Najdi forum

Nifty test

Pozdrav. Može objašnjenje za Nifty test? Kada se radi i kolko je pouzdani? Gdje se može napraviti kod nas ili vani

Poštovana,
NIFTY je engleski akronim čije je značenje „neinvazivan fetalni test za trisomije“ (engl. NonInvasive Fetal TrisomY test). Test NIFTY je siguran i jednostavan neinvazivan (za razliku od amniocenteze koja je invazivna) prenatalni test ili NIPT-test (engl. NonInvasive Prenatal Test) koji otkriva određene kromosomske poremećaje već od 10. tjedna trudnoće. Konkretno NIFTY je jedan od komercijalnih naziva za prenatalne testove iz majčine krvi. Radi na principu da se iz krvi majke izolira fetalna DNA i onda se taj genetski materijal testira na razne kromosomopatije (poremećaje kromosoma, od koje je najčešća trisomija 21 ili Downow sindrom). Test je sveprisutan i kod nas i može se napraviti od punih 10 tjedana trudnoće. Svakako je preporuka za žene iznad 35 godina da ga učine zbog svoje jednostavnosti i točnosti (preko 99%).
Ispod je link na vrste i cijene:
http://www.poliklinika-veritas.hr/2016/11/02/test-nifty-nove-snizene-cijene/#more-765

da li ta cijena ukljucuje i strucno objasnjenje nalaza? uzima li se krv iz povrsinske vene ili pupcane i moze li to ostetiti plod? a sto znaci to invazivno neinvazivno?

Ta cijena naravno uključuje stručno objašnjenje nalaza.
Krv se uzima iz površinske vene ruke kao i kod običnog vađenja krvi. Neinvazivno znači da nema manipulacije sa ili blizu ploda (za razliku od amniocenteze ili biopsije korionskih resica) te samim time ne postoji rizik za oštećenje ploda.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close