NFTh za dojenčka
Pozdravljeni!
Prosim vas za nasvet. Moj mali bo konec marca star 5 mesecev. Pri 3 mesecih sva bila napotena v razvojno ambulanto, ker je še vedno stiskal pesti, slabo nadzoroval glavo (mu je padla čisto nazaj pri potegu v sedeč položaj) in bil neprestano usločen nazaj (zategnjen v ramenih, zgornjem delu hrbta). Na vrsto sva zaradi dopusta prišla po 7 tednih, zato sem ga peljala na samoplačniško nevrofizioterapijo. Stanje se je izboljšalo, ker je do pregleda v RA že začel razklepati pesti, prijemati igračke in si dajati roke v usta; še vedno pa ni nadzoroval glave in se je usločeval. Zdravnica nama je rekla, naj do 6. meseca paseva kravice s stegnjenimi rokami naprej in razklenjenimi pestmi in se nosiva po handlingu (kar smo sicer že prej počeli). Zaradi gneče pa naju je naročila šele pri 7 mesecih in pol.
Ker se mi je zdelo to občutno prepozno, sem šla še enkrat na samoplačniško NFTh, kjer mi je pokazala vaje, ustrezne otrokovi starosti, in mi svetovala vnovičen obisk najpozneje čez mesec dni. Sicer stanje ni kritično, vendar pa mali potrebuje pomoč pri obračanju in sploh ležanju na boku, še vedno ima občasno stisnjene pesti (jih pa razklene ob stimulaciji), se usločuje na hrbtu, potrebuje pomoč pri dviganju medenice ipd.
Pred kratkim sem se dobila s kolegicami, ki imajo enako stare otroke. Nekatere, ki so bile napotene v RA zaradi podobnih težav kot mi, so dobile napotnico za NFTh, pa njihovi otroci lepo pasejo kravice, se obračajo ipd. Šle so pa v drugo ambulanto kot jaz.
Prosim vas za nasvet. Saj mi ni težko, ampak nimamo tako rožnatega finančnega stanja, da bi si pogosto lahko privoščili samoplačniško NFTh, ko pa se za take primere lahko dobi napotnico in so jo dobili tudi otroci z manj težavami (sem se dobro pozanimala o njihovih težavah, da ne bi pretiravala). Ne bi rada komplicirala, ampak gre za mojega otroka (in doma imamo že enega dveletnika in si približno predstavljam, kaj je “normalno”). Kaj bi mi vi svetovali?
Lp,
živa
Pozdravljena!
Če bi šlo za mojega otroka, in bi imela občutek da z njegovim razvojem nekaj ni v redu in zdravnica ne bi imela posluha zato, bi se pogovorila s terapevtko, ki ga pozna. Če je ona mnenja, da potrebuje fizioterapijo in je bila njena terapija uspešna, bi se držala njenih navodil. Zavedajte se tudi, da dobrih nevrofizioterapevtov ni veliko… Zamujene stvari pa se le s težavo popravi, če sploh.
Lahko pa se obrnete na drugega zdravnika in poskusite z napotnico.