Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Partnerska in družinska posvetovalnica Ničnost zakona – cerkveno sodišče

Ničnost zakona – cerkveno sodišče

Pozdravljeni,

ravno sem v postopku ničnosti zakona na cerkvenem sodišču in moram navesti 2-3 priče. Zanima me če morajo vse tri priče poznati tudi bivšega partnerja? Ali je dovolj če poznajo le “zgodbo”. 🙂

Hvala za odgovor.

To ti bo najbolj točno znal razložiti gospod župnik.

če pa ti ni odveč pouči mene nevedneža, kaj je to ničnost zakona na cerkvenem sodišču? če ti ni odveč malo opiši ta postopek, jaz namreč prvič slišim za ta institut (pravno ustanovo). Hvala.

    Poznati morajo zgodbo

Zagotovo je pomembno poznati zgodbo. Vendar po mojem laičnem prepričanju to ni dovolj. Ta zgodba mora imeti določene predpostavke. Mi lahko poveš, tako hipotetično kakšno predpostavko? In potem kdo razveže takšen cerkven zakon? Zgoraj je navedeno cerkveno sodišče. Je to sodišče v Vatikanu ali je tudi v Sloveniji. In kdo sestavlja sodišče? Verjetno je predsednik senata teolog. Predpostavljam, da je sodišče sestavljeno iz senata. Kdo pa so še ostali člani? Verjetno lahko imata obe stranki zagovornika. Ga določita sami ali ga določi sodišče? Ali so to pravniki, odvetniki v civilnih zadevah? Verjetno ne. Predpostavljam, da morajo dobro poznati cerkveno pravo.

Se opravičujem na številnih vprašanjih, me pa tema zanima zato prosim, če je le mogoče, za odgovore. Hvala. Moje področje je namreč pravo, pa bi morda lahko nakazal kakšno rešitev, če bi bolj podrobno vedel zakaj sploh gre. Z opisanim primerom se namreč srečujem prvič.

New Report

Close