Nifedipin tokoliza
Pozdravljeni,
V 23+6 sem bila sprejeta v bolnišnico zaradi skrajšanega materničnega vrata 15mm,pričakujem dvojajcna dvojčka. Poleg tega imam tudi ogromno plodovnice in mi vse skupaj pritiska navzdol. Dobila sem cerklažni pessar in odšla domov. Po 1 tednu sem imela pregled in so me spet zadržali v bolnici. V sredo so na pregledu ugotovili da je maternicni vrat samo še 1cm in ker je plodovnice še vedno veliko, so mi predpisali tokolizo in injekcijo za pljucka. Injekciji sem dobila v sredo in četrtek, Indomedacin sem prejemala 2 dni (3x50mg) in ker sem imela v četrtek popadke na 2 minuti, so mi dali še Nifedipin (4 tablete 10mg na vsakih 20 minut, nato Nifedipin 20mg na vsakih 6h). Popadki so se hvalabogu ustavili. Nifedipine jemljem že 5.dan in danes mi je zdravnik rekel da končamo s terapijo. Naj še povem da sem hospitalizirana v Nemčiji in zdravnik je rekel da glede na nemške guideline, moramo Nifedipin ukinit… Da pa Nifedipin nima nobenih stranskih učinkov na otroka in načeloma lahko jaz zahtevam, da bi želela nadaljevat s terapijo. Rekel je da je težko vedeti kaj se bo zgodilo ker imam jaz več komplikacij zaradi dvojčkov ampak da terapijo bi lahko nadaljevali do 34.tedna.
Kako naj se zdaj jaz, ki nimam nič izkušenj in znanja, odločim, ali bi želela Nifedipin prejemat ali ne.
Mi lahko vi prosim svetujete kakšna je praksa v Sloveniji? Trenutno sem v 26+3 in bi res želela, da otročka še par tednov počakata. Če ni nobenih stranskih učinkov na otroka in je verjetnost, da mi terapija pomaga, je bolje da vzamem?
Najlepša hvala za odgovor!
Spoštovani,
nemških “guidlinesov” pri preprečevanju prezgodnjega poroda res ne poznam, ampak to, kar opisujete, da delajo, smo v SLO opustili že pred najmanj 15 leti, če ne že prej.
Kot prvo, tokoliza ne služi preprečevanju prezgodnjega poroda niti bistvenemu podaljševanju nosečnosti ampak kvečjemu odlogu poroda za čas, ko pričnejo delovati kortikosteroidi na plodova pljuča. To je v praksi največ 2 do 3 dni. Daljša tokoliza je zaradi tveganja za zaplete(abrupcija, ob infekciji sepsa, lahko tudi kardiovaskularni zapleti pri nosečnici) kontraindicirana, v bistvu pa nima učinkov, oziroma, če se nosečnost nadaljuje, bi se nadaljevala tudi brez tokolize.
Kot drugo pri dvojčkih tudi tista tokoliza, ki pri eno plodni nosečnosti dokazano deluje, ne deluje. Prav tako je vprašljiva cerklaža oziroma alternative cerklaži (vaginalni oziroma cervikalni obročki).
Glede na to, da ste noseči manj kot 27 tednov in je vsaj deloma za popuščanje MV kriv tudi hidramnij, bi pri vas imelo smisla uporabiti še naprej Indometacin, seveda pod strogim nadzorom pretokov skozi plodovo srce, zlasti duktus botali, ki se po 27. tednu pod vplivom nesteroidnih antirevmatikov lahko začne zapirati (anti prostaglandin), kar lahko ogrozi plod, ampak zelo redko pred 27 tedni.
Ne vem, kje ste v Nemčiji hospitalizirani, ampak v SLO takšne ogrožene nosečnosti premeščamo v tercirani center (tako imenovani transport in utero), kjer imajo pediatrično neonatalno intenzivno enoto (pri nas v LJubljani in Mariboru).
Če je plodovnice res močno preveč, se poslužimo tudi amniodrenaže, ki maternico razbremeni prevelikega volumna in se s tem bistveno zmanjša možnost prezgodnjega poroda.
Nifedipina kot sredstvo za preprečevanje poroda pri nas ne uporabljamo, za kratkotrajno tokolizo uporabljamo blokator receptorjev za oksitocin (atosiban – Tractocile), ob večji nevarnosti za porod pred 32. tednom oziroma med tako zgodnjim porodom pa dajemo tudi magnezijevo infuzijo za tako imenovano “nevroprotekcijo”, kar zmanjša verjetnost krvavitve v možgane ob prezgodnjem rojstvu. O tem bi vam morebiti v omenjeni bolnišnici vedeli več povedati pediatri kot porodničarji oziroma perinatologi.