Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Kajenje nicorette obliži

nicorette obliži

Pozdravljeni!
vaš forum si občasno ogledam in v njem iščem ideje kako prenehati s kajenjem.
Prvič sem prenehala po 13.letih in dveh škatlicah dnevno. Za pomoč sem si izbrala lasersko akupunkturo in prekinila s to razvado za 11 let. Pa se mi je zdelo, da eden ni nobeden in prižgala cigaret. Kar tako, za šalo, saj me v 11.letih ni niti enkrat zažejalo po cigareti.Zdaj sem dobro leto zopet nikotinski odvisnik. Zdravnik, ki mi je delal lasersko akupunkturo žal ne dela več, zato sem se odločila, da si pomaga z Nicorrete obliži. Moti pa me ena stvar. Dnevno pokadim škatlico 0,1 miligramskih cigaret, kar pomeni vnos 2 mg nikotina. Obliž pa ti v 16. urah sprosti v organizem 16, 10 ali 5 mg nikotina. Vsekakor mnogo več, kot če bi kadila. Vseeno sem se odločila in pričela z 10 mg. Kadilske rituale in navade tako vsekakor lažje premagujem, ne vem pa kako toliko večji vnos nikotina vpliva na moj organizem.

Veliko uspeha vsem pri odvajanju in hvala za odgovore.

In tisto, kat je že bilo zapisano: Ko prenehaš s kajenjem, si nikoli več ne prižgi cigareta.

Pozdravljeni!

Sem še ena tistih, ki bi s pokajenih 20 cigaret vnesla tudi 2 mg nikotina (pogosto je to do polovico manj). Najmilejši obliž (po vsebnosti nikotina 5 mg – iz Italije) prerežem na polovico in imam nalepke za dva dni. Malo manj nikotina vendarle je. So pa vsi razpoložljivi obliži preveč koncentrirani ali pa bi morali imeti večjo površino, sicer prilagajanje po ekvivalentu ni možno.Bi pa tudi jaz rada neodvisno strokovno mnenje glede vpliva samega nikotina na organizem.
Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Odgovarjam na obe vprašanji istočasno. Strinjam se, da je lahko nikotina v obližih več kot v določenih cigaretah. Vendar je delovanje nikotina iz cigaret in iz nikotinskih pripravkov. Nikotin iz tobaka se izjemno hitro resorbira in je v nekaj sekundah v možganih, kjer se veže na tako imenovane nikotinske holinergične receptorje. Nikotin iz nikotinskih pripravkov pa se sprošča bistveno počasneje.
Nikotinska nadomestna terapija nadomešča pri kadilcu nikotin, ki ga dobiva s kajenjem tobaka, vendar na mnogo bolj čist in varen način (brez katrana, ogljikovega monoksida in dima). Zmanjšuje odtegnitvene simptome in pomaga tistemu, ki jo uporablja, da se osredotoči na to, kako prenehati s kajenjem. Postopno zmanjševanje nadomestkov nikotina omogoča živčnemu sistemu, da se počasi prilagodi novemu stanju s čim manjšimi neprijetnostmi.
NIKOTIN Je najpomembnejši alkaloid v tobaku. Absorbira se skozi pljuča, kožo in sluznico. Učinek nikotina je zelo močan in hiter, saj se pokaže že nekaj sekund po inhalaciji tobačnega dima. Deluje kot substanca za zasvojenost prek acetilholinskih receptorjev, ki pospešujejo sproščanje različnih nevrotransmiterjev ali nevroloških prenašalcev. Obstaja cela vrsta nikotinskih holinergičnih receptorjev, ki so locirani v ganglijih v različnih delih možganov. Ugotovili so skupne značilnosti in medsebojno delovanje med kajenjem tobaka ter uživanjem alkohola, kokaina in opioidov.
Nevrotransmiterji, ki so pomembni pri zasvojenosti z nikotinom in ki se najpogosteje sproščajo po vezavi nikotina na acetilholinske receptorje, so:DOPAMIN, NORADRENALIN, ACETILHOLIN, SEROTONIN, VAZOPRESIN,β-ENDORFIN,GLUTAMAT.
VLOGA NEKATERIH NEVROTRANSMITERJEV:
· DOPAMIN: Vpliva na občutje ugodja in nagrajevanja – podobno kot pri zlorabi kokaina, heroina in alkohola.
· NORADRENALIN: Povzroča budnost in je prisoten pri obrambni reakciji telesa v stresnih situacijah.
· SEROTONIN: Oblikuje razpoloženje in apetit.
DOLGOROČNI VPLIV NIKOTINA:
· Zmanjša se občutljivost nikotinskih holinergičnih receptorjev, tudi manj aktivni so.
· Za normalno sproščanje nevrotransmitorjev je potrebna stalna prisotnost nikotina => nastane TOLERANCA.
· Po prenehanju kajenja se sproščanje nevrotransmitorjev zmanjša pod normalo, to pa vodi v zaspanost, nemir, nestrpnost, nesposobost koncentracije, depresijo itd. Temu pravimo odtegnitveni simptomi ali ABSTINENČNA KRIZA.

Odkar so leta 1980 proizvedli nikotinski žvečilni gumi, je postala nikotinska nadomestna terapija (NNT) najbolj razširjena pomoč pri odvajanju od kajenja. Kako deluje NNT? Teorija nadomeščanja nikotina je preprosta: oseba, ki želi prenehati s kajenjem, dobiva nikotin določen čas v povsem netobačni obliki, da zmanjša željo po tobaku, ki se pojavlja pri prenehanju kajenja. V tem času se bolnik privaja na življenje kot nekadilec. Nekdanji kadilec ima sočasne težave zaradi psihološke in fiziološke odvisnosti. Z NNT pa lahko uspešno zmanjša predvsem težave zaradi fiziološke odvisnosti.
Katera od teh oblik je primernejša za posameznega kadilca, se je treba odločiti glede na to, kako posameznik sprejema posamezno obliko, kakšen je njegov način kajenja ter kakšni sta dostopnost in cena. Obliži počasi sproščajo nikotin in pomenijo nepretrgan transdermalni vnos nikotina v telo, med tem ko druge oblike hitro vnesejo nikotin v telo.
§ Žvečilni gumiji, pastile, nosni spreji, inhalatorji in sublingvalne tablete povzročijo srednje veliko zvečanje količine nikotina v krvi v primerjavi z vrhovi, ki jih povzroči kajenje cigaret. Uporabljamo jih, kadarkoli bolnik začuti potrebo (predvsem takrat, ko si zaželi pokaditi cigareto) ali v določenih obdobjih dneva.
§ Nikotinski obliž dovaja nikotin v bolnikov krvni obtok skozi kožo. Obliž običajno namestimo na nadlakti, na stegnu ali hrbtu. Druge oblike nikotinskih pripravkov vnašajo nikotin skozi ustno ali nosno sluznico.

Nikotin vpliva tudi na druge fiziološke procese v organizmu: povzroča motnje ritma; oži žile preko prevelikega sproščanja noradrenalina; povišuje vrednosti slabih maščob v krvi in niža vrednosti zaščitnih maščob; povzroča hitrejše strjevanje krvi in nastajanje krvnih strdkov (trombusov).

Glede tega, da naj bi bilo v cigaretah manj nikotina, je tako, da je tobačni industriji z različnimi dodatki (amonijak na primer), uspelo povečati in še pospešiti absorpcijo nikotina iz tobačnega dima.

Kakorkoli že, najpomebneje je, da vsak kadilec spozna svoj način kajenja in pri odvajanju prilagodi terapijo z nadomestki nikotina temu.

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Lep pozdrav

Tudi jaz sem že posegla po obližih, vendar mi niso pomagali. Kadila sem 7 let in postala čisto prava odvisnica. Ko sem uporabljala obliže je bilo vse v redu, ni mi pasal cigaret. Problem je nastopil, ko sem prenehala z obliži po kar dolgem času, v upanju, da cigaret in nikotina ne potrebujem več. Takrat nisem mogla zdržati in sem zopet kadila. Po priporočilu znancev sem se nato odločila za akupunkturo in odkar sem odšla iz ordinacije nisem niti pomislila več na cigaret. Sploh se mi ne lušta in nimam nobenih kriz.Tak da jo priporočam pa še bolj je zdrava od obližev 🙂 pa občutno cenejša

Pozdravljena Tinča407

Po priporočilu znancev sem se nato odločila za akupunkturo in odkar sem odšla iz ordinacije nisem niti pomislila več na cigaret. Sploh se mi ne lušta in nimam nobenih kriz.Tak da jo priporočam pa še bolj je zdrava od obližev 🙂 pa občutno cenejša.

Mene pa zelo zanima akupunktra pa ne vem kam se naj obrnem ali bi mi vi lahko ta naslov posredovali.
Lep pozdrav
Katra

nikotinski obliži lahko tud škodijo koži, jst sm na rokah kjer sem to nosil dobil kožne potplutbe, tko da se ne mislm več poslužvat obližev

Pozdravljeni!

Kadim že 8 let in resno razmišljam o prenehanju. Ali so komu resnično pomagali ti obliži, saj sem glede tovrstnih zadev preveč skeptičen, (kot neke tablete proti hujšanju, po katerih ne shujšaš). Prosim za mnenje uporabnika, ki je doživel to izkušnjo! Pomagalo DA/NE?! Stranski učinki (več hrane, alkohola,….)!?!?

hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni,

Jaz pa sem imela problem pri obližih, da ko sem ga dala na nogo, me je na momente tako bolelo, da nisem mogla stopit na njo, ne vem s čem bi lahko opisala to bolečino, drug dan sem ga dala na drugo nogo in bolečina se je pojavila v drugi, tako, da si ga na kakšne druge dele telesa sploh nisem upala nalepi. Je pa res, da takrat, ko sem imela na sebi obliž, cigarete nisem potrebovala.

Pozdravljeni!

Star sem 16 let in kadim že 4 leta.
Trenutno se poskušam odvaditi s pomočjo obližev, vendar imam enak problem. Kamorkoli nalepim obliž, me na tem mestu vsake toliko časa začne neprijetno boleti in imam vročo kožo.
Na zečetku sem mislil, da imam alergijo. Vendar vidim, da nisem edini s to težavo. Zanima me, ce je zelo narobe, ker uporabljam stare obliže.. (rok uporabe: Jan. 2008) 😛

Zdravo !

Star sem 14 let, in kadim že skoro 1 leto, samo 3-5 cigaret na dan, ampak ene 2 vjutro pred šolo, in 3 po šoli, doma in med vikendih ne kadim, zdaj pa sprasujem se splaca da si kupim nicorette žvecilke ali oblize, prijatelji so mi povedali če 3 dni nimas potrebe po cigaretu, potem nisi odvisnik..?

Hvala za odgovor.

Tablete, obliži in ne vem kaj še vse, vse to je če mi dovolite eno navadno sranje. Pri cigaretah gre za odvisnost od nikotina, za hudo odvisnost, ki je primerljiva z odvisnostjo od heroina ali kokaina. Nikakor je gre je podcenjevati. In to ne govorim kar tako na pamet, to je potrdil minister za zdravje ZDA že leta 1988.
(glej The Health Consequences of Smoking: Nicotine Addiction : A Report of the Surgeon General, May 17, 1988.)

Zdaj pa razmislimo kaj človek sam sebi dela ko uporablja obliže ali tablete. Prepriča se v to da mu pomagajo ker ne kadi več. Res je sicer da ne kadi. Vendar nadaljuje svojo odvisnost, ker še vedno konzumira nikotin, drogo ki mu daja dopaminski šus, samo v drugačni obliki.

Neka 36-letna ženska je na spodaj navedeni spletni strani zapisala (moj prevod, moj poudarek) “Moram reči, da sem zamenjala en problem z drugim. Žvečim 4 mg tablete non stop in znam porabiti 170 kosov v šestih dneh. Nicorette zdaj žvečim že 12 let. Če mi slučajno zmanjka postane moje razpoloženje neracionalno. Stane me več kot si lahko privoščim. Velikokrat sem se že odločila za Nicorette namesto hrane.”

Izvirnik:
“I have to say, I traded one problem for
another. I chew 4 mg 24/7 and can go through 170 pieces in less than 6 days. I have been
chewing Nicorette now for 12 years. If I run out for a short time my mood becomes
irrational. It is costing me more money than I have. I have chosen Nicorette over food
many times.”

AskAPatient.com , Nicorette User Database, January 25, 2008 comments by a 36 year-old female user.
Glej tudi
Polito JR, Long-term Nicorette gum users losing hair and teeth, WhyQuit.com, December 1, 2008.

Sam sem nehal kaditi pred mesecem in pol, in pri tem mi je bila spletna stran whyquit.com v velikansko pomoč. Res pa je v angleščini.

Vsem želim veliko uspeha pri boju s to nevarno odvisnostjo.

Vojin Radulović

Dr. Čakš vi pa bi se lahko tudi malce spomnili hipokratove zaprisege. To naj ne bi bile samo besede.

Spoštovani g. Vojin!

Hvala za opozoroilo, da naj se spomnim Hipokratove prisege. Zagotavljam vam, da jo imam pred očmi ves čas svojega profesionalnega dela. Če tega ne bi imel, potem ne bi v prostem času zastonj moderiral tega foruma, odobraval sporočil in vprašanj ter odgovarjal nanje. Prav tako se ne bi že od 1990-tega leta poleg svojega rednega dela voluntersko aktvino ukvarjal s problemom obvladovanja tobaka od zdravljenja, promocije nekajenja in priprave zakonodaje. In mi ni žal, ker menim, da je bilo na tem področju že veliko narejenega, čeprav se zavedam, da je marsikaj še potrebno urediti.

Glede zdravljenja nikotinske odvisnosti, če spremljate tudi druge teme, na katere odgovarjam, boste lahko ugotovoli, da ne forsiram samo ene vrste pomoči, odgovarjam pa z informacijami glede posameznih oblik pomoči glede na zastavljena vprašanja. Povsem se zavedam omejitev vsake oblike terapije in moj namen je opogumljati vsakogar, ki se odloči za prenehanje rabe tobaka. Sprejemljiv sem tudi za vsa argumentirana, mojim nasprotna stališča.

Vedno poudarjam, da je vsak kadilec (kot vsak človek seveda) samostojen individum, ima tudi svoj način kajenja in v večini primerov tudi najti svoj način prenehanja. Pomoč pri tem je zelo različna, pomembno pa je, da nekdo preneha s kajenjem, na kakršenkoli način že.

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Pozdravljeni!

Teče drugi mesec, kar sem brez nikotina – od cigaret sem se odvajala več kot leto in pol z nicoretti žvečilkami – a na žalost sem si pridelala same probleme. Res, da nisem kadila, sem pa kompulzivno žvečila vsakič, ko sem zapadla v abstinenčno krizo ali depresijo – opazila sem neverjetno povišan pritisk in pulz vsakič ko sem vzela nov žvečilni, povzročale pa so mi tudi prekomerno potenje. Da ne govorim o boleči čeljusti in občutku, da mi izpadajo lasje, ki so bili ves čas uživanja nicoretov brez leska. Da se mi to ne dozdeva, sem ugotovila na angleški spletni strani – in vse skupaj pustila.
Odštevala sem dneve, ko naj bi abstinenčna kriza minila, bila sem skrajno tečna, zredila sem se – a sedaj je najhujše za mano – pritisk imam spet lepo normalen, lasje so dobili lesk – spopasti pa se moram s hujšanjem. Seveda bi bilo lažje spet začeti žvečiti nicorete – a sedaj dobro vem, da so še zmeraj strup, ker vsebujejo nikotin.
Zanima me, če obstaja kako društvo bivših kadilcev, da bi si dajali podporo.

Pozdravljena, vidim, da imaš podobne težave kot jaz. Meni sicer teče tretji mesec brez nikotina, prenehala pa sem brez vsakih pomagal, a teževe z lasmi imam podobne kot ti, le da do tega trenutka nisem pomislila, da bi lahko bilo to povezano. A kot rečeno sem prenehala brez pomagal. Torej sklepam, da samo prenehanje kajenja vpliva na izgled las ( vsaj pri meni ), ali pa je za to mogoče kriv letni čas.
Kar se tiče kilogramov imam tudi jaz težave, ob tem, da sem bila že prej debela. Zadnje čase se bolj ubadam s prehrano kot s čimerkoli drugim, tako, da tudi na cigaret ni časa misliti (kar je v trenutni situaciji dobro). V zadnjem mesecu sem dosegla le to, da se ne redim več, hujšati pa mi še ne rata.
Sem pa danes ugotovila, da če žvečim žvečilko z močnim mentolovim okusom, nobena hrana ni več dobra. Bomo videli koliko časa mi bo to pomagalo.
Lp Lela

Moram se pohvaliti, da sem se po dveh mesecih dobro izvlekla iz te nikotinske odvisnosti – morda je za določen procent ljudi res bolje, da se odvajajo počasi, z obliži, z žvečilkami – a moja izkušnja je, da je najbolje kar nehati in prenesti abstinenčno krizo in potem si na zeleni veji.
Najbolj ugoden čas je čas dopusta – ko si lahko privoščimo kakšno drugo razvajanje – sploh pa ob kalkulaciji, koliko prihranimo na račun cigaret in žvečilk.
Je pa res, da medtem neopazno poskočijo kilogrami – vendar se da z le-temi vseeno lažje spoprijeti.
Lep pozdrav vsem in čimprejšnjo opustitev tega strupa!
Se spet oglasim, če bom recidivirala …

Ja zakaj pa niste dovolili objavo mojega odgovora dr. Čakš? A sem kaj takega rekel?

Spoštovani!

Do sedaj sem odobril vse odgovore, tako da ne vem, kaj se je zgodilo. Morda sem “pritisnil” na napačen ukaz. Se opravičujem. Prosim, če še enkrat posredujete vaš odgovor.

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Kam naj grem na akupunkturo ? Prosim za odg.!!!! 🙁

Pozdravljeni!
Tudi sama sem uporabljala žvečilne nicorette. a so mi pomagali vzdržati brez cigater le po tri dni, tretji dan sem si vedno na novo prižgala cigaret. Okus po nikotinu v ustih mi je vedno ugajal. Še pred spanjem sem jih zečila ter imela potem grozne probleme s spancem, saj sem se počutila zelo omotično. Sedaj jin ne uporabljam več. Še vedno kadim. Brez cigaret zdržim zopet po tri dni, nato si kupim škatlico jo skadim v enem dopoldnevu ter neham za tri dni. Več kot tri dni mi ne uspe biti brez cigaret. Torej če sklepam po sebi, mi žvečilni nicorete niso pomagali. Moram pa priznati, da sem se zaradi njih odvadila od kajenja za po tri dni. Pred uporabi omenjenih žvečilnih, sem si prižgala cigatero takoj zjutraj. Zdaj s tem nimam več problemov. Ob njih sem pričela verjeti, da mi ni nujno kaditi takoj ko vstanem. Na žalost pa sedaj ne verjemem več vanje, zato tudi nimajo vplia name. Pravijo, da če v nekaj verjameš, potem res pomaga. Želim si, da bi zopet verjela v kaj. V nekaj, kar bi me popolnoma odvadilo od kajenja. Pred leti sem šla tudi na akupunkturo, pa nisem čutila nikakršnega občutka zavračanja kajenja. Tudi obliži nicorette mi niso pomagali, saj niti nisem vedela, da ih uporabljam. Koža okrog obliža je bila pordela, ampak nisem imela občutka, da vase spuščam nikotin.
lp,
xwx

New Report

Close