Najdi forum

lepo pozdravljeni. zanima me če se lahko preko mleka prenaša moje počutje,živčnost, neprespanost… Otročka imam zelo rada,samo včasih pa sem čist out.Hvala za odgovor.

Draga Jana,
verjamem, da imate zelo radi svojega otroka in mu želite najboljše. Včasih pravim po domače: “prazna vreča ne stoji pokonci”, mame moramo poskrbeti tudi zase in za svoje dobro počutje.

Vaše počutje se preko mleka fizično ne more prenašati. Tukaj delujejo drugi telesni mehanizmi. Poenostavljeno: ob dojenju sproža hormon oksitocin, ki sproža hormon prolaktin. Hormonu oksitocin pa pravimo tudi hormon SREČE. Če je mati utrujena, razdražljiva, neprespana, pod stresom, se ne počuti dobro,… se posledično ta hormon ne sproža tako, kot bi si mi želeli in dojenje je ovirano, mleko ne navre dovolj hitro, otroci se pri prsih “kregajo”.

In res je, dojenčki so en sam velik čuteč organ. Nekako čutijo našo nejevoljo, utrujenost, stres, neprespanost,… Zato je zelo pomembno, da doječa mati počiva, se pri tem prilagaja dojenčku in spi takrat, ko spi dojenček, doji leže in ob tem izkoristi ta čas tudi za svoj počitek,… Posoda v koritu in korito se ne sekirata, če bosta malce počakala, dojenček pa vas potrebuje zdaj in takoj, zato izkoristite čas z dojenčkom tudi za svoj počitek.

Pozdrav. Imam deklico malo čez 4 mesece in mi zelo težko zaspi zato jo skoraj vsakokrat pristavim k prsim in tako najlažje zaspi.Je to razvada? Če pa jo nosimo joka, traja da zapre oči.Dobro napreduje.Čez dan spi malo, ponoč pa kr ok.Vsak dan je drugačen.Ne razlikujem pa joka. Jo lahko pristavljam? Ona potem še pije in nato zaspi.Včasih pa tud prsa ne pomaga pa gre drugač.Pa še kapelce d3 jemlemo, pa eno z drugim.Zelo bom hvaležna, če mi boste po svojih močeh pomagali.Adijo

Draga Anaja,
čudežnega recepta ali nasveta vam ne bom mogla podariti, ker ga enostavno ni. Ponavadi si vsaka družina najde svojega, pomembno je, da se ne oziramo na vsevedne pametnjakoviče, ki nam kar naprej sugerirajo, kako naj bi moral spati naš otrok. Le vi ste strokovnjakinja za svojega otroka, če vaši družini ustreza, da otrok zaspi na prsih…pa naj bo tako. Važno je le to, kaj je to dobro za vašega otroka.

Če vprašašate mene osebno, je to, da otrok zaspi na prsih najlepši in najnežnejši način uspavanja za oba – mater in otroka. Oba se umirita, stisneta in pocrkljata in prav je tako. Vsi trije moji mladiči so vedno zaspali na dojkah, no najmlajši včasih še vedno. Prav uživam v tem načinu umirjenega, prijetnega in lepega zaključka dneva. Ko mi dete zaspi na dojkah ga še nekaj časa stiskam k sebi, vonjam njegov prijeten vonj in ga šele na to odnesem v posteljo. Sedaj že teka naokoli in še prekmalu bo prišel dan, ko bo vsega tega nežnega cartanja konec, ko on ne bo več imel časa zame…

New Report

Close