Najdi forum

ni žil

Spoštovani!

Imam problem, ker “nimam žil” in mi zelo težko vzamejo kri v laboratoriju. Noter sedela 15 minut, popikana po obeh rokah…komaj da je pritekla od nekoder, laborant me je že skoro poslal ven.

Kaj naj napravim, da se mi pokažejo žile, kjer ponavadi jemljejo kri?
In zakaj ne morejo od drugod vzeti kri, npr. pri zapestju sem imela vidne žile, a od tam ni hotel vzeti, pa zakaj se ne bi dalo iz prsti, kot pri otrocih (vsaj v mojem obdobju)?

Hvala in lp

Spoštovani!

Vidnost ven na rokah je povezana s številnimi dejavniki. Vi bi edino lahko pred odvzemom močneje ogreli celo roko s toplimi obkladki. Žile so navadno nekoliko bolj pdarjene tudi pri delavcih, ki delajo težko fizično delo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

zakaj pa ti nemrejo vzeti od kod drugod…iz prsta, zapestja-žile ipd.?

ne smejo, le tam pri roki-komolec?

Spoštovani!

Smejo iz vsake žile, le dovolj velika mora biti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Imam podobne probleme, kot ti ivette. Menda nekaj k temu prispeva nizek pritisk. 🙁 Najbolje je, če v laboratoriju takoj rečeš za izkušeno laborantko, ker da imaš slabo vidne žile. In ko ti ta najde žilo, si zapomni lokacijo. Žile se sicer malo premikajo, ampak vsaj približno lokacijo jim lahko poveš, da te ne bodo po celi roki špikali.

Iz vsake vidne žile tudi ne morejo vzeti krvi. Meni je ena laborantka hotela vzeti kri na zunanji strani komolčnega zgiba, kjer naj bi tipala žilo. Ko po štirih probah ni bilo nič, je poklicala kolegico, ki je takoj našla žilo tam kjer bi morala biti (sredina zgloba, malo proti notranjosti). Druga laborantka je pri iskanju pritiskala veliko bolj nežno…tako da, tudi za odvzem krvi se rabi izkušnje.

Mogoče bi res pomagala kakšna rekreacija pred samim odvzemom krvi, ki bi “malo pognala kri po žilah”in pitje večje količine tekočine. Vendar sama tega nisem še nikoli prakticirala.

New Report

Close