Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Nilar – koliko časa?

Nilar – koliko časa?

Spoštovani,

pred dvema mesecema je mami (stara 67 let) dobila od splošnega zdravnika zdravilo Nilar v odmerku 20mg. Ker simptomi niso izginili (bolečina v trebuhu, zgaga), ji je zdravnik predpisal višji odmerek (40mg). Zanima me, koliko časa mora zdravilo jemati, da bodo neprijetnosti minile?
Namreč jemlje tudi zdravila za pritisk in ima sladkorno, tako da ima sedaj vsega skupaj že 6 različnih zdravil.

hvala za odgovor, Marko

Spoštovani!

Mnenja o tem kako dolgo naj se jemljejo zaviralci protonske črpalke kamor sodi Nilar so različčna. Pri nas velja, da je potreno opraviti gastroskopijo, če težave po 14 dneh zdravljenja s tem zdravilom ne minejo. Bolniki, ki imajo refluksne težave (zgaga, vračanje kisline nazaj v usta), pogosto jemljejo zdravilo vsaj 8 tednov, pri hujših primerih tudi dlje časa, nekateri celo doživljenjsko. Kakih večjih stranskih učinkov ob dolgotrajnem uživanju teh zdravil niso ugotavljali. Če ima vaša mati težave in je opravila gastroskopijo s katero izključimo maligno obolenje, lahko varno jemlje to zdravilo tudi daljši čas.

Lp;Nataša Smrekar

Pozdravljeni!

tudi jaz bi imela vprašanje v zvezi z Nilar tabletami. In sicer jih jemljem že ca. 5 mesecev,
s tem da mi na začetku niso nič pomagale (jemala sem 2×20 mg) potem mi je za mesec dni zdravnica zvišala dozo na 2 x 40 mg in komaj tedaj so začela redno učinkovati. Držati se moram tudi omenjene diete, vendar je včasih problem, ker imamo službeno malico in enostavno vedno ne morem čisto po pravilih. Ko sem jemala 2×40 je bilo stanje dosti bojše, zdaj ko sem šla spet na
2×20 mg se mi želočna kislina spet ogromno izloča in spahuje, kljub temu da pazim na hrano.
Gastroskopija je prikazala prisotnost kisline, drugo pa je bilo bp.
Kako naj zdaj ukrepam, ali naj se držim diete v nulo, ali pa naj vseeno jemljem dvojno dozo??
Zgoraj sem prebrala da tablete sicer nimajo stranskih učinkov, ampak me vseeno zanima kako dollgo se jemljejo, da se stanje izboljša oz. dokončno popravi. In kako si lahko še drugače pomagam???

Hvala za vaš trud in lep pozdrav.

D.

Spoštovana!

Zaviralci protonske črpalke(ZPČ), kamor sodi tudi Nilar, zavirajo izločanje kisline. Kadar so težave posledica rane na želodcu ali dvanajstniku, po zdravljenju s temi zdravili po 4-6 tednih popolnoma izvenijo in zdravljenje ni več potrebno. V primerih refluksne bolezni oz t.i. GERB-a pa je stvar popolnoma drugačna, tu ZPČ ne pozdravijo bolezni, le lajšajo simptome. Zato velikokrat bolniki potrebujejo zdravila več mesecev ali let, nekateri tudi doživljensko. Pri vas gastroskopija ni pokazala sprememb na sluznici požiralnika ali želodca,zato je zdravljenje še toliko težje in dolgotrajnejše. Očitno gre pri vas za hipersekrecijo želodčne kisline, kar žal z zdravili ne moremo pozdraviti, lahko le lajšamo težave. Pri nekaterih bolnikih (zelo redko) je povečano izločanje kisline posledica avtonomnega izločanja s strani nevroendokrinih tumorjev.
Glede prehrane-uživajte hrano, ki vam ne dela težav. Predvsem se izogibajte hrane, ki poveča refluks-paprika, paradižnik, čokolada, alkohol….

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close