Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina nihanje krvnega tlaka

nihanje krvnega tlaka

Spoštovani,

pišem Vam, ker me zelo skrbi zdravje mojega očeta. Star je 70let in ima težave zaradi visokega tlaka, ki ga sicer zdravi že vrsto let, vendar mu tlak zadnje čase zelo niha. Pred približno mesecem dni so se mu nekaj dni ponavljale krvavitve iz nosu. Zadnja je bila tako huda, (med krvavitvijo so izpadali večji kosi tudi strjene krvi) da so jo lahko ustavili šele na ORL oddelku v bolnišnici. Ob tej priložnosti so mu izmerili tudi tlak, ki je bil zelo visok, saj je zgornji znašal kar 210mm Hg(nisem prepričana da je enota prava). Dežurni zdravnik na oddelku mu je svetoval obisk pri osebnem zdravniku in omenil možnost povezave med tlakom in krvavitvijo in ga opozoril na nevarnost možganske kapi. Oče je seveda zdravnika obiskal in ta mu je svetoval, da poleg zdravil, ki jih redno jemlje vsak dan (zjutraj – Kordipin), vzame odslej tudi zvečer. Pritisk naj si redno meri in ob ponovnem naraščanju dopolni terapijo še z tabletami Enap (te naj vzame le po potrebi). Nekaj časa je tlak bil dokaj stabilen. Zadnje dni pa so nihanja spet zelo huda. pritisk je tako tudi 200mmHg.
naj omenim še to, da je telesno sicer čil in skrbi tudi za redno telesno vadbo (pogosti sprehodi, telovadba). Skrbi nas, ker redno dvakrat tedensko obiskuje savno (kljub nasvetom in pregovarjanju, se temu užitku noče odreči).
Rada bi vedela, kaj lahko naredim? Ali mi morda lahko date nasvet, na katerega specialista se lahko obrne? Ali bi bila potrebna sprememba zdravil? Ali pa samo drugačna shema jemanja zdravil?

Za odgovor se Vam zahvaljujem in Vas prisrčno pozdravljam. Natalija

Spoštovani!

Vsekakor bolj kot specialista rabi palico, ker je neresen pri zdravljenju.

Šalo na stran: s tako visokim tlakon nima kaj iskati v savni, ker to vse skupaj predstavlja izjemno obremnitev za srce pa še za ledvice in druge organe. Savno pa lahko izkoristite za dodatno motivacijo, da si zbije visok krvni tlak. Navodila za jemanje enap po potrebi so rahlo čudna, da ne rečem zmotna. Jemlje naj oboje. Ciljni tlak je 130/80, če je 160/95, je občutno prevelik in mu je treba dodati ali spremeniti zdravila.

Krvavitve iz nosu so najbolj verjetno posledica visokega tlaka.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close