Najdi forum

Nisem prepričana, če to sodi ravno na ta forum, toda z nekom se moram hitro posvetovati. Gre za mojo sestro in to kar sem pred časom nehote odkrila. Šokirana sem nad dejstvom, da še vedno osvaja druge fante, čeprav ima že dalj časa resnega fanta, ki je zlata vreden. Le ta ji zaupa, vendar ona to zelo zlorablja. Tega nisem mogla verjeti, dokler nisem odkrila, da je fantovo zaupanje zlorabila tudi na njunih skupnih počitnicah v tujini, ko se je zapletla z domačinom in si sedaj izmenjujeta ljubezenske emaile, v katerih obujata spomine in upata na ponovno snidenje… Kaj takega si ne bi nikoli mislila. Vsako privlačnost očitno spremeni v flirt, ne vem pa kako daleč se potem spušča! Kmalu bo stara 30 let!!! Njeno obnašanje pa je slabše kot obnašanje nezrele in neodgovorne najstnice. O mojem odkritju ne upam spregovoriti z njo, ker vem, da bom stvari samo poslabšala, saj nisva v zaupnih odnosih. Verjetno po moji krivdi, saj vsako njeno početje, mišljeneje nehote moraliziram kot starejša sestra (v toliko stvareh se razhajava, ampak to pa presega vse meje!!!). Ostalim domačim ne upam povedati, saj bodo še bolj šokirani in ogorčeni kot jaz. Ne gre mi v glavo, da se ob kao resnem fantu spušča v avanturice in da jih jemlje tako resno. Njen fant jo že nagovarja k poroki, družini… ona pa je pri teh letih še popolnoma nezrela za kaj takega.
Vprašanje kako pomagati njej ni na mestu, saj je njej dobro – živi nad oblaki. Kako ukrepati? Ne se vmešavati? Smili se mi njen fant, ki mislim že vse skupaj sluti, a si ne zmore priznati. Žal mi je za starše, ki jih bo še kap. In resnično- tudi meni je zelo težko. Naj jo razkrinkam – bi to kaj pomagalo, bi jo streznilo? Sprašujem se zakaj to počne: je to želja po tem, da nekomu ugaja, saj je meddrugim precej nesamozavestna, nesigurna vase, zelo mirna, tiha, vase zaprta…
Kaj naj naredim, kam naj se obrnem? Hvala za karkoli. LP, r

Tvoja sestra je tvoja sestra in nič drugega. Ni najstnica, za katero bi bil kdo odgovoren.
Živi svoje življenja, posledice bo nosila sama. Predlagam ti, da se ne vtikaš. Razkrinkala , da bi jo ? In kaj boš storila potem, ko bo ona vse zanikala in ti morda rekla, da si ljubosumna ali kaj podobnega ? Samo ti boš na koncu izpadla grda, nihče drug.

pozdrav

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

Zdravo!

Tvoja sestra ima svoje življenje, v katerega se ni pametno vtikati. Živi ga, kakor ve in zna, življenje ji daje tudi povratne informacije. Njen fant, če jo ima res rad in se zanima zanjo, bo že opazil, da flirta z drugimi in čisto njegova stvar je, kako bo reagiral. Tudi starši se ne smejo vmešavati v njeno življenje, če je stara 30, je samostojna oseba.

Ti lahko pomagaš tako, da jo kaj povprašaš, kdaj se bo osamosvojila (ali ji pomagaš pri tem) – ker verjetno še živi doma. Ugibam, da si tudi ti še doma, ker te življenje tvoje sestre tako živcira. Boljše se je posvetiti sebi in svoji družini (če jo imaš).

Se mi zdi, da v vaši družini malo preveč skrbite drug za drugega in se drug drugemu vmešavate v življenje – to pa je področje, kjer je modro kaj premakniti, najprej pri sebi in postaviti meje, kajti odrasli otroci so samostojni, imajo svoje življenje in morajo prerezati popkovino s starši. Drug drugemu morate dajati svobodo, da vsak sam odloča o svojem življenju.

LP

Strinjam se z vsemi, ki so napisali, da je sesra dovolj stara, da se odloča sama.
Bi se pa vseeno pogovorila s sestro(če bi hotela) saj mislim, da ni nič narobe , če sliši kako ti stvari gledaš. Mogoče je njen fant za vse vas zlat zanjo pa ni. Mogoče jo boš tudi ti razumela.(da ne bo pomote ne podpiram varanja.)
Sigurno pa ne govorit o tej zadevi nikomur kot samo sestri. Naj se sama odloči.

Najbrž tudi sama s seboj ni preveč zadovoljna, mogoče pa ji tudi njen fant ne daje tega kar res potrebuje. Ti že opaziš, kako je dober z njo, ampak resnico pozna samo ona.

Po moje je tudi bolje da se ne vmešavaš.

Po vseh vaših odgovorih mi je že nekoliko lažje. Res je odrasla (pa čeprav se ne obnaša tako) in je sama odgovorna za svoja dejanja. Jaz sem se čutila takoj dolžna pomagati (toda saj me nihče ne prosi za pomoč) in ukrepati tako, da bo vse v redu. Očitno sem že tako navajena, da jo vedno mažemo ven iz “dreka”, ko ji kaj zaškriplje. Ampak takrat sem pa dobra.
Ona sama ima interes, da ostane s fantom, saj jo je že nekajkrat postavil pred dejstvo, da gresta narazen – pa sta še skupaj. Če bi želela prekiniti, bi to že storila. In ni mi jasno zakaj tega ne stori, če sanjari o drugih!!! Žal mi je za njenega fanta, ker dejansko zapravlja čas z njo, saj bosta šla sigurno narazen, ker nezvestobe ne prenese in bo sigurno slej kot prej izvedel. Fant se nam je že nekajkrat potožil, kako neresna je (kar se tiče prihodnosti) in se obupan sprašuje če naj jo še čaka, da jo sreča “pamet” ali naj gre. Vedno sem jo zagovarjala, sedaj pa ne vem več kaj reči…
Ne živim doma, sem pa dovolj blizu. Res pa kar pozabljam, da se sestra tudi že bliža 30 letom in naj končno odgovarja za svoja dejanja! Hvala, da ste me opozorili na to!
lp, r.

Draga rr!

Vesel sem, da so naši obiskovalci foruma tako ažurni in so vam že podali kar nekaj koristnih misli, za katere pravite, da so vam v pomoč.

Strinjam se s tem, kar so napisali, vaša sestra je odrasla oseba in je sama odgovorna za svoje življenje, za svoje odločitve in za posledice, ki jim sledijo. Življenjska modrost pravi, da ima vsak človek pravico delati napake, vendar tudi dolžnost, da se iz njih nekaj nauči. Saj živimo zato, da bi obvladali čim več življenjskih lekcij, kajne?

Razumem pa vas, da bi ji radi pomagali oz. se čutite dolžno pomagati (lahko raziščete, od kod ta občutek in ali ona to res od vas pričakuje). Če bi bili s sestro v bolj zaupnih odnosih, bi bilo gotovo dragoceno, da bi se pogovorili z njo in bi ji zaupali svoje mnenje. Tako pa je vprašanje, če bi pogovor lahko bil konstruktiven, saj pravite, da nehote moralizirate njeno ravnanje. Bolje bi bilo, da se z njo iskreno pogovarjate kot s svojo dobro prijateljico in da niste v vlogi starejše, ki že ve, kaj in kako je prav (tudi če imate prav, bo za vašo sestro takšna naravnava odbojna). Morda bi bilo dobro, da nanjo pogledate še v drugačni luči, ne zgolj kot mlajšo sestro, temveč kot samostojno osebo, ki ima svoje potrebe, želje, predstave, pričakovanja in tudi svojo stopnjo osebno-duhovne zrelosti, ki vpliva na njeno ravnanje, vrednote, zanimanje, čustvovanje in razmišljanje. Skušajte jo sprejeti takšno kot je, z vsemi njenimi vrlinami in pomanjkljivostmi.

Menim, da je modro, da tudi ostalim o svojih spoznanjih ne govorite. Naj gre življenje svojo pot in se dogodki razpletejo tako, kot je prav. Njen fant pa se bo potem odločal, kako in kaj. Očitno vaši sestri ustreza, da ima poleg resnega fanta še nekaj »prijateljev«, verjetno od vsakogar lahko dobi nekaj, za kar misli, da jo izpolnjuje. Morda se tako obnaša res zato, ker si želi, da bi nekomu ugajala, da bi jo ta sprejel, imel rad, ji dal podporo in ljubezen. To velikokrat počnejo zlasti tisti, ki so premalo samozavestni in si premalo zaupajo. Žal pa na ta način postajajo preveč odvisni od vedenja drugih. In tudi pravo samozavest in zaupanje v resnici najdemo le v sebi, v svojem pravem jazu.

Predlagam tudi, da sestre pred njenim fantom več ne zagovarjate, če se vam bo še potožil, temveč mu preprosto recite, naj se o vsem, kar ga teži, pogovori s sestro oz. svojo punco. Naj sama soočita svoja pričakovanja, želje in načrte za prihodnost v njunem odnosu.

Vse dobro vam in vašim bližnjim!

Boštjan Trtnik Šola čustvene inteligence http://www.cdk.si/sci

Jaz ti predlagam da jo pustiš pri miru!! Sploh pa nimaš nobenega trdega dokaza za to kar govoriš! Ljubezenske maile?? To ni varanje, če se dva dopisujeta po e-pošti. Ne vam zakaj bi starše kap? A je ona njihova lastnina al kaj?? Pa za fanta te skrbi ker je tako dober!!?? Kako lahko to rečeš, če ne veš kak odnos imata ko sta sama, saj še s sestro nimaš prav dobrega odnosa si rekla.

Če nista toliko prijateljici, da bi ti kaj takega sama zaupala, ni na tebi da hodiš okrog in rešuješ situacijo, pa še skrbi te po vrhu (za starše in za njenega fanta!!!!!!!!!)

Predlagam da jo pustiš pri miru in se ne vmešavaš.

Če je vse res kar si napisala, je tvoja sestra totalno nezrela za svoja leta. Pomojem ima fanta zato, ker se z njim čuti varno. Po drugi strani ji pa fant verjetno nudi vse kar si želi in če bi ostala brez njega, bi verjetno ostala tudi brez materialnih dobrin. Ona seveda rabi nekoga, ki ji vsak dan pove da jo ima rad, rabi pa tudi druge, da si z njimi dokaže da še ni za v koš. Ampak taki za eno noč ti ne bodo govorili da te imajo radi…

Ne vmešavaj se in ne govori njenemu partnerju kakšna je, ker boš ti na koncu ta grda izpadla. Raje se pogovori z njo.

New Report

Close