjem las. Je kaksen moski hormon, pomemben za izpadanje, izpuscen pri analizi?
Lasisce me pece,boli,izpadanje je mocno, uzpadajo tudi krajsi lasje.
Z zobmi je vse ok, ginekolosko tudi. Kaj se lahko naredim? Stara 25 let, pred 15 meseci rodila ampak menim da to nima vec vplica na moje stanje lasisca.
Hvala in lp ursa