Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Nihanje hormonov in luskavica

Nihanje hormonov in luskavica

Spoštovani,

stara sem 33 let in pred dvema letoma so mi potrdili kapljično luskavico (prej nikoli težav s kožo). Ker mi kortikosteroidne kreme niso pomagale sem lansko leto v novembru dva meseca hodila na fototerapijo (vsak dan). Izboljšanja žal ni bilo. Sedaj so mi ponudili tudi zdravljenje s ciklosporinom. Morebitna vnetja grla, nosu, sinusov in zobovja, ki bi lahko bili vzrok sprožanja kapljične luskavice mi je zdravnica izključila. Dala sem tudi bris pri ginekologu, ki je bil brez posebnosti. Sama zelo podrobno spremljam izbruhe žarišč, in sem ugotovila da se nova žarišča vedno pojavijo drugi oz. tretji dan po menstruaciji in se širijo ter debelijo tam nekje do 14. oz 16. dneva ciklusa (žarišča izbruhnejo po celem telesu). 16. dan ciklusa se vse skupaj začne umirjati in luščiti. Koža se mi bistveno izboljša, vendar se mi ob naslednji menstruaciji zgodba vedno ponovi. Menstruacije imam redne na 28 dni, vendar že od nekdaj zelo boleče in dolge (cca 6 dni). Sprašujem vas če bi lahko bil vzrok sprožitve luskavice padec hormonov med menstruacijo? Prosim za vase mnenje glede povezave hormonov z izbruhi luskavice in ali je smiselno obiskati endokrinologa?

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem!

Spoštovani!

Glede na opisano je možno, da je izbruh luskavice povezan s spremembami hormonov med menstrualnim ciklusom. Morda bi vam koristila hormonska terapija (kombiniran estrogensko progesteronski preparat. Glede tega je potreben pregled in posvet z ginekologom.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close